Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Legendina Di Paolo. Dialoguri între antichitate și prezent

Joi 22/02/2024
10:00

Expoziția Legendina Di Paolo: Dialoguri între antichitate și prezent își propune să îndrume vizitatorul într-o călătorie în timp, oferindu-i posibilitatea de a cunoaște și explora cele mai frumoase opere de artă ale celebrei pictorițe române Legendina Di Paolo (Reghin, România 1939–Lugano, Elveția 2017). Opera artistei îmbrățișează cu eleganță subiectele clasice din antichitatea greco-romană și pe cele ale căror teme sunt strâns legate de conceptele de viață, regenerare și metamorfoză.

Prin intermediul acestora, Legendina Di Paolo povestește complexitatea propriilor trăiri: abandonul patriei natale, necesitatea de a se adapta la o nouă viață într-o țară străină, concomitentă cu căutarea neîncetată a unei identități stilistice proprii. Influența marcantă a lui Giorgio De Chirico și excepționala abilitate a artistei de a armoniza cu eleganță și de a pune în contrast figuri celebre precum cea a zeiței Flora cu portretul poetului Dante, sau reprezentarea eroului Pollux cu cea a Madonnei cu Pruncul, au dat naștere unor opere de artă contemporană autentice ce reprezintă simbolul unei cunoașteri artistice profunde a lumii antice și moderne și a unui gust sublim pentru frumusețea în cele mai pure și variate manifestări ale acesteia.

Creațiile, de asemenea, se deosebesc și prin tehnica utilizată, caracterizată de puternice contraste cromatice, îmblânzite de luminoase jocuri de nuanțe aurii și patinate, care reușesc să capteze esențele epocilor trecute, evocând luminozitatea mozaicurilor bizantine, bronzul impunătoarelor statui grecești și roșul vibrant al frescelor pompeiene.

Legendina Di Paolo. Dialoguri între antichitate și prezent

Legendina Di Paolo. Dialoguri între antichitate și prezent
Curator: Alexandra Postelnicu
19 ianuarie – 29 februarie 2024
Muzeul de Artă Contemporană, Strada Tribunei 6, Sibiu.

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută