Linii paralele. Aventuri ale modernității în Croația 1949 – 1998 @ Muzeul Național de Artă Contemporană
Expoziția Linii paralele prezintă 188 de lucrări de artă care trasează evoluția artei vizuale croate din 1948 (când Iugoslavia s-a distanțat de URSS și de realismul socialist) și până în 1998, marcând reintegrarea teritoriilor croate în urma Războiului de Independență al Croației din anii ’90. Această epocă, modelată de viziunea Iugoslaviei a unui „stat socialist cu față umană”, a cultivat stilul modernismului înalt și al neo-avangardei. Zagreb, în special în anii 1960, a devenit un centru internațional al inovației artistice, exemplificat de bienalele „New Tendencies” (1961 – 1973), descrise ca „ultima avangardă”.
Conceptul lui Ješa Denegri de „artă a celeilalte linii” înglobează diverse practici aflate în opoziție cu modernismul socialist, caracterizate prin abstract și figurație expresionistă. Aceste tendințe opuse au coexistat, modelând o scenă culturală vibrantă – prin dialog, dezbatere și confruntare. Expoziția evidențiază aceste tendințe paralele ca fațete complementare ale unei ere artistice extraordinare.
Muzeul Național de Artă Modernă (NMMU), fondat în 1905, găzduiește peste 12.350 de opere de artă, fiind păstrătorul artei vizuale croate de la mijlocul secolului al XIX-lea până în prezent și definind identitatea culturală națională alături de contribuția sa globală.
Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?
- Calendar Evenimente din România
- Calendar Evenimente din București
- Program Filme București
- Calendar Festivaluri Romania
—
Sursa: Muzeul Național de Artă Contemporană