Tortul din Avonlea, un desert inspirat din anime-ul „Anne din casa cu frontoane verzi”
Este o rețetă specială pentru mine deoarece îmi aduce aminte de momentele din copilărie, când mă uitam la anime-ul ‘Anne din casa cu frontoane verzi’ (‘Anne of Green Tables’), personajul principal al acestui desen animat fiind Anne Shirley, care voia să impresioneze cu preparatele ei, făcând greșeli amuzante pe parcurs, în satul Avonlea.
Am ales această rețetă datorită modului estetic în care a fost prezentat în anime, realizând imediat că este un desert extrem de delicios cu frișcă și gem de căpșuni demn de preparat. De asemenea, determinarea lui Anne și efortul ei, punându-și inima în tot ce face, incluzând gătitul, chiar dacă face greșeli, m-a inspirat și pe mine să prepar acest tort simpatic și apetisant. Așadar, Anne arată că tot ce îți trebuie pentru a deveni bucătar(easă) este să fii motivată și să-ți dai silința, apoi toate rețetele vor deveni simple de preparat.
Ingrediente :
- 13 linguri de lemn de făină
- un vârf de linguriță de praf de copt
- puțin suc de lămâie
- 15 linguri de lemn de zahăr (de preferabil alb, dar se poate și brun)
- 6 ouă
- 4 linguri de ulei de floarea soarelui
- un plic de zahăr vanilat
- un borcan de gem de căpșuni
- 1 plic de praf de spumă pentru deserturi cu gust de frișcă/un tub de frișcă deja preparată
- 250g căpșuni
Ingrediente pentru sirop :
- 1 cană de apă
- 1 lingură și jumătate de zahăr
Preparare :
Ouăle se scot afară la temperatura camerei.
Într-un pahar, se amestecă praful de copt cu sucul de lămâie.
Dacă ați cumpărat un plic de praf de frișcă, se urmează instrucțiunile scrise pe pachetul respectiv, care, în general, reprezintă adăugarea de puțin lapte, în jur de 80 ml, împreună cu praful de frișcă, amestecându-se cu mixerul la viteză mică spre medie, până când compoziția obține textura dorită.
Așadar, într-un bol mare se adaugă frișca (fie cumpărată la tub, direct preparată, fie frișca preparată din plic) și gemul de căpșuni. Se amestecă ușor, până când toată compoziția va avea o culoare roz deschisă, iar bolul se așază la frigider.
Într-un alt bol mare se adaugă ouăle, zahărul alb/brun și zahărul vanilat.
Se amestecă cu mixerul pentru 7 minute la viteză mică, apoi pentru încă 7 minute la viteză medie spre mare, până când compoziția va deveni cremoasă, va căpăta o culoare mai deschisă, va crește în mărime significant, iar zahărul se va topi și nu se va mai simți la subsolul bolului.
După ce se termină de mixat ouăle, zahărul și zahărul vanilat, se adaugă uleiul de floarea soarelui, care și acesta se mixează, la viteză mică, pentru un minut, până când se omogenizează.
În același bol se adaugă treptat făina cu o strecurătoare, și se amestecă lent cu telul.
Ulterior, se mai adaugă praful de copt amestecat cu sucul de lămâie și se amestecă.
Se unge un vas în formă de cerc și se presară puțină făină.
Se toarnă compoziția în vas.
Se gătește la cuptor la 170°C pentru aproximativ 40 de minute. Se verifică cu o scobitoare dacă aluatul este gata, iar dacă pe scobitoare rămâne compoziție lichidă, înseamnă că trebuie lăsat mai mult timp la copt.
Între timp, se pregătește siropul pentru tort, care va asigura o textură delicioasă a acestuia, făcându-l mai dulce și mai siropos, asigurând că nu va avea o textură uscată.
Într-o oală se adaugă lingura și jumătate de zahăr și se topește la foc mediu. Se lasă puțin să se răcească, apoi se adaugă cana de apă și se amestecă.
După ce blatul de tort s-a gătit, se ia din cuptor și se așteaptă să se răcească.
Se taie căpșunile, în jur de 7 căpșuni în felii de câte 4, și în jur de 7 căpșuni în felii subțiri.
Se scoate blatul de tort cu ajutorul unui cuțit, întorcându-se.
Blatul de tort se taie în 3 felii.
Fiecare felie se așază într-o farfurie. Acestea se însiropează cu siropul preparat, cu ajutorul unei linguri. Blatul nu se însiropează excesiv, pentru a nu se rupe.
Prima felie de tort i se adaugă frișca amestecată cu gemul de căpșuni, și 4 căpșuni din cele tăiate în felii subțiri.
Se adaugă uniform următoarea felie de tort, peste prima, și se repetă același proces, respectiv i se pune de asemenea compoziția de frișcă și ultimele 3 căpșuni tăiate în felii subțiri.
În final, se adaugă ultima felie de tort, pe care se pune din nou frișca, și se decorează cu acele căpșuni tăiate în felii de câte 4.
Poftă bună!
Citește mai multe articole din EAT & DRINK.