Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

Argonautas @ Teatrul Bulandra

Argonautas

Argonautas @ Teatrul Bulandra

 

Argonautas este o reevaluare a expediției Argonauților, cei 50 de eroi care l-au însoțit pe Iason și care, cu 50 de ani înainte de războiul troian, au plecat în căutarea Lânei de Aur. Este o metaforă pentru odiseea omului modern, care pleacă în căutarea unui loc pe care să îl poată numi acasă și unde să se poată exprima liber, fără constrângeri sociale sau culturale.

Lâna de Aur înseamnă tocmai descoperirea acestui loc de bogăție și prosperitate, unde ajungi să fii purtat de valurile vieții și însoțit de diferite persoane care îți sunt mentori, prieteni sau contraexemple. Lunga expediție simbolizează drumul inițiatic.

 

De ce o coproducție româno-coreană?

Această apropiere nu a apărut din neant. Participarea Coreei de Sud la Babel a fost substanțială prin prezența Companiei „CHANGPA”, apoi prin trupele coordonate de Jeungwoo Son, pe atunci președintele Seoul Theater Bomb Festival. Desigur că s-a legat și o prietenie. Am descoperit în primul rând că între țările noastre sunt foarte multe lucruri similare… istoria nu ne-a răsfățat. Cele două țări s-au aflat mereu la granița unor mari imperii. Teritoriile au fost ocupate și apoi separate… noi am cunoscut comunismul… coreeni de nord încă îl trăiesc.

Și România și Coreea încearcă să-și afirme identitatea culturală într-o lume orientată spre globarizare. În acest joc al istoriei, în prezent, teatrul are rolul său pentru a restabili echilibrul în societate prin educație, prin estetica sa. Teatrul și numai teatrul poate vorbi într-o formă artistică și elaborată despre istorie și politic și poate da speranța de viitor prin susținerea ideii de dragoste și frumos.

Indiferent de țara în care te-ai născut, de limba ta, de starea de călător descoperitor de noi locuri și oameni… trebuie să recunoaștem că suntem tributari ideii de poveste. Povestea umple cu frumos golul lăsat de război. Povestea face viața mai lesne de trăit.

Nu în ceea ce ne deosebește unii de alții trebuie să căutăm o cale de înțelegere… ci ce ne apropie. Argonautas este o călătorie româno-coreeană plină de curaj și sens artistic.

Vântul. Aud și simt vântul care ne purta pe mare spre țărm. Țărmul e viața… Țărmul e capătul unei călătorii și începutul alteia…” – Mc Ranin

 

Coregrafie: Hugo Wolff

Texte culese și adaptate de Darko Lukić și Mc Ranin

Un spectacol de Mc Ranin

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: Teatrul Bulandra

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută