Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Expoziție | Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă @ Muzeul de Artă Timișoara

Expoziție | Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă @ Muzeul de Artă Timișoara

Expoziție | Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă @ Muzeul de Artă Timișoara

Muzeul Național de Artă Timișoara continuă seria de expoziții retrospective prin prezentarea lui Romul Nuțiu (1932- 2012), cel mai proeminent artist expresionist abstract român, într-un context de o anvergură muzeală fără precedent, care prezintă, cronologic și tematic, peste 120 de lucrări în tehnici diverse (pictură, sculptură, grafică, film), alături de un bogat fond documentar alcătuit din fotografii, materiale multimedia, cataloage, broșuri, texte de autor.

Cunoscutul artist a trăit și a creat în Timișoara, optând pentru un stil bazat pe dialogul dintre abstracție și experiment, pe care l-a dezvoltat și l-a îmbogățit continuu și sistematic, de la finele anilor 1950 până în 2012.
Opera lui este înțeleasă, cercetată și expusă în contemporaneitate, reprezentând un important subiect de studiu, expunere și contextualizare a unui artist care și-a asumat să trăiască și să creeze liber în România comunistă urmată de anii de tranziție.

În momentul în care stilul oficial național al României era Realismul Socialist, Nuțiu picta abstract, conectându-se prin modalitatea de exprimare cu mari artiști ai artei europene și americane, precum: Andrej Jemec (n. 1934), Jan Kotik (1915-2002), Tadeusz Kantor (1915-90), Edo Murtic (1921-2005), dar și cu Paul Klee (1879- 1940), Chaïm Soutine (1893- 1943) sau Jackson Pollock (1912- 1956).

Joc, afront, subversiune?
Toate au fost asumate de artist prin rămânerea lui în țara de baștină, cultivarea și practicarea unei picturi seducătoare, energetice, excentrice, care nu aparținea stilului oficial al spațiului totalitarist din care făcea parte.

Pentru Romul Nuțiu pictura înseamnă viață, energie vitală, dinamica universului, risc, timp, experiment, trudă, libertate, iar el a fost conștient de aceste mize.

Ciclurile tematice care vor putea fi descoperite în expoziția „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective” vor releva multiple fațete cunoscute și necunoscute ale marelui artist.
Lucrările sale, metafore cromatice, volumetrice ale unei vieți dedicate creației, îl conturează ca pe unul dintre cei mai interesanți artiști ai Europei Centrale și de Est, consolidând identitatea lui culturală, interesul pentru cercetarea teoretică a fenomenului picturii expresionist-abstracte, cât și pentru relația stilistică dintre pictura europeană și cea americană a celei de-a doua jumătăți a secolului XX” notează Dr. Andreea Foanene, curatoare a expoziției.

În cadrul retrospectivei „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU”, publicul va avea ocazia să descopere și un film despre pictura performativă a lui Jackson Pollock, provenit din colecția Pollock-Krasner House and Study Center din East Hampton, Long Island, New York.

Expoziția va fi prezentă pe simezele Palatului Baroc în perioada 30.06-13.08. 2023 și se derulează în paralel cu proiectul de cercetare, contextualizare și promovare dedicat artistului Romul Nuțiu, care este în desfășurare la Muzeul de Artă Timișoara din 2022.

Finanțator: Consiliul Județean Timiș
Co-organizator: Fundația Joana Grevers
Partener: Pollock-Krasner House and Study Center din East Hampton, Long Island, New York.

Cu sprijinul: Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Arte și Design, Uniunea Artiștilor Plastici Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, 418 Gallery.

Sursa: Muzeul Național de Artă Timișoara

 

 

 

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

 

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută