Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Exponatul lunii @ Muzeul de Artă Brașov

Exponatul lunii

Exponatul lunii @ Muzeul de Artă Brașov

Exponatul lunii: Ioan Mattis-Teutsch (1913-1988), „La marginea satului”

Cărbune pe hârtie, 62 x 44 cm

1960

Desenul realizat de artistul Ioan Mattis-Teutsch redă o temă frecventă în creația artistului, și anume explorarea naturii și relația pe care o dezvoltă omul cu împrejurimile sale. Forma copacilor din prim plan scoate în evidență fragilitatea lumii naturale. Totodată, compoziția circulară face trimiteri spre conceptul ciclicității și reînnoirii, oferind speranța unui nou început, încă învăluit în ceață.

„Natura lui Ioan Mattis, solemnă și plină de grație, pură și monumentală, întruchipează o aspirație, îmbrățișează matern rodul său cel mai de preț, umanitatea. (…) Pitorescul motivelor este împlinit cu amploarea decorativă a simbolului. Iată de ce, idealizarea pe care o operează arta lui Mattis este, paradoxal, veridică și prețioasă.” (Dinu Vasiu, „Drum nou”, 1974)

exp

Ioan Mattis-Teutsch (János Waldemar Mattis-Teutsch), fiul artistului brașovean Hans Mattis-Teutsch, a studiat la Școala Tehnică de Design din Budapesta, iar apoi la Academia de Arte Frumoase din București cu Camil Ressu (1934-1936). A frecventat colonia de pictură de la Baia Mare (1928-1931) împreună cu tatăl său, iar după anul 1944 și-a continuat activitatea artistică la Brașov.

„Exponatul lunii” face parte din campania de promovare a colecțiilor de patrimoniu ale Muzeului de Artă Brașov.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută