Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Artă și Cultură

Made-up histories have long lives | Expoziție inaugurală REMIX ID 2023

Made-up histories have long lives

Artiști: Anna Bantiuc, Alexandra Coroi & Bogdan Dumitrescu, Ulrike Ettinger, Riso Kitta, Andreea Medar & Malina Ionescu, Adina Mocanu, Catalin Marius Heresanu-Petrisor

Curator: Iris Ordean

Expoziția Made-up histories have long lives, evenimentul de deschidere a programului REMIX ID 2023, este o istorie a istoriilor. Vizitatorul este încurajat să o experimenteze ca pe un eseu vizual cu stații corespunzătoare, fiecare stație fiind un punct de vedere, o interstiție, o transmitere afectivă, o istorie inventată. Expoziția extinde definiția de „etnografii clasice”, prin chestionarea modului în care omenirea își construiește și își canonizează propriile istorii: ce fragmente din istorie sunt considerate mai demne de cercetare, studiu și descoperire? Care grupuri devin mai atractive decât altele, ce acte artistice intră în istorie și ce aspecte ale istoriilor sfârșesc prin a avea o „viață lungă”? Ar putea fi istoriile nimic mai mult decât niște povești inventate?

Titlul expoziției în sine este un joc de cuvinte ale cuvintelor cercetătoarei Ida Susser cu referire la celebra lucrare Broken Fountain a etnografului Thomas Belmonte: „etnografiile bune au o viață lungă”. Etnografiile bune sunt de regulă sistematizări ale unor istorii riguros documentate, iar istoriile, la rândul lor, sunt povești inventate, un loc în care realul și imaginarul se întrepătrund, iar memoria și subiectivitatea devin componente inseparabile ale experienței umane.

Made-up histories have long lives nu încurajează o poziție anarhistă sau revizionistă, prin care etnografia trebuie în mod obligatoriu epurată și reinventată. Dimpotrivă. Ea celebrează metodele de cercetare artistică și etnografică și arată o perspectivă asupra modului în care acestea pot fi folosite în situații în care frontiera dintre „real” și „imaginar” este neclară, în situații care sunt foarte rar considerate ca având potențial etnografic. Aceasta susține expansiunea orizontală în domeniul gândirii, al simțirii, al creației, al exprimării. Este, de facto, o întâlnire a mai multor câmpuri (fields) ale imaginației, influenței, creativității, memoriei(-riilor) și subiectivității materiale pentru a produce senzații, intensități și afecte pentru cei suficient de curioși să le exploreze.

REMIX ID

Tradiție și contemporaneitate. Simbol și grafică. Ritm și pulsație.

REMIX ID este un îndemn la solidaritate între etnii, între diversele grupuri sociale, între urban și rural, între oameni. REMIX ID propune dialogul intercultural într-o manieră creativă, care face apel atât la simțuri, cât și la intelect, folosind arta ca mediu de răspândire a unui mesaj de toleranță, pace și bună înțelegere prin alcătuirea unui mozaic artistic de artă, cercetare etnografică, documentare, muzică și imagine, în care sensurile străvechi ale comunităților etnice din Banatul rural se întâlnescu cu lumea puternic tehnologizată din mediul urban.

Artwork on the design: Ulrike Ettinger – Spații limitrofe

Design grafic: Josépha Blanchet

Organizator: META Spațiu

Finanțator: Centrul de Proiecte Timișoara

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută