Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Curs

Introducere în gândirea critică | Fundația Calea Victoriei @ Online

Introducere în gândirea critică | Fundația Calea Victoriei
Marți 12/11/2024
19:00

Introducere în gândirea critică | Fundația Calea Victoriei @ Online

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de marţi, în intervalul 19:00-21:00.

Date desfăşurare curs: 5, 12, 19, 26 noiembrie şi 3 decembrie.

Vă invităm la un curs susţinut de Dumitru Borţun, doctor în filosofie şi profesor la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti – SNSPA, organizat în cinci şedinţe.

La ce ne foloseşte gândirea critică? Avem nevoie de ea dacă dorim să aflăm adevărul despre lume şi despre noi înşine sau dacă vrem să găsim soluţii corecte şi să luăm decizii bune. Spre deosebire de gândirea critică, gândirea naturală nu ne ajută să aflăm adevărul sau să luăm decizii bune, dar ne satisface unele nevoi psihice: gândirea deziderativă (wishful thinking), care ne conduce la concluziile dorite, ne ajută să ne dăm dreptate şi ne salvează, astfel, respectul de sine; gândirea inautentică, maestră în combinarea unor idei primite de-a gata (des idees recues), ne ajută să asociem ideile altora, ne face să credem că gândim şi, astfel, ne oferă siguranţă emoţională.

Opţiunea între gândire critică şi gândire naturală aparţine fiecăruia dintre noi; contează tipul de activitate, locul de muncă şi sarcinile de serviciu, dar şi ceea ce ne dorim de la viaţă, standardele pe care le avem pentru noi înşine. Dorinţa de a gândi corect, de a cunoaşte adevărul şi de a lua deciziile cele mai bune poate avea legătură şi cu idealul de viaţă, cu nevoia de dezvoltare personală, cu maniera în care proiectăm o variantă mai bună a noastră.

Gândirea critică se educă, nu ne naştem cu ea. Cei care optează pentru cunoaşterea realităţii în detrimentul confortului psihic se vor înscrie la un curs de gândire critică. Este cursul pe care îl fac cei care se pregătesc pentru a deveni magistraţi, numeroşi manageri din corporaţii, mulţi directori din administraţia publică şi unii lideri politici.

Temele care vor fi abordate în decursul celor cinci întâlniri sunt:

I. Introducere: cunoaştere comună şi cunoaştere ştiinţifică

1. Raportul dintre cunoaşterea comună şi cunoaşterea ştiinţifică; gândire naturală şi gândire critică.

2. Critica simţului comun (valoarea experienţei; valoarea metodologică; obiectul cunoaşterii; limbajul; psihologia aferentă).

II. Gândirea critică

1. Repere teoretice – ce este gândirea critică; o definiţie sintetică; utilitatea gândirii critice.

2. Istoria gândirii critice.

– Antichitatea: Socrate, Platon şi Aristotel;

– Evul Mediu: „cearta universaliilor”; Toma de Aquino;

– Renaşterea: Machiavelli, Morus, Campanella şi Francis Bacon;

– Modernitatea: Descartes, Hobbes, Locke, Kant, Comte, Spencer şi Darwin; demitizarea şi critica iluziilor: Marx, Freud, Wittgenstein şi Piaget;

– Orientări contemporane: epistemologia şi psihologia cognitivă; domenii de aplicare a gândirii critice în zilele noastre.

3. Gândirea critică – un domeniu interdisciplinar

4. Gândirea critică în contextul învăţământului contemporan. Scurt istoric; cadrul necesar pentru dezvoltarea gândirii critice; strategii didactice pentru dezvoltarea gândirii critice; abilităţi de gândire critică.

4.1. Exemple de activităţi pentru dezvoltarea gândirii critice

4.2. Deprinderi de cercetare în gândirea critică; lista comportamentelor observabile

4.3. Concluzii: Cum să-ţi formezi o gândire critică

III. Aplicarea gândirii critice: raţionarea morală; frisco: conversaţii şi prezentări

1. Raţionarea morală – aserţiuni morale descriptive şi prescriptive; distingerea aserţiunilor prescriptive morale de alte aserţiuni prescriptive; a obţine un „trebuie” dintr-un „este”; premise descriptive şi aserţiuni prescriptive.

2. FRISCO; aplicaţii în luarea unei decizii cu privire la ce să crezi sau ce să faci

2.1. Ce este FRISCO (dispoziţii ale gândirii critice; elaborarea de argumente FRISCO)

3. Cum gândim critic atunci când discutăm cu alţii – sfaturi generale; căutarea clarificării; maximele conversaţionale.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.

Testimonial

Vreau să vă adresez mii de mulţumiri pentru acest curs. Este o adevărată onoare şi plăcere să mă aflu (chiar şi în spatele unui mic ecran) în faţa unui maestru precum domnul profesor Dumitru Borţun şi unui grup extraordinar de colegi cu care tind să cred că împărtăşim valori comune în acest sens. Mă voi opri aici cu laudele (deşi sunt pe deplin meritate şi mult mai mult de atât) evitând să cad în capcana linguşelii. În cele două ore de curs simt că trăiesc un vis; un vis devenit realitate. Îmi pot doar imagina câtă bucurie şi cât de norocoşi se pot simţi studenţii domniei sale. Cea de-a doua şedinţă mi-a răspuns la multe întrebări şi, totodată, a trezit în mine dorinţa de a aprofunda informaţiile prezentate în amănunt. Încă o dată vă adresez mii de mulţumiri şi vă urez mult succes în continuare, confirmând de acum prezenţa la viitoarele cursuri.” – Ionela Brojboiu

Lector: Dumitru Borțun

Cost: 550 de lei (total pentru 5 întâlniri)

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: Fundația Calea Victoriei

Program eveniment

Marți 03/12/2024
19:00
Marți 26/11/2024
19:00
Marți 19/11/2024
19:00
Marți 12/11/2024
19:00

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută