Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Festival

CULMEA: Festival de Film și Educație de Mediu 2023

cover event Culmea festival

CULMEA, primul festival de film pe teme de mediu adresat copiilor și tinerilor, are loc la Brașov, între 6 și 10 septembrie.

CULMEA: Film și educație de mediu este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.

CULMEA, primul festival de film pe teme de mediu adresat copiilor și tinerilor, are loc la Brașov, între 6 și 10 septembrie

 

PROGRAMUL CULMEA: FILM ȘI EDUCAȚIE DE MEDIU

MIERCURI, 6 SEPTEMBRIE

16:00 – 20:00 – Grădina NUC (cartier Șchei, str. Constantin Lacea nr. 4)

În deschiderea festivalului Culmea, vă invităm la o proiecție de scurtmetraje pe tema educației de mediu pentru copii și la o vânătoare de comori în Gradina NUC. La finalul zilei, copiii vor pleca atât cu noi informații despre probleme climatice, reciclare, comportament responsabil legat de natură, cât și cu experiențe de joacă și meșterit, cățărat în Căsuța din copac și cu propriul ghiveci cu micro plante.

 

JOI, 7 SEPTEMBRIE

14:00 – 16:00 – Filiala pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene (cartier Centru, str. Iuliu Maniu nr. 6)

Atelier de jocuri pe tema educației de mediu și crizei climatice, facilitat de grupul de inițiativă civică din Râșnov. Aceștia au creat jocul Naturix, pe care îl vei putea juca în cadrul atelierului, alături de multe alte jocuri precum Pandemic, Evergreen sau Cascadia.

 

16:00 – 20:00 – Filiala pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene (cartier Centru, str. Iuliu Maniu nr. 6)

Proiecții de scurtmetraje pentru preșcolari și școlari, în serii de câte 30 minute

 

VINERI, 8 SEPTEMBRIE

10:00 – 15:30 – Sufrageria din Răcădău @ Magnolia Shopping Center (cartier Răcădău, str. Crișului nr. 18)

Discuții Climatice pentru Copii, cu Asociația Micile Bucurii. Jocul Climate Fresk (8-12 ani) și atelierul cu “Ecovillage Design Cards” – Creează Viitorul Sustenabil.

 

16:00 – 20:00 – Sufrageria din Răcădău @ Magnolia Shopping Center (cartier Răcădău, str. Crișului nr. 18)

Proiecții de scurtmetraje pentru preșcolari și școlari, în serii de câte 30 minute

 

SÂMBĂTĂ, 9 SEPTEMBRIE

10:00 – 20:00 – Cinemateca Patria (bulevardul 15 Noiembrie nr. 50, cu intrare din str. Lucian Blaga)

Proiecții de lungmetraje:

🎬 10:00 – 12:00 „Mica gașcă” (Franța, 2022, regizat de Pierre Salvadori, 106 min, 10 ani+)

🎬 13:00 – 14:30 „Mimi” (Slovacia, 2023, regizat de Mira Fornay, 83 min, 7 ani +)

🎬 16:00 – 17:30 „Aventuri în lumea lui Asha” (Canada, 2023, regizat de Sophie Farkas Bolla, 89 min, 7 ani+)

🎬 18:00 – 20:00 „Viitorul, îl mâncăm pe tot azi?” (Regatul Unit, regizat de Ludo Brockway, Otto Brockway, 82 min, 14 ani+)

 

DUMINICĂ, 10 SEPTEMBRIE

10:00 – 20:00 – Centrul Cultural Reduta (str. Apollonia Hirscher nr. 8 )

Proiecții de lungmetraje:

🎬 10:00 – 11:30 „Familia Păianjen” (Cehia, Slovacia, 2022, regizat de Katarína Kerekesová, 75 min, 7 ani +)

🎬 13:00 – 14:30 Oddball și pinguinii (Australia, 2015, regizat de Stuart McDonald, 93 min, 7 ani+)

🎬 16:00 – 17:30 Martin și Pădurea Magică (Cehia, Slovacia, Germania, 2021, regizat de Petr Oukropec, 80 min, 8 ani+)

🎬 18:00 – 20:00 Orizontul (Franța, 2021, regizat de Emilie Carpentier, 84 min, 14 ani+)

 

10:00 – 20:00 – Centrul Cultural Reduta – Sala de Muzică (str. Apollonia Hirscher nr. 8 )

✍️ 11:00 – 13:00 (Super)Natural Writing cu Patricia Cîrtog – Atelier de scris pentru adolescenți de 16-18 ani

🎲 14:00 – 16:00 Atelier de jocuri pe tema educației de mediu și crizei climatice, facilitat de grupul de inițiativă civică din Râșnov. Aceștia au creat jocul Naturix, pe care îl vei putea juca în cadrul atelierului, alături de multe alte jocuri precum Pandemic, Evergreen sau Cascadia

📢 16:00 – 18:00 Activism pentru orice vârstă: cum se pot implica tinerii în mișcarea pentru justiție climatică? – Atelier pentru adolescenți de 14-18 ani, cu Marian Ignat (WWF România).

 

Programul CULMEA este disponibil aici.

Biletele sunt disponibile pe Eventbook.

Urmăriți noutățile și pe Facebook.

 

Scurtmetraje cu focus pe criza climatică și teme de mediu, în premieră în Brașov

Prima ediție CULMEA va aduce în cartierele din Brașov (Schei, Centru, Răcădău) scurtmetraje premiate la marile festivaluri, în cadrul proiecțiilor pentru preșcolari și școlari, cu intrare liberă, între 6 și 8 septembrie. Scurtmetrajele din programul CULMEA au fost selectate și premiate la festivaluri internaționale de film renumite, printre care Cinekid Amsterdam, Berlin Film Festival – Berlinale Generation sau Zlín Film Festival for Children and Youth.

Proiecțiile din timpul săptămânii vor fi urmate de discuții cu publicul pe marginea problemelor de mediu ridicate în filme, moderate de educatori cu experiență. Totodată, vor avea loc activități conexe pentru copii: ateliere de grădinărit și compost, lecții de agricultură sustenabilă și food waste și ateliere de board games cu teme de mediu susținute la Grădina Nuc (cartier Schei), Sufrageria din Răcădău (Complex Magnolia, cartier Răcădău), Biblioteca Județeană „George Barițiu” – Filiala pentru Copii și Tineret (cartier Centru).

CULMEA, primul festival de film pe teme de mediu adresat copiilor și tinerilor, are loc la Brașov, între 6 și 10 septembrie
The Masked Avenger

Filme de lungmetraj, premiate la marile festivaluri, la Cinemateca Patria și Centrul Cultural Reduta

În weekendul 9 – 10 septembrie, publicul este invitat la Cinemateca Patria și Centrul Cultural Reduta la un program de lungmetraje dedicate copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Printre filmele din selecția CULMEA se numără She-Hero / Mimi (7 ani +, regia Mira Fornay), recent premiat la festivalul de film de la Berlin în secțiunea de tinere audiențe. Mimi spune povestea unei fetițe curajoase, care pleacă într-o călătorie prin pădure să își găsească perușul pierdut – pretext pentru a dezvolta un basm contemporan despre copilărie și conexiunea puternică pe care copiii o au cu natura.

Pentru publicul adolescent, selecția include Orizontul, în regia lui Emilie Carpentier (14 ani +), câștigătorul Premiului Cinefilii Viitorului în cadrul festivalului european de film din Sevilla, Spania, 2021. La periferia Parisului, unde apar proiecte rezidențiale direct în câmp (sună cunoscut?) o tânără pe nume Adja descoperă ce înseamnă activismul de mediu și efortul de a te alătura luptei generației tale.

De neratat va fi și documentarul britanic Viitorul, îl mâncăm pe tot azi? (14 ani +), narat de actrița Kate Winslet. O călătorie cinematografică în jurul lumii, documentarul ne conduce prin pădurile amazoniene, munții taiwanezi, deșertul mongol, fiordurile norvegiene sau coastele scoțiene, completată de interviuri cu oameni de știință și personalități de renume, care dezvăluie adevăruri dure și abordează cea mai presantă problemă a generației noastre – colapsul ecologic.

Festivalul se concentrează în acest an pe crearea unei comunități formate din copii, tineri și structuri de susținere a acestora (familii, rude, prieteni, educatori), care să fie receptivă la informații despre criza climatică și dornică de cunoștințe și instrumente pentru o viață responsabilă și sustenabilă.

CULMEA, primul festival de film pe teme de mediu adresat copiilor și tinerilor, are loc la Brașov, între 6 și 10 septembrie
Mimi

Ateliere de jurnalism de mediu și implicare în lupta climatică

La prima ediție CULMEA, adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani pot participa la atelierul de jurnalism de mediu (Super)Natural Writing, susținut de Patricia Cârtog,  reporter la noua.info și colaborator Scena9, care îi va învăța cum să folosească scrisul pentru a fi parte din schimbare, prin dezvoltarea unei idei de articol pe care o pot pitch-ui mai departe publicațiilor. Participarea este gratuită, prin înscriere aici.

Tot în ultima zi de festival, adolescenții cu vârste între 14 și 18 ani sunt invitați la atelierul Activism pentru orice vârstă: cum se pot implica tinerii în mișcarea pentru justiție climatică?, în cadrul căruia Marian Ignat, specialist comunicare WWF România, va identifica problemele cele mai stringente cu care se confruntă generația lor și cele mai eficiente metode de implicare în mișcarea pentru justiție climatică.

 

Festivalul „CULMEA: Film și Educație de Mediu” este organizat de Asociația Oricum

Proiect finanțat de: Primăria Municipiului Brașov

Parte din Forumul Orașelor Verzi

Parteneri spații: Grădina Nuc, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, Sufrageria Răcădău, Filarmonica Brașov, Centrul Cultural Reduta

Parteneri: Consorțiul Cultural Corona, Asociația Kunstadt, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Tipografia, Asociația Micile Bucurii, La Fântâna

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: Coresi, AgerpresZile și NopțiIQAdsCinemapGLAMOURSpotmediaZiarul MetropolisHapp.roAll About Romanian CinemaMovieNewsCinefanfilme-cărți.ronoua.info


Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută