Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Întoarcerea Prodigioasă. Oskar Szuhanek

Muzeul Național de Artă Timișoara are bucuria de a dezvălui publicului cea mai recentă expoziție. Proiectul de cercetare, expunere și promovare este dedicat pictorului timișorean Oskar Szuhanek (n. 1887 la Tomești, Jud. Timiș- d. 1972 la Timișoara) și reprezintă cea mai amplă retrospectivă care i-a fost dedicată marelui artist până în acest moment.

Operele create de acesta, aflate în patrimoniul Muzeului Național de Artă Timișoara, sunt completate de numeroase picturi și desene din colecții private, o parte din ele fiind prezentate publicului în premieră cu această ocazie.

 

Notorietatea pe care o câștigă datorită talentului și prodigiozității ce îi caracterizează opera se datorează și structurii emoționale și comunicative extrovertite, calităților poliglote (vorbea fluent germana, maghiara, româna, franceza, italiana, engleza și spaniola), pasiunii pentru filosofie, literatură și psihologie.

Curatoarea expoziţiei Andreea Foanene, alături de asistenții Izabela Andronache și Alexandru Babusceac, au alcătuit o selecție de opere majore, însoțite de opere inedite, materiale documentare și lucrări foarte timpurii ale artistului.

Teme clasice, adaptate istoriei locale, precum portretul și peisajul, ne dezvăluie realitățile vieții timișorene a secolului XX într-o lumină caldă, a unui artist clasic, care a înțeles arta neoclasică prin formarea academică riguroasă, dar care a savurat cu bucurie lecția impresionismului și a modernității picturii.

Sursa: Muzeul Național de Artă

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email