Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Artă și Cultură

Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara – o intervenție de MAIO Architects

Piața Victoriei

Proiect de arhitectură și light design: Nomadic Studio

Proiect arhitectură de peisaj: Studio Peisaj

Organizator: Ordinul Arhitecților din România – Filiala Timiș

Finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte

Piața Victoriei, punctul 0 al orașului, locație reper a Timișoarei, este foarte rar utilizată ca un spațiu de repaos, de stat. În mod obișnuit, cei mai mulți utilizatori percep piața pe orizontală, ca un loc de trecere.

Proiectul ne propune să privim Piața Victoriei dintr-o nouă perspectivă, de la înălțime. Pepiniera – 1306 plante pentru Timișoara, este o instalație temporară, efemeră, realizată dintr-o structură metalică, modulară, prin intermediul căreia vom putea testa diverse scenarii de utilizare a spațiului public. Platformele pepinierei vor fi deschise publicului larg și vor funcționa ca puncte de belvedere, oferind o perspectivă inedită asupra pieței; totodată, fiecare nivel al pepinierei va spune povești ale Timișoarei și va acomoda multiple activități culturale.

Componenta vegetală a proiectului integrează straturi succesive de natură, de la specii perene de arbori, arbuști și plante floricole la specii anuale (productive și ornamentale) produse în grădinile comunitare din Timișoara sau la instituții de cercetare și învățământ superior horticol. Proiectul își propune astfel să transmită un mesaj puternic în ceea ce înseamnă biodiversitatea urbană ca element central identitar al Timișoarei și valorile ecosistemice pe care aceasta la aduce societății. Pe lângă acestea, proiectul are și o importantă componentă comunitară prin implicarea unei rețele locale de producători și a societății în general. Prin componenta naturală, Pepiniera aduce în discuție problematici globale precum schimbarea climatică, deșertificarea, lipsa spațiilor umbrite, crizele de resurse, biodiversitatea urbană, istoria botanică a orașului.

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută