Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 31/10/2025 9:00
Eat & Drink / Pe gustul nostru

PE GUSTUL NOSTRU | Manifest gastronomic împotriva violenței de orice fel

Cosmin Dragomir De Cosmin Dragomir
Comentarii PE GUSTUL NOSTRU | Manifest gastronomic împotriva violenței de orice fel Share PE GUSTUL NOSTRU | Manifest gastronomic împotriva violenței de orice fel
manifest-gastronomic-mancarenubataie-cover-pexels-roman-odintsov-5150304


Manifest gastronomic | mâncareNUbătaie

La noi și „bătaia se mănâncă”, iar la același raion lexical am identificat câteva zeci de alte expresii care exprimă violență, amenințări sau stări ce preced iminente agresiuni. Și care conțin elemente gastronomice: de la „te fac pilaf” la „îți dau borșul pe nas”, de la „îți sparg fasolea” la „te frăgezesc ca pe șnițel”. De aici pleacă noul proiect pe care, împreună cu o mână de oameni de bine, îl pritocim de ceva timp.

Ce va fi?

Un manifest gastronomic împotriva violenței de orice fel. O trecere de la „pe muzica mea îți poți bate nevasta” la „cu această rețetă îți poți răsfăța nevasta!”.

Plecăm de la materia primă furnizată de folclorul culinar și o transformăm în ingredientele unei campanii sociale complexe, cu numeroase declinări.

Considerăm că dacă doar fasolea sau frișca se bat, o să avem nu doar o lume mai bună, ci și mult mai gustoasă.

Donăm cea mai mare parte din profit unor ONG-uri care au dovedit în ultimii ani că luptă cu succes împotriva violenței. Atât numele lor, cât și criteriile de selecție vor fi comunicate transparent înainte de a începe monetizarea propriu-zisă a proiectului.

Dacă doar fasolea și frișca se bat, lumea va fi mai bună și mai gustoasă.

Ce ne propunem?

manifest-gastronomic-mancarenubataie1

Pe termen scurt și mediu:

  • un site dedicat;
  • o carte multidisciplinară inspirată din expresiile culinare violente;
  • o campanie video de educație socială;
  • evenimente gastronomice și alte acțiuni conexe.

Suntem foarte la început, iar acest text este un preambul al lansării oficiale a proiectului.

Momentan, știm că ni se vor alătura voluntar:

  • câțiva chefi,
  • grupe de studenți de la diferite facultăți,
  • specialiști din domenii variate.

Lucrăm deja la partea concretă – site, strategie de comunicare, parteneriate media – și suntem în căutarea altor voluntari, parteneri și sponsori.

Pentru implicare sau colaborare:
cosmin.dragomir@gastroart.ro

Sunt sigur că găsim câte ceva de făcut pentru oricine dorește să se implice. De la cercetare la un simplu share, totul ajută.

Cum s-a născut ideea?

manifest-gastronomic-mancarenubataie-ChatGPT-Image

Imagine generată cu inteligență artificială (AI) în scop ilustrativ.

Ideea a apărut în urma unei cercetări gastronomice, în care am redescoperit expresia: „a face pe cineva ciulama”. În aceeași dimineață am citit știrea despre cel de-al 29-lea femicid din acest an.

Așa s-a născut conceptul: din dorința de a mă implica într-o campanie socială împotriva violenței, dar care să plece din domeniul la care mă pricep cel mai bine – gastronomia.

Statistica este înfiorătoare, iar în ultimele luni lumea pare că a luat-o razna. Suntem înconjurați de atâta violență și ură, încât nici mâncarea nu ne mai priește: ori ne rămâne în gât, ori pică greu la stomac.

E timpul să ne implicăm și să credem în mesajul simplu, dar puternic:

#mâncareNUbătaie

Echipa proiectului

Proiect inițiat de:
Cosmin Dragomir & Anca Duma, Diana Popescu, Mihnea Dumitru, Dragoș Vasile
și derulat prin Asociația Curaj Înainte.

 

Text de COSMIN DRAGOMIR | PE GUSTUL NOSTRU

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută