Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Artă și Cultură

Vernisaj ICOANE MIȘCATE – Ion Grigorescu

Vernisaj ICOANE MIȘCATE - Ion Grigorescu

Vernisaj ICOANE MIȘCATE – Ion Grigorescu

Muzeul de Artă Constanța vă invită sâmbătă, 17 decembrie 2022 orele 17.00, la vernisajul expoziției “Icoane mișcate” a artistului ION GRIGORESCU. Expoziția este organizată de MARe/Muzeul de Artă recentă București cu susținerea Consiliului Județean Constanța și poate fi vizitată în perioada 17.12.2022 – 15.01.2023.
În cadrul vernisajului va avea loc lansarea ediției a 2-a, revizuită și adăugită, a catalogului raisonné: ”Ion Grigorescu – Opera Pictată”.

”Pictura îl reprezintă pe Ion Grigorescu. Și nu doar pe el – opțiunea pentru pictura lui Ion Grigorescu implică o pledoarie pentru vitalitatea picturii românești ca mod preferat de manifestare a artiștilor locali, ca mijloc artistic versatil, inepuizabil, cu profunde valențe (auto)demistificatoare și cu o înoită relevanță socială și spirituală.” (ERWIN KESSLER)

”Lucram la mînăstirea Antim, în perioada așa-zisă de ucenicie. Mă pregăteam pentru a primi autorizația de lucru. Cînd plecam de la mînăstire, treceam prin spatele Tribunalului și am văzut niște camioane din care erau coborîți copii cu cătușe la mîini. Am avut un șoc. Mi-am dat seama că locul ăsta de lucru al meu cu biserica e singurul loc în care omul poate să se mărturisească, să spună ce se întîmplă cu el, fără să se teamă de minciună, de răspunsuri mincinoase.
Restul lumii, la Uniunea Artiștilor, în învățămînt sau în toate serviciile astea din oraș minciuna era pe primul loc. O epocă înghițitoare, îi înghițea pe oameni. Trecuseră atîția ani de socialism și oamenii se adaptaseră. Altfel cum să trăiești? Dar să nu zic de bisericile astea așa foarte oficiale, ca Antimul, ci mai la țară, cum lucram eu, pe la Craiova, prin sate, oamenii sînt simpli și nu-și ascund gîndurile.

Vernisaj ICOANE MIȘCATE - Ion Grigorescu
Vernisaj ICOANE MIȘCATE – Ion Grigorescu

Faptul că lucram în lumea asta mi-a dezvăluit ce înseamnă să fii om. În timp ce angrenajul ăsta al expunerilor în expoziții – aici, în Capitala țării – era blocat de relațiile în care oamenii încercau să se ascundă. Și reușeau.” (ION GRIGORESCU)

“Acum cinci ani, MARe lansa primul catalog critic al operei unui artist în viață – Ion Grigorescu. Opera pictată: 1963-2017. Dincolo de demersul laborios, de aparatul științific al investigației și de inventarierea minuțioasă a celor peste 650 de lucrări, cu toate datele lor tehnice, era sesizabilă provocarea. Era primul catalog critic dedicat unui artist român în viață. Din opera sa proteică era aleasă pictura, în raport cu care artistul se declara chiar în interviul din catalog drept un impostor, un „îngăduit în pictură”, dar care era ipostaziată astfel drept cheia de boltă a operei sale. Alegerea făcută de MARe în 2017 este întărită de cursul firesc al producției artistice a lui Ion Grigorescu, de expoziții și de interesul public față de opera sa pictată. Acest lucru, dar și apropiata epuizare a primei ediții a catalogului, a impus publicarea prezentei ediții revizuite și masiv adăugite, cu peste 150 de lucrări nou repertoriate, care dă o perspectivă mult mai amplă și profundă asupra operei sale picturale.” (ERWIN KESSLER)

”Fidel principiilor de restaurare, dar totodată și inovator în situațiile de pictură proprie, Ion Grigorescu ne demonstrează că refugiul pe care l-a găsit în pictura murală la începutul anilor ’80 l-a transformat într-un artist care înțelege și îşi asumă în profunzime dimensiunea religioasă a operei sale, fără a se lăsa pradă unei împietriri manieriste, în stil neoortodoxist.” (CRISTIAN VECHIU)

Sursa: facebook

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email