Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Un bulgăre de lut – Expoziție-atelier a meșterului olar Augustin Páll

  • Expoziția va putea fi vizitată până joi, 10 noiembrie, între orele 10.00 și 18.00, la Sala Acvariu.
S-a remarcat prin tehnica de realizare a obiectelor modelate la roată, prin compozițiile ornamentale care respectă tradițiile centrului ceramic, reușind să reproducă fidel cultura tradițională prin creațiile sale. Acestea erau obținute dintr-un bulgăre de lut: lua bucata de lut, o lovea de câteva ori de masa de lucru, ca să scoată aerul, pornea roata, își umezea mâinile și miracolul se producea, realizând adevărate bijuterii care au ajuns în aproape toate colțurile lumii și au dus faima ceramicii de Corund.
Multitudinea elementelor decorative indică aspecte importante ale credinței și vieții populare ce reprezintă bogăția florei și faunei acestui ținut. Motivele decorative sunt unice, iar cel mai des întâlnite sunt laleaua, floarea de colț, floarea soarelui, cocoșul etc. Suprafața decorativă a vaselor era împărțită, de regulă, în trei sau cinci registre. Registrul central al canceelor era de obicei decorat cu buchete de flori stilizate reprezentând pomul vieții, iar restul registrelor cu semicercuri, raze, motive geometrice. Farfuriile erau în general ornamentate cu buchete de flori – laleaua, floarea soarelui – în culorile verde, maro sau galben închis.
Augustin Páll este un tezaur uman viu care a insuflat acest meșteșug și la trei dintre copiii săi, având și aceștia ca preocupare principală olăritul.
  • Curatori: Simona Hobincu, Oana Constantin

Sursa: Facebook Muzeul Național al Țăranului Român

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută