Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

Trădarea lui Einstein (Éric-Emmanuel Schmitt) @ Teatrul Evreiesc de Stat

Trădarea lui Einstein

Trădarea lui Einstein (Éric-Emmanuel Schmitt) @ Teatrul Evreiesc de Stat

 

La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, pe malul unui lac din New Jersey, doi excentrici se întâlnesc și se simpatizează. Între ei se naște o prietenie.

Albert Einstein, savantul german de origine evreiască, a emigrat în America și predă la Princeton; vagabondul este un tată care și-a pierdut fiul în război. Acestui confident al hazardului, Einstein îi expune dilema sa. Se poate să te ocupi de știință fără să faci politică? Să încetezi să mai fii german, pentru tine și pentru ceilalți? Să nu te simți evreu, chiar dacă ești ateu, atunci când Hitler îi măcelărește pe evrei? Să-ți dorești pacea și, în același timp, să devii responsabil pentru ”Proiectul Manhattan” și apoi pentru Hiroshima? Să fii cel mai mare admirator și explorator al lumii și, totuși, cel mai mare distrugător al acesteia?

 

În ”Trădarea lui Einstein”, Eric-Emmanuel Schmitt prezintă conflictul moral al unui om de geniu, inventator – împotriva voințe sale – a mașinăriei de distrugere a lumii. Dramaturgul aduce în luminile rampei întreaga istorie științifică și politică a teribilului secol XX, abordând teme de actualitate și interes ale timpului nostru: pacifismul, militarismul, ONU, identitatea națională și trădarea.

 

Einstein: Andrei Finți / Mircea Dragoman

Vagabondul: Veaceslav Grosu / Neculai Predica

O’Neill: Mihai Nițu / Andrei Miercure / George Remeș

Violonista: Rodica Doija

  • Autor: Éric-Emmanuel Schmitt
  • Traducerea în limba română: Tudor Țepeneag
  • Regia: Tudor Țepeneag
  • Scenografia: MC Ranin
  • Video: Liviu Alecu

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: Teatrul Evreiesc de Stat

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută