Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Conferință

Conferințele Operei Naționale București cu Nicolae Manolescu @ Opera Națională București

Conferințele Operei Naționale București cu Nicolae Manolescu

Conferințele Operei Naționale București cu Nicolae Manolescu @ Opera Națională București

 

Pe 16 mai, de la orele 18.30, invitatul Conferințelor Operei Naționale București – scena gândirii va fi criticul literar Nicolae Manolescu, care va susține prelegerea „La ce mai e bună literatura?.

 

Care este menirea principală a literaturii? Critica nedreptăților sociale, emanciparea politică sau producerea unei încântări estetice? Și care e primul criteriu după care ar trebui evaluat un text: conformitatea cu o ideologie „corectă” sau, mai degrabă, valoarea sa literară?

Putem oare izola o operă de prejudecățile și angajamentele, uneori discutabile, ale autorului și de contextul în care a fost scrisă? Sau ar trebui să practicăm suspiciunea, vigilența morală și demascarea? Are sens să spunem că un text literar este sexist, rasist, imperialist? Sau ar trebui să ne rezumăm la judecăți despre meritele sale artistice?

Cum ar trebui stabilite ierarhiile literare și cum ar trebui acordate premiile: în funcție de aspecte ideologice sau în funcție de criterii estetice? Mai are sens azi ideea de canon?

 

La toate aceste întrebări, precum și la multe altele pe lângă acestea, va răspunde invitatul lunii mai, istoricul și criticul literar Nicolae Manolescu.

Alocuțiunea domnului Manolescu va fi urmată de un dialog cu moderatorul și coordonatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București).

Atât prelegerea, cât și conversația vor fi însoțite de scurte momente muzicale, interpretate de soliști ai Operei Naționale București.

 

  • Evenimentul va fi transmis în direct începând cu orele 18.00 de către TVR Cultural.

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: Facebook Opera Națională București & Facebook Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Pitești

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email