Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Expoziție: Muzeul din depozit – Forma feminină @ Muzeul de Artă Constanța

Expoziție: Muzeul din depozit - Forma feminină @ Muzeul de Artă Constanța

Expoziție: Muzeul din depozit – Forma feminină @ Muzeul de Artă Constanța

Vă invităm să vizitați expoziția ,,Forma feminină – reprezentări moderne și contemporane”, în perioada 11 ianuarie – 28 februarie 2023. Expoziția reunește 40 de lucrări de grafică, pe care muzeul le deține în patrimoniu grație a două donații importante – a magistratului Ioan Dumitrescu și a artistului Cezar Atodiresei.

Dintre lucrările expuse, 20 sunt semnate de artiștii Iosif Iser, Theodor Pallady, Jean Al. Steriadi, Iosif Rosembluth, Miliţa Petraşcu, Aurel Băeşu și Ion Anestin. Cele 20 de capodopere fac parte din colecția de 83 de lucrări de pictură și grafică, care au intrat în vara anului 2020 în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța, la dorința expresă a magistratului bucureștean Ioan Dumitrescu, adusă la îndeplinire de către executorii săi testamentari. Magistratul Ioan Dumitrescu, după ce a vizitat toate muzeele din România, a hotărât, fiind deja la vârsta senectuții, să doneze lucrările colecționate de-a lungul vieții sale muzeului de artă constănțean.

Cezar Atodiresei este artistul care a semnat celelalte 20 de lucrări prezente în expoziție. Acestea fac parte dintr-o colecție, formată din 80 de lucrări, 20 de pictură și 60 desene, donată Muzeului de Artă Constanța, de fratele artistului, Gelu Atodiresei, în noiembrie 2022, ca urmare a dorinței artistului Cezar Atodiresei, care în timpul vieții a luat decizia de a dona o parte din lucrările sale instituţiei de cultură de la malul mării.

Cezar Atodiresei s-a născut în anul 1954, la Drăgușeni, județul Suceava, iar în 1986 a absolvit Secția de Pictură a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, fiind șef de promoție. În 1990, artistul a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și asistent universitar în cadrul Academiei de Arte București, iar în anul 2006 a obținut titlul de Doctor în Arte Vizuale, la Universitatea Națională de Arte București.

Cezar Atodiresei a desfășurat o bogată și impresionantă activitate artistică și publicistică, participând la numeroase expoziții în țară și în străinătate și publicând cărți și articole de specialitate. Lucrări ale acestuia se regăsesc în colecții de stat și particulare din România, Spania, Polonia, Germania, Belgia, Franța sau Statele Unite.

Expoziția „Forma feminină – reprezentări moderne și contemporane” face parte din proiectul anual „Muzeul din depozit”, care a debutat în anul 2015 și care constă în expunerea temporară a unor lucrări din depozitul muzeului, păstrate în condiții speciale, conform normelor de conservare.

 

 

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută