Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Conferință

Fascinaţia Umbrei în Opere celebre @ Artmark (Fundația Calea Victoriei)

Fascinaţia Umbrei în Opere celebre

Fascinaţia Umbrei în Opere celebre @ Artmark (Fundația Calea Victoriei)

 

Vă invităm luni, 22 mai, de la ora 19:00, la cea de-a şaptea conferinţă susţinută de dirijorul TIBERIU SOARE, unul dintre cei mai iubiţi şi talentaţi muzicieni români, în elegantul spaţiu al Galeriilor Artmark, în superbul Palat Cesianu-Racoviţă.

De această dată vom explora universul personajelor negative din opere, care, deşi deseori detestate, hulite, urâte de publicul care asistă la spectacolul de pe scenă, sunt în ţesătura poveştii, un rău necesar, dacă ar fi să facem un joc de cuvinte.

 

Putem justifica existenţa răului în lume? Poate exista binele, lumina în absenţa răului, a întunericului, a umbrei de care ne este deseori teamă, pe care nu dorim să o vedem, să o acceptăm în propriile vieţi, să o explorăm?

Mergem pe urmele unor personaje precum Jago, din Otello de Verdi, a baronului Scarpia, tiranul Romei din Tosca, de Puccini, a lui Don Bartolo din Barbierul din Sevilla, de Rossini, sau a contelui de Almaviva din Nunta lui Figaro, de Mozart.

Nu vor lipsi nici personajele feminine malefice din opere precum Principesa de Bouillon, din opera Adrianna Lecouvreur de Francesco Cilea, Ortrud din opera Lohengrin de Wagner, sau cele din operele lui Verdi precum Abigaille din Nabucco, Amneris, fiica faraonului, din Aida sau Prinţesa Eboli din Don Carlos.

 

Ce se află în spatele comportamentului, a uneltirilor ingenioase a acestor personaje care pun în pericol evoluţia, integritatea sau chiar viaţa eroilor şi eroinelor? Ele reflectă imagini ale răului, sunt oglinzi ale păcatului sau reflectă, de fapt, slăbiciunea unei lumi supuse greşelilor? Care sunt resorturile care se află în spatele reacţiilor şi faptelor lor, răul este înnăscut sau apare din cauza mediului, a împrejurărilor în care destinul personajelor-umbră se conturează?

În aceste opere, în poveştilor personajelor întunecate, deseori fascinante, în felul în care ele sunt conturate prin muzică, poveste şi prin dinamica cu celelalte personaje, putem afla răspunsuri posibile, chei de decriptare poate chiar a realităţii din jurul nostru.

 

  • Cost 100 de lei

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: Fundația Calea Victoriei

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută