Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

(R)evoluție @ Teatrul Excelsior

(R)evoluție

(R)evoluție @ Teatrul Excelsior

 

Ghid de supraviețuire în secolul XXI de Yael Ronen și Dimitrij Schaad

 

Omul e pe cale de a deveni un zeu sau e pe cale ca, prin intermediul tehnologiei și a exploatării iraționale a resurselor Terrei, să se autodistrugă? Youval Noah Harari e unul dintre cei mai comentați gînditori ai începutului de secol 21. Celebrul său volum 21 de lecții pentru secolul 21 face parte din inventarul global al chestionării moralității individuale și colective într-o epocă dominată de haos și nesiguranță.

Revoluția digitală, care ar trebui să ne ușureze viețile, (de pildă prin derobarea de luare a deciziilor, care se asociază ineluctabil cu supliciul asumării lor), ne pune și în fața unor întrebări și dificultăți existențiale nemaiîntâlnite în întreaga istorie a umanității: cum facem față unei vieți în care omul devine ușor înlocuibil de algoritmi? Cum și în ce fel ne vom mai raporta la realitate când inteligența artificială și realitățile virtuale vor răspunde prompt tuturor nevoilor noastre imediate? Se vor transforma societățile în dictaturi digitale care ne vor manipula viețile pe baza datelor personale aflate în mâinile câtorva oameni? Ce dileme etice vor apărea în epoca designului genetic? Va mai putea exista, în atari condiții, liberul arbitru și dacă da, sub ce formă?

Pornind de la un exercițiu de imaginație despre teatrul viitorului și având plasată acțiunea într-un viitor relativ apropiat (anul 2040), dar care arată foarte diferit de realitatea de azi, piesa tratează în cheie comică problemele amintite mai sus imaginând acestor întrebări posibile scenarii duse adesea până la absurd. Întregul demers e însă bântuit subtil de întrebări frisonante: există utopii ale comuniunii interumane care se vor pierde ireversibil odată cu nașterea lui homo digitalis? Nu cumva dorința de cunoaștere, dezideratul și una dintre nevoile supreme ale umanității, e chiar cea care ascunde morbul autodistrugerii lui homo sapiens?” Radu Nica

 

Richard „Ricky” Martin – Mircea Alexandru Băluță

Dr. Stefan Frank – Alex Călin

Tatjana – Oana Predescu

Lana – Andreea Hristu

Rene – Alex Popa

Alecto – Matei Arvunescu

  • regia – Radu Nica
  • scenografia – Theodor Cristian Niculae
  • mișcarea scenică – Florin Fieroiu
  • video – Andrei Cozlac
  • muzica și dound design – Adrian Piciorea
  • producător – Camelia Moroianu
  • regizor tehnic – Paula Trifu
  • traducerea – Mircea Sorin Rusu

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: Teatrul Excelsior

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută