Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Autobiografie | Artist: Gheorghe Pârcălăboiu

Expoziție: Autobiografie
Artist: Gheorghe Pârcălăboiu
Curatori: Cristina Mihu, Alexandru Constantin Chituță
Vernisaj: 30 ianuarie 2024, ora 17:00
Locație: Muzeul de Artă Contemporană, str. Tribunei, nr. 6
Autobiografie | Artist: Gheorghe Pârcălăboiu
Maestrul Gheorghe Pârcălăboiu s-a dedicat desenului timp de mai bine de cinci veacuri. Sibian prin adopție, născut în Apuseni, a venit în plaiurile Marginimii Sibiului și a fost profesor de desen la zeci de generații de copii. S-a stabilit la Sibiu și a continuat la Clubul copiilor să transmită frumosul și tehnică desenului. A fost și este un fascinat al Sibiului dar se detașează de Hans Hermann prin simbolismul și metaforele lucrărilor sale și este un îndrăgostit al poeziei. Creația sa poate fi înțeleasă din aceste caracteristici. Influență orașului medieval și rima poetică dimpreună cu o imaginație bogată în ceea ce înseamnă lumea fascinantă a poveștilor și naratiei se regăsesc în lucrările maestrului Gheorghe Pârcălăboiu.
Un autodidact care zi de zi și-a perfecționat tehnica, a realizat colaje și desene și astăzi este recunoscut ca cel mai important desenator contemporan al Sibiului.
Expoziția este o invitație de cunoaștere și recunoaștere a artistului prin lucrările sale. O adevărată “autobiografie artistică” care nu poate fi ocolită în istoria contemporană a artei plastice sibiene.
„Desenator abil și creator plin de imaginație, graficianul sibian Gheorghe Pârcălăboiu are o statură artistică aparte între plasticienii contemporani. Neconvențional uneori inconfundabil al viziunii sale, are mereu sugestivitatea poetică sau încărcătira dramatică subtil mascate într-o orchestrație barocă în care viziunea epică se împletește cu simbolul, imaginarul și misteriosul…” spunea dr. Valentin Mureșan.
Artistul Gheorghe Pârcălăboiu revine pe simezele Muzeului Național Brukenthal cu prilejul unei recente donații de lucrări întrate în colecția instituției.

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută