KOBASICIJADA, SLANINIJADA, ČVARKIJADA, SVARGLIJADA – Marile Festivaluri ale Cârnaților, Slăninii, Șuncilor, Jambonului, Jumărilor și Tobei în Voivodina, o invitație la celebrarea tradițiilor alături de frații sârbi
Începând cu 1 februarie, sârbii deschid porțile unor sărbători de suflet, în care gusturile autentice și meșteșugurile străvechi legate de sacrificarea porcului se întâlnesc și reînvie, an de an.
În perioada 1-2 februarie 2025, la Belo Blato, un sat idilic de lângă Zrenjanin, în Banatul sârbesc, la 110 km distanță de Timișoara și 165 km de Arad, are loc Kobasicijada, ediția a 11-a.
„Sate, orașe, orășele din Voivodina devin în fiecare weekend din această ultimă lună de iarnă gazdele unor sărbători locale care reunesc obiceiuri ce vorbesc despre identitate, comunitate și respect pentru moștenirea gastronomică a acestei provincii autonome. Da, în Voivodina, ca de altfel în multe regiuni de la noi din țară, carnea de porc este baza. Vă invit să descoperiți această parte fascinantă a zestrei culinare sârbești, pe care eu o promovez de peste un deceniu”, declară Romana Rista, diplomat culinar.


Voivodina, un mozaic multicultural care cuprinde districtele Banatul sârbesc, Bačka și Srem, și a cărei limbi oficiale sunt sârba, româna, maghiara, slovaca, ruteana și croata, devine epicentrul unor povești culinare și culturale de excepție. Totul se învârte în jurul sacrificării porcului tradițional și al preparării mezelurilor și afumăturilor tradiționale sau a specialităților din carne de porc.
„Festivalurile legate de tăierea porcului din Voivodina sunt și o chemare la dialog, respect reciproc și solidaritate între vecini, dincolo de granițe și conjuncturi. De la sat la sat, de la sat la oraș și din oraș în oraș, eu am adunat, an de an, în călătoriile mele prin Voivodina, un caleidoscop al poveștilor despre oameni și bucate în {Jurnal de călătorii cu zestre culinară}, pe pagina Fata care gătește cu flori.”


„Vă invit așadar, în luna februarie, să treceți granițele Banatului românesc la frații noștri sârbi pentru a înțelege cum tradițiile continuă să modeleze identitatea comunităților sârbești și ale etniilor din Voivodina. Pentru români, participarea la aceste festivaluri poate fi o ocazie unică de a redescoperi legături vechi, de a învăța și de a gusta din bucatele fraților sârbi, dar și o inspirație pentru ceea ce înseamnă gust local păstrat cu sfințenie sau organizarea unui eveniment culinar de anvergură, în care partea culinară este prezentă și omniprezentă până la cel mai mic detaliu, fiind festivaluri 100% culinare.”


„Fiecare festival este o ocazie de a descoperi aromele unice ale fiecărei comunități și de a înțelege felul în care bucatele tradiționale de la Pomana Porcului și din cămara de iarnă ne vorbesc despre apartenență. Festivalurile sârbești includ demonstrații live de preparare a cârnaților și a altor specialități, expoziții de produse tradiționale cu vânzare, târguri de suveniruri și de artizanat local. Punctul fierbinte al fiecărui festival sunt concursurile între echipe sau preparate, întreceri care celebrează atât priceperea măcelarilor profesioniști sau pasionați, cât și respectul față de esența acestor tradiții de familie, dar și dorința de a le face cunoscute generațiilor tinere.”
Bucket List de Festival
Iata Calendarul celor mai importante festivaluri din Voivodina din Februarie legate de sacrificarea porcului pe care eu zic sa le bifați măcar o dată in viață:
• 1-2 februarie – Kobasicijada, editia 11, Belo Blato, lângă Zrenianin, Banatul Central
• 13-16 februarie – Slaninijada, editia 38, Kačarevo, lângă Pančevo, Banatul de Sud
• 21-23 februarie – Kobasicijada, editia 41, Turija, Srbobran, Bačka de Sud
Kobasicijada de la Belo Blato este poate cea mai frumoasă manifestare autentică din Voivodina. Ea se desfășoară într-un sat idilic, multietnic, care are o comunitate majoritar slovacă și unde trăiesc și sârbi, maghiari și bulgari. Iar acest lucru îl simți din prima clipă când intri în sat.


Sâmbătă, 1 februarie, cu începere de la ora 9 dimineața, va fi o demonstrație tradițională de sacrificare a porcului pârlit cu foc de paie, în stilul anilor ’60-’90. Participă cinci echipe de localnici din zona Belo Blato, iar din cei cinci porci din rasa veche Moravka se vor pregăti demonstrativ: cârnați proaspeți, jumări, untură, coaste și scărită, krmenadla (cotlet), slănină, gușă.
Localnicii au înregistrat din acest an și un brand local de cârnați maturați și condimentați cu usturoi, boia și chimen: Beloblatska Fermentisana Kobasica, care pot fi achiziționați în târg la prețul de 1.800 RSD (dinari)/15 EUR.
Duminică, 2 februarie, începând cu ora 9, se dă startul competiției de preparare a cârnaților proaspeți, unde sunt înscrise peste 70 de echipe din Serbia, România, Ungaria, Bosnia și Herțegovina și Croația. Aceste întreceri au crescut prestanța festivalului sătesc devenit regional și internațional.


Pe durata celor două zile, pe străduțele din Belo Blato sunt târguri de produse tradiționale, la care anul acesta participă peste 300 de producători din Serbia, în special din districtele Banat, Srem și Bačka și se așteaptă un nou record de vizitatori: 30.000.
„Iată cum, într-un context politic complicat, Serbia continuă să-și apere specificul multicultural și să promoveze diversitatea prin organizarea de festivaluri ale tradițiilor legate de sacrificarea porcului în fiecare colț din Voivodina, în luna februarie”, spune Romana Rista.


Diplomatul culinar- Romana Rista este cunoscută publicului sub brandul Fata care Gătește cu Flori, dar și prin seria de broșuri „Zestre Culinară” pe care a publicat-o în anii trecuți, și se proiectele {Jurnal de calatorii cu zestre}{ Zestrea Măcelarilor }, { Săru’mâna pentru masă }, demersuri prin care recuperează numeroase rețete tradiționale si povesti cu zestre din toate colțurile României, dar și din țările vecine.
Romana Rista se mândrește cu rădăcinile ei bănățene, multietnice. Ii puteți urmări activitatea și proiectele de conservare de patrimoniu și identitate culinară multietnică și multiculturală pe rețelele sociale. A fost nominalizată in 2025 printre cele 25 de personalități feminine din gastronomia secolului 21 de către publicația Zile si Nopți.


KOBASICIJADA 2025, editia 11, BELO BLATO
PROGRAMUL festivalului:
SÂMBĂTĂ, 1 FEBRUARIE
08:00 – Deschiderea târgului de produse cu vânzare
09:00 – Pregătiri pentru tăierea tradițională a porcului
11:00 – Ceremonia de deschidere a manifestării
– Program cultural-artistic
– Începerea competiției de tăiere tradițională a porcului
16:00 – Anunțarea câștigătorilor
– Program muzical – Grupul Duha
18:00 – Concert – Peđa Medenica
20:00 – Încheierea programului primei zile
DUMINICĂ, 2 FEBRUARIE
08:00 – Deschiderea târgului de produse cu vânzare
09:00 – Concurs pentru prepararea cârnaților proaspeți
11:00 – Discursul de bun venit al gazdei, start pentru începerea competiției
12:00 – Program muzical – Miki Avramović și Adrijana Đurđević
13:00 – Încheierea competiției, predarea mostrelor pentru evaluare
15:00 – Anunțarea câștigătorilor, decernarea premiilor
16:00 – Concert – Trupa Žuti Kišobran
18:00 – Încheierea manifestării cu focuri de artificii
Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica programul.
#zestreculinară #diplomațieculinară #fatacaregatestecuflori #romanarista