Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Concerte

Fanfara Ciocărlia @ Arenele Romane

Fanfara Ciocărlia

Fanfara Ciocărlia @ Arenele Romane

 

Legendara formație de muzică balcanică Fanfara Ciocărlia, formată din 12 lăutari de origine romă din satul Zece Prăjini, nord-estul României, a aniversat 25 de ani de activitate în anul 2021, pornind apoi într-un turneu extensiv de promovare a albumului „It Wasn’t Hard to Love You”, pe care îl continuă anul acesta în orașe din România.

Povestea Fanfarei Ciocărlia a început în urmă cu peste 25 de ani, pe un drum aparent fără sfârșit, întortocheat și accidentat, ce trece printre dealuri care nu-și doresc să fie numite munți – undeva în nord-vestul României, aproape de granița cu Moldova. Se văd ultimele case, ce par aruncate la întâmplare într-o pictură de Chagall, stând în noroi, crăpate și colorate cu îndrăzneală, cu ferestrele lor larg deschise, holbându-se la trecători. Pe undeva, călătorul face brusc la stanga și, după ce traversează alt drum pietruit, ajunge în sfârșit la locul de origine al celui mai recent și incredibil fenomen în muzica de alamă: Zece Prăjini, unde a început totul pentru pentru Fanfara Ciocărlia.

 

Aici, în 1997, 12 muzicieni au pornit să cucerească lumea cu sunete profunde de tube și cornuri tenor, amestecate cu note din trompete și saxofon, totul pentru a transmite muzica de alamă est-europeană către întreaga lume. Seriozitatea misiunii lor a fost parafată odată cu lansarea primului album, în 1998, cu o vorbă a seniorului trompetist, Rădulescu: “Așteptați voi și vedeți – la un moment dat vom ajunge să cântăm pe Marte!“ Și, din acel moment, trupa a călătorit milioane de kilometri, în turnee fără de număr, în încercarea de a ajunge pe Planeta Roșie.

Un sfert de secol mai târziu, după 9 albume lansate și nenumărate spectacole, nu a rămas nimic de rescris legat de muzica lor. Talentul ireal al celor din Fanfara Ciocărlia de a face alămurile balcanice să atingă note de jazz, pop și rock, toate executate cu o precizie nebună de tempo-uri nestăpânite, le-a oferit statusul cultural și i-a pus permanent pe scena muzicii, de la punk, la clasic.

 

Albumul “It Wasn’t Hard to Love You” (lansat în 2021), odă muzicală adusă ascultătorilor Fanfara Ciocărlia din întreaga lume – reprezintă cel mai recent capitol din povestea marii trupe din micul sat, o trupă ce dorește să readucă zâmbetele pe fețele oamenilor, o trupă ce tânjește către un viitor plin de concerte palpitante ce se prelungesc în nopțile târzii.

De-a lungul anilor, muzica Fanfara Ciocărlia s-a auzit pe coloana sonora a filmelorBorat – Subsequent Moviefilm” (USA, 2020, r. Jason Woliner), „Hotel Beograd” (Rusia, 2020, r. Konstantin Statskiy), „Becoming Bond” (USA, 2017, r. Josh Greenbaum), „Borat – Cultural Learnings of America” (USA, 2006, r. Larry Charles) și „Head On” (Germania, 2004, r. Fatih Akin) iar trupa a avut apariții și în documentareleThe New Gypsy Kings” (UK, 2016, r. Liviu Tipurita), „Gypsy Caravan” (USA, 2007, r. Jasmin Dellal) și „Iag Bari – Brass On Fire” (Germania, 2003, r. Ralf Marschaleck).

Au colaborat, printre alții, cu Eugene Hütz – Gogol Bordello (USA), Adrian Raso (Canada), Socalled (Canada), Bassement Jaxx (UK), Transglobal Underground (UK), Erran Baron Cohen (UK), Boban & Marko Markovic (Serbia), Esma Redzepova (Macedonia), Dzambo Agusevi Orchestra (Macedonia) și Dunkelbunt (Austria) și au primit numeroase premii: Top of the World Music Charts Europe pentru albumele „Baro Biao” (1999), „Iag Bari” (2001), „Gili Garabdi”(2005), „Queens and Kings” (2007), „Balkan Brass Battle” (2011), „Devil’s Tale” (2014) și „It Wasn’t Hard To Love You” (2021), Best Worldmusic Album pentru „Iag Bari” dar și premiul BBC Radio 3 pentru Best World Music Act from Europe.

 

Bilete online aici

 

Accesul copiilor mai mici de 12 ani la concert nu este recomandat din cauza sunetului și luminilor foarte puternice. Însă dacă părinții aleg să vină însoțiți de cei mici, o vor face pe propria răspundere, achiziționând bilete de acces și pentru aceștia.

Minorii trebuie să fie însoțiți de un adult, posesor de bilet propriu.

Totodată, recomandăm părinților să le asigure copiilor căști de protecție. Căștile de protecție sau dopurile de urechi NU vor fi asigurate de către organizatori.

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi EvenimenteFilme și Festivaluri din România ?

Sursa: IaBilet

 

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută