Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Festival

PLAI 2023

În 2023, anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, PLAI evoluează din formatul de festival și dezvăluie un proiect dedicat moștenirii acestuia și anului Capitalei Culturale Europene 2023.

Mereu cu gândul la orașul care i-a fost gazdă, în perioada 8 – 10 septembrie, PLAI va prezenta proiectul TIMISIEN (nume inspirat de Castrum Timisiensis, denumirea veche a așezării ce avea să devină Timișoara), o instalație monumentală cu o amprentă la sol de 1375mp. Dezvoltarea acestui proiect a început în anul 2019, fiind realizat de Architects of Air în colaborare cu Centrul Cultural PLAI și inspirat de Timișoara, clădirile și istoria sa. În stadiul inițial, structura avea 21 de domuri, dar acum a fost extinsă la 23 de încăperi, reprezentând anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Mediul pneumatic al luminarium-ului, în puritatea sa organică, oferă un recipient utopic ce conține strălucirea radiantă și nuanțele subtile ale luminii. Prin tunelurile labirintice și cupolele cavernoase, vizitatorii se vor putea deplasa într-un mediu de culori saturate, într-o lume diferită de cea normală, cotidiană, însoțiți de un peisaj sonor senzorial blând. Experiența poate fi comparată cu o plimbare printr-un vitraliu, cu o stație spațială futuristă sau cu a fi în interiorul unei creaturi gigantice, care respiră organic.

Ulterior prezentării la Timișoara, TIMISIEN va purta povestea Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii 2023 către toate cele 5 continente fiind forma fizică a sintagmei “Lumină peste granițe” și o moștenire internațională a acestui an.

PLAI iese de pe teritoriul Muzeului Satului Bănățean și se răspândește în oraș punând lumina pe partenerii săi, la ei acasă, desenând un traseu de explorare urbană care să sărbătorească orașul. Descoperind noi valențe ale orașului dar și ale noastre, acest format provoacă ideea de festival, de sustenabilitate și viitor al comunităților noastre. Moștenirea PLAI trăiește prin toată această efervescență de activitate care are ca punct central, în Piața Unirii, luminariul TIMISIEN – dând credit rădăcinilor care au dat naștere orașului, comunităților și realităților noastre de astăzi.
PLAI 18 se va îndreapta către public și va oferi prezentări muzicale, proiecții de filme, spectacole de teatru și ateliere artistice în 18 spații în aer liber și spații interioare din întregul oraș. Toate evenimentele vor fi accesibile publicului, cu intrare liberă.

Vezi programul complet PLAI 18, aici: 


Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută