Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

Occident Express @ Teatrul Dramaturgilor Români

Occident Express

Occident Express @ Teatrul Dramaturgilor Români

 

„Occident Express”, unul dintre cele mai importante texte ale dramaturgului Matei Vișniec, a fost montat pe scena teatrului sucevean de regizorul Alain Timár și a avut premiera pe data de 19 martie. Aflat la Suceava pentru cea de-a doua colaborare, prima fiind în 2018, atunci când a regizat spectacolul „Rinocerii”, de Eugène Ionesco, regizorul Alain Timár ne-a propus, de data aceasta, un spectacol în limba franceză.

Alain Timár, regizorul spectacolului „Occident Express” ne prezintă viziunea sa artistică astfel:

Recurgînd la metafora unui tren de lux care nu mai circulă (este vorba despre celebrul Orient-Express) autorul ne vorbeşte despre fantasmele celor care, în Estul Europei, nu fac decât să se gândească la „minunile” Vestului. Ah, Occidentul şi democraţia sa împlinită! Acest Eldorado atât de râvnit! Cu tandreţe şi cu umor, Matei Vişniec ne propune o galerie de personaje care ard de dorinţa de a pleca, de a gusta din abundenţa occidentală, de a profita de societatea de consum, de a trăi în sfârşit (măcar o dată în viaţa lor) extazul libertăţii şi al reuşitei. Piesa „Occident Express” reprezintă de asemenea o călătorie iniţiatică în sens invers, în lumea Balcanilor (atât de departe, de necunoscută şi nu prea iubită), o radiografie lucidă a capitalismului sălbatic care a înlocuit în Est utopia comunistă. Această piesă mai este, nu în ultimul rînd, şi o reflecţie privind dificila apropiere dintre cele două Europe separate de o jumătate de secol de istorie frământată.

 

Spectacolul „Occident Express” a participat cu succes, anul acesta, la Festivalul Internațional de Teatru de la Avignon, unde a fost clasat în primele 30 din aproape 1500 de spectacole prezentate în secțiunea Off. Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava a fost prezent pentru prima dată la Avignon, la o ediție care a înregistrat un record istoric de spectatori – 115.000.

 

Distribuție: Cristina Florea, Cătălin Ștefan Mîndru, Horia Butnaru

  • Regie: Alain Timár
  • Scenografie și light design: Sebastian Rațiu
  • Regie tehnică: Cătălin Rodenciuc
  • Foto credit: Amedeia Vițega

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: Facebook Teatrul Dramaturgilor Români

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută