Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Nicolae Iorga @ Palatul Culturii Iași

Nicolae Iorga

Nicolae Iorga @ Palatul Culturii Iași

Perioada de vizitare a expoziţiei „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere” a fost prelungită până la data de 28 ianuarie 2024 (inclusiv).

Expoziţia – eveniment „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” vă invită, pana pe 7 ianuarie 2024, sa vizitați expoziţia – eveniment „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”, un proiect inițiat de Muzeul Național de Istorie a României și realizat în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și Arhivele Naționale Iași.

Grație acestei colaborări, personalitatea marelui istoric va fi prezentată publicului prin intermediul unui demers expozițional ce are la bază piese din Colecția „Iorga-Pippidi”, donate Muzeului Național de Istorie a României, de către prof. univ. dr. Andrei Pippidi, nepotul lui Nicolae Iorga, și intrate astfel în patrimoniul național.

Colecția „Iorga-Pippidi” este formată din piese excepționale, care au fost pentru prima data valorificate expozițional în anul 2022: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale, diplomele de licențiat și doctor; câteva dintre cele mai importante diplome de Doctor Honoris Causa acordate de marile universități ale Europei, precum și brevetele și medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieții: Ordinul Carol I în grad de Colan și Marele Colan al Ordinului Ferdinand I; Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania și multe altele.

De asemenea, sunt expuse documente și fotografii cu autograf primite de către marele istoric de la Familia Regală a României – de la regina Maria, principele și apoi regele Carol al II-lea, principesa Mărioara și principesa Elena.

nic

Alături de piese vestimentare și obiecte personale ale marelui savant, la Palatul Culturii vor fi expuse documente și fotografii care arată legăturile familiei Iorga cu orașul Iași, precum „Scrisoarea de mulțumire a profesorilor Școlii de Belle Arte din Iași adresată lui Nicolae Iorga pentru transformarea acesteia în Academia de Belle Arte”, din 1931”, dar și ordinul „Polonia Restituta” și insigna comemorativă a Corpului 2 Polonez Kaniow, alături de Marea Cruce a ordinului Orania-Nassau, Olanda. De asemenea, expoziția include documente și fotografii, unele  inedite, din patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei, care atestă prezența și activitatea lui Nicolae Iorga la Iași.

Expoziția este curatoriată de dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător științific în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, alături de dr. Alexandru Bădescu, șeful Secției Patrimoniu  din cadrul instituției menționate, coordonarea evenimentului de la Iași fiind asigurată de Mihaela Tudose, muzeograf la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” și dr. Ilie Cornel Constantin, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României.

Restaurarea bunurilor de patrimoniu aflate în expunere a fost realizată de experți ai Muzeului Național de Istorie a României: Cristina Petcu, Bogdan-Dumitru Mladin, Cătălin Burtea, Paul Popa, Alexandru Dozsa, Sergiu Popescu și Cristina Moșoiu.

io

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută