Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Domnitorul Dimitrie Cantemir în imagini @ Palatul Culturii Iași

Domnitorul Dimitrie Cantemir în imagini
Miercuri 28/02/2024
10:00

Domnitorul Dimitrie Cantemir în imagini @ Palatul Culturii Iași

Expoziţia „După 300 de ani: Domnitorul Dimitrie Cantemir în imagini, la Palatul Culturii din Iași” rămâne deschisă publicului până pe 15 martie 2024.

Miercuri – duminică, orele 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet)

În cadrul acestui proiect expozițional inedit, conceput sub forma unei călătorii, vizitatorii vor putea releva imagini din plastica românească ale lui Dimitrie Cantemir, ori a fratelui său, Antioh, prezentate sub forma unor „insule”, lucrări ce fac parte din colecțiile de patrimoniu ale celor două muzee. În acest circuit va fi inclus vitraliul din zona scărilor din Palatul Culturii, cu cele trei ferestre ogivale care îl înfățișează pe Petru cel Mare și pe Dimitrie Cantemir în vizita acestora la Biserica „Trei Ierarhi” din Iași.

În continuarea parcursului, vizitatorul este invitat în Sala Voievozilor, pentru a regăsi portretul lui Dimitrie Cantemir prezent în galeria de portrete în formă de medalion circular.

De-a lungul carierei sale sculptorul Ion Irimescu (1903-2005) i-a dedicat domnitorului moldovean o serie de reprezentări plastice, printre care se află și bustul păstrat în colecțiile Parlamentului României. În linia respectivei lucrări se înscrie și capul din bronz expus în Holul Muzeului de Artă, inclus în cadrul acesta expozițional.

can

Acest eveniment este dedicat împlinirii a 300 de ani de la trecerea în veșnicie a domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir, fiind organizat la Palatul Culturii, pe vechiul amplasament al Curților Domnești, acolo unde acesta a prezidat ședințele Divanului și unde s-a întâlnit cu Țarul Petru cel Mare.

Expoziţia După 300 de ani: Domnitorul Dimitrie Cantemir în imagini va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 17.00.

Conceptul expozițional După 300 de ani: Domnitorul Dimitrie Cantemir în imagini este realizat de muzeograf dr. Ioan Iațcu.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută