Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

aTMosfera @ Teatrul Național Timișoara

aTMosfera @ Teatrul Național Timișoara

aTMosfera @ Teatrul Național Timișoara

de Anna Varsányi, Nikola Stanišić și Andrei Ursu

regia artistică Gavriil Pinte

De la Szeged la Timișoara, de la Timișoara la Vršac și de la Vršac la Szeged se întind povești ca niște drumuri, într-o călătorie care curge neabătut undeva, în subconștientul locului și al oamenilor lui. Acesta este rostul melodiei în canon care este aTMosfera, o călătorie care urmează o altfel de hartă, cu altfel de indicatoare și cu altfel de stații.

Trei istorii de viață: fiecare cu vocea ei, intrând succesiv în poveste, repetă același desen melodic. Cunoștințele întâmplătoare din toaleta gării din Szeged, bătrânul și tânărul din stația de autobuz de la periferia Timișoarei, bunica și nepoata din Vršac creează, împreună, o polifonie de o sfâșietoare armonie pentru că, nu-i așa, iubirea și pierderea dor la fel și în ungurește, și în românește, și în sârbește.

Proiectul Banat in Europe străbate din perspectivă pur culturală regiunea Banat. În săptămâna 3 – 8 octombrie 2022, Sala Lectură a Teatrului Național din Timișoara a găzduit atelierul de dramaturgie Banat in Europe, la care au participat dramaturgii Anna Varsányi (Szeged), Nikola Stanišić (Vârșeț) și Andrei Ursu (Timișoara) și regizorul Gavriil Pinte. Pe durata întâlnirilor, regizorul și dramaturgii au stabilit structura unui spectacol construit din trei piese scurte – „actul seghedin”, „actul vârșețan” și „actul timișorean”, atât ca formă, cât mai ales în ce privește conținutul.

Cei trei autori au schițat textele care vor alcătui corpul spectacolului cu actori din cele trei teatre-partenere, și anume Teatrul Național din Timișoara, Teatrul Național din Vârșeț și Teatrul Național din Szeged. Cei trei dramaturgi și regizorul au definit temele și direcțiile pentru o piesă de teatru cu teme convergente, reunite de un personaj comun, conceput de comun acord. Banat in Europe este o ușă deschisă întâlnirilor – a teatrelor din cele trei țări, dar și a actorilor lor, a poveștilor fiecărui loc, dar și a intersecțiilor dintre ele, precum și o întâlnire a creatorilor și a publicului din fiecare dintre cele trei țări cu identități care se intersectează la un nivel mai profund, poate, decât și-ar fi imaginat.

spectacol în cadrul proiectului Banat in Europe

Sala 2, Parcul Civic, str. Carol Telbisz nr. 2 / Sala Uțu

audiență: generală

Sursa: Teatrul Național Timișoara

 

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email