Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/03/2025
Lifestyle Viața Orașului / Povești din București

POVEȘTI DIN BUCUREȘTI | “2nd Player”. O mică Mecca pentru gamerii din București

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii POVEȘTI DIN BUCUREȘTI | “2nd Player”. O mică Mecca pentru gamerii din București Share POVEȘTI DIN BUCUREȘTI | “2nd Player”. O mică Mecca pentru gamerii din București
2nd Player


2nd Player este un magazin mic și care poate trece neobservat, dar care este unic în peisajul bucureștean și nu numai.

Orice gamer ar trebui să știe de el, pentru că 2nd Player este „unicul magazin licențiat de jocuri, console și periferice Second Hand din România”. Totul a fost creat din pură pasiune de Manucu Claudiu Mihai, care ne-a povestit mai multe despre întreaga „afacere”.

Cum a apărut 2nd Player? Cine sunt oamenii din spatele acestui business?

Sunt doar eu, Manucu Claudiu Mihai. Eu sunt și patronul și fondatorul 2nd Player, marcă înregistrată. Voiam să schimb piața de jocuri, pentru că nu exista un mediu unde să poți să schimbi jocuri în siguranța. Așa că am decis să fac eu un mediu safe unde oamenii pot vinde, cumpăra și face schimb de jocuri.

Care a fost investiția inițială și în cât timp preconizezi că o să ți-o amortizezi?

Nu o să-ți vină să crezi, dar 5 lei. Atât a fost investiția inițială. Cu banii ăștia am cumpărat 5 jocuri second hand de la patronul unei săli de net care a dat faliment. Am cumpărat 5 jocuri la 1 leu bucata: 2 Half Life 1, 2 StarCraft și 1 Diablo pentru PC. Pe astea le-am revândut pentru 5 lei bucata și de acolo totul s-a rostogolit încetul cu încetul.

Spune-ne un lucru mai puțin știut despre magazinul tău.

Toată lumea crede că magazinul acesta produce mulți bani. Nu este adevărat, eu am făcut acest magazin pentru ca oamenii să aibă un mediu safe de a schimba jocuri, nu pentru a face bani. Fac acest lucru de 18 ani și îl iubesc din toată inima. Aproape toți banii pentru a întreține magazinul vin din fonduri proprii. Îl țin din dragoste.

Cum îți selectezi consolele și jocurile pe care să le aduci în magazin?

Cumpăr aproape orice, de dragul de a nu fi aruncate. Acceptăm și donații. Dar am un standard foarte ridicat la jocuri și la console. Am mare grijă să le verific pe fiecare în parte, ca să nu aibă zgârieturi, iar toate consolele sunt verificate să funcționeze bine. Sunt un colecționar, iar asta înseamnă că sunt foarte pretențios la ce produse vând. Câteodată, zgâriat și funcțional nu mă mulțumește.

Care a fost cea mai mare provocare de care te-ai lovit până acum?

Să fac față concurenței neloiale. Românii au o mentalitate… diferită față de Occident sau alte țări. La noi pirateria a făcut mare parte din istoria gamingului. Nu judec pe nimeni, lipsa de acces și sărăcia i-a împins pe mulți la acest lucru. Pot să înțeleg dorința de a avea și a nu îți permite sau a nu găsi să cumperi.

Dar în ziua de azi, apar „samsari de jocuri” la toate colțurile (vorba vine) cu jocuri furate, zgâriate, țepe pe OLX, care nu sunt trași la răspundere. Un om normal care își schimbă jocurile cu alții, e perfect de înțeles, dar nu e ok să nu fie tras la răspundere cineva care face asta ilegal și care are câteva mii de jocuri de „pe afară”. În final, gamerii au de suferit, din păcate, iar pentru 10-15 lei mai puțin, e posibil să rămâi fără o consolă de 1000-2500 de lei.

Care este impactul pe care ți-ai dori să-l aibă magazinul tău asupra orașului?

Sincer, îmi doresc un singur lucru, să aibă și românii un mediu sigur unde pot cumpăra și schimba jocuri, figurine, console, așa cum se întâmplă în Occident, unde așa ceva e la ordinea zilei. 2nd Player este unicul magazin care oferă acest lucru în România și unul dintre cele mai vechi magazine de profil, chiar dacă nu oficial.

Ce îți place vs. ce nu îți place la București?

Sunt bucureștean get-beget. Nu îmi place că economia a forțat magazinele mici să fie închise și firmele mari să ocupe tot terenul lor. Cei mici nu pot concura la prețuri cu cei mari, orice am visa noi. Vezi shaormerie lângă sală de jocuri de noroc, lângă bancă, farmacie și ăsta e peisajul pe bulevarde și străzi întregi.

Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o din perioada de activitate?

Nu contează cât ești de corect, nu contează cât te zbați și prin ce treci, nu contează că vrei să faci bine. Va exista cineva întotdeauna mai parșiv ca tine, mai meschin ca tine, care-ti va fura ideea și o va perverti. Degeaba copiezi o idee pentru profit, când nu ți-a trecut o idee originală prin cap toata viața ta, totul e o copie a unei copii a unei copii. Măcar fă din dragoste ce faci, nu doar cu gândul la profit.

Ce planuri ai pentru 2nd Player pentru 2025?

Să supraviețuiesc, nu a fost niciodată vorba de profit, ci de a putea ține luminile aprinse. Dar este ceva ce-mi doresc, vreau să unesc țara împotriva digitalizării forțate! Ca toți producătorii să aibă cel puțin 50% din producția media fizică, pentru a păstra integritatea și istoricul gamingului intacte. E ok să ai digital, dar întotdeauna să existe și fizic. Nimeni nu vrea o figurină de colecție digitală.

» Interviu de GRUIA DRAGOMIR | Povești din București

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută