Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Artă și Cultură

Expoziția „Acasă: trei prieteni”

Expoziția „Acasă: trei prieteni”

Curatoriată de muzeografele Lăcrămioara Agrigoroaiei și Ana Honcu, expoziția-traseu literar poate fi vizitată în perioada 15-20 ianuarie 2023, fiind organizată cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Poveștile prieteniei celor trei pot fi aflate la Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „George Topîrceanu” și Muzeul „Otilia Cazimir”, fiecare muzeu în parte dezvăluind diferite aspecte ce vor fascina vizitatorii.

 

Viața i-a pus deseori alături pe George Topîrceanu, Mihail Sadoveanu și Otilia Cazimir, fie în casele prietenilor comuni, fie la redacția revistei „Viața Românească”, și de multe ori pe ulițele Iașiului.

Expoziția Acasă: trei prieteni prezintă o parte din culisele unei prietenii celebre: Topîrceanu – un „chiriaș grăbit”, Sadoveanu – „tovarășul de pușcă” al lui George Topîrceanu și Otilia Cazimir – „poeta sufletelor simple”.  Ea propune un periplu care începe în dealul Copoului, acasă la Mihail Sadoveanu, și continuă pe str. Ralet nr. 7, „o uliță liniștită, cu castani pe amândouă trotuarele”, într-o „căsuță cu antreu”, ca mai apoi să coboare în mahalaua Otiliei Cazimir, într-o „căsuță albă”.

 

Expoziția cu genericul Acasă: trei prieteni cuprinde obiecte personale care scot în evidență momente din viața particulară a celor trei scriitori: vânătoare, exerciții de tir, plimbări, anii de război, momente care au contribuit la conturarea definitivă a personalității lor și a vieții literare ieșene. Concret, la muzeele dedicate scriitorilor omonimi vor putea fi admirate câte două obiecte personale, astfel: la Muzeul „Mihail Sadoveanu” – un aparat de fotografiat care a aparținut lui George Topîrceanu și o fotografie cu cei trei prieteni scriitori, la Muzeul „George Topîrceanu” – o armă a lui Mihail Sadoveanu însoțită de o fotografie în care apare Topîrceanu în ipostaza de vânător, iar la Muzeul „Otilia Cazimir” – o scrisoare trimisă poetei de George Topîrceanu aflat în prizonierat și tabachera lucrată de poetul-soldat.

 

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email