Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/02/2025
Artă & Cultură / Performing arts Viața Orașului

OPERA BRAȘOV | Baletul „Dama cu camelii”

Adina Chirvasă De Adina Chirvasă
Comentarii OPERA BRAȘOV | Baletul „Dama cu camelii” Share OPERA BRAȘOV | Baletul „Dama cu camelii”
Dama cu camelii


Dacă ți-a plăcut „Traviata”, îți va plăcea și baletul „Dama cu camelii”, pe care îl poți vedea pe scena Operei Brașov începând chiar din această lună.

Instituția brașoveană va prezenta în premieră, în două seri consecutive (22 și 23 februarie) spectacolul ce poartă semnătura coregrafică a Cristinei Uță.

Baletul „Dama cu camelii” sau „La Traviata” în pași de dans, pe muzică de Johann Sebastian Bach, Robert Schumann, Camille Saint-Saëns, Frederic Chopin și Franz Liszt, are la bază romanul lui Alexandre Dumas-fiul, scris în 1848, după o experiență personală, o poveste de dragoste dureroasă pe care a avut-o cu Rose – Alphonsine Duplessis, o demi-mondenă pariziană care a murit de tuberculoză înainte de a împlini 23 de ani.

Povestea a fost transpusă atât pe scenă, ca piesă de teatru, operă şi balet, cât şi pe marele ecran.

Supranumit „Giselle al secolului XX”, baletul „Dama cu camelii”, pe care prestigioase companii de balet din lumea întreagă l-au inclus în repertoriul lor, este unul dintre cele mai apreciate lucrări ale genului create în ultimul veac. În ciuda diferenţelor dintre eroine, Giselle şi Marguerite au în comun puterea de sacrificiu.

„«Dama cu camelii» este o poveste ce transcende orice perioadă de timp, fiind ghidată de un destin nemilos, care o aruncă pe eroina sa în mijlocul unei vieți zbuciumate, marcate de viciu și suferință. Cu toate acestea, Marguerite Gautier își construiește o aură aproape angelică, reușind să se ridice dintr-o viață de abandon pentru a deveni, într-un timp scurt, cea mai dorită și respectată curtezană a Parisului din acea eră.

Au fost, sunt și vor fi întotdeauna multe Marguerite, femei ale căror putere și curaj se ascund într-o fragilitate delicată. Prin acest spectacol am dorit să transmit o paletă largă de sentimente, nuanțe și situații reale, într-o viziune abstractă și atemporală, oferind publicului o perspectivă diferită asupra acestei povești universale”, afirmă Cristina Uță, invitată să semneze coregrafia spectacolului de la Opera Brașov.

„Există momente în care o privire, un gest sau o mișcare pot exprima mai mult decât orice cuvânt, iar dansul constituie o formă sublimă de a transmite cele mai adânci trăiri ale sufletului”,

Cristina Uță, coregraf

Cristina Uță, nume consacrat în lumea baletului internațional, este o coregrafă și o maestră de balet remarcabilă, cunoscută pentru stilul său inovativ și abordarea profund artistică.

Născută la București, a absolvit Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din capitala României și, în scurt timp, a devenit prim-balerină a Operei Naționale București. A fost rapid recunoscută pentru talentul său, dansând nu doar în România, ci și pe scene internaționale, în companii precum Cincinnati Ballet din Statele Unite ale Americii și Ballet de Santiago din Chile.

Cristina a dansat roluri principale în multe balete clasice, inclusiv Lacul lebedelor, Paquita, La Bayadere, La Fille Mal Gardée, Don Quijote, Giselle, Raymonda, Frumoasa din Pădurea Adormită și altele. De asemenea, a interpretat lucrări neoclasice și postmoderne create de coregrafi celebri, precum George Balanchine, Ricardo Nunez, Dietmar Seyffert, Val Caniparoli și Lode Devos.

A fost instruită și îndrumată de figuri emblematice ale lumii dansului, inclusiv Janet Sassoon, care a fost și mentorul Natalyei Makarova și a altor balerine renumite: Ivan Nagy, Maya Plisetskaya și Peter Breuer.

Un moment semnificativ în cariera sa a fost întâlnirea cu coregraful german și directorul artistic al Baletului Teatrului de Stat din Salzburg, Peter Breuer. În 2001, Cristina Uță s-a alăturat Baletului din Salzburg (Austria), unde și-a continuat cariera ca prim-solistă, devenind, de asemenea, asistent coregrafic și maestră de balet. Profesorul Peter Breuer a creat multe balete și roluri semnificative pentru ea, fiind amândoi distinși cu premii însemnate.

Astăzi, Cristina este vicepreședinta Asociației Dance Vision Salzburg. De asemenea, din toamna anului 2024, a devenit director artistic al Salzburg Academy for Dance Arts (SADA), având un rol esențial în dezvoltarea educației dansului în Austria.

» Text de ADINA CHIRVASĂ | Evenimente Brașov

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută