Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Când periferiile se întâlnesc: cărți britanice din biblioteca lui Samuel von Brukenthal

Titlul expoziției: Când periferiile se întâlnesc: cărți britanice din biblioteca lui Samuel von Brukenthal

Curator: Alexandru-Ilie Munteanu

Loc: Cabinetul de Cartografie, Palatul Brukenthal, Piața Mare, nr. 4, Sibiu

Vernisaj: 6 octombrie, orele 15:00

Perioada de vizitare: 6 octombrie – 20 noiembrie 2022

 

Dacă Marea Britanie rar a fost catalogată drept periferie (ba dimpotrivă), Transilvania a fost numită astfel din mai multe puncte de vedere: regiune de la marginea/periferia ortodoxiei, dar și a catolicismului, periferie a Imperiului Habsburgic ș.a.m.d. Însă ambele regiuni sunt situate în părțile opuse ale unei lumi care împărtășea unul dintre cele mai importante lucruri în Epoca Modernă: religia. Astfel, atât Transilvania, cât și Marea Britanie, din punct de vedere geografic și cultural (religios), pot fi numite periferii ale Europei catolice și protestante.

Cu toate conflictele care au măcinat Europa în Epoca Modernă, piața de carte a funcționat ca liant între europeni, inclusiv din Insulele Britanice și până la Munții Carpați. Prin intermediul pieței de carte, pe continent și dincolo de acesta, s-au răspândit științe, arte, religii, sisteme politice, mode, invenții, idei care au schimbat lumea și care au pus bazele celei în care trăim sau dorim să trăim astăzi.

Biblioteca lui Samuel von Brukenthal este o dovadă a faptului că piața de carte a funcționat ca liant între europeni, chiar și între cei aflați la mii de kilometri distanță unii față de ceilalți. De-a lungul unei jumătăți de secol, Samuel von Brukenthal a colecționat peste 600 de ediții tipărite în Marea Britanie, în diferite limbi și din toate domeniile cunoașterii; de la piesele lui William Shakespeare în exemplare legate în piele fin prelucrată, Biblia Poliglotă Londoneză, menționată ca o atracție a orașului Sibiu inclusiv în ghidul tipărit de Hochmeister în 1790, cărți religioase despre așa-numita ,,devoțiune privată˝, cărți practice despre ,,arte domestice și casnice˝ și până la lucrări de știință revoluționare ca Optica lui Isaac Newton și jurnale de călătorie în Oceanul Pacific ale căpitanului James Cook, biblioteca lui Samuel von Brukenthal adăpostea posibil cea mai amplă colecție de cărți britanice din orice bibliotecă transilvăneană privată din Epoca Modernă.

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută