Frumoasele noastre itinerare sonore | Festivalul SoNoRo (1-17 noiembrie 2024) are loc în spații complementare marii muzici de cameră
O întâlnire cu muzicianul Răzvan Popovici e un spectacol în sine – zău că nu m-aș fi supărat dacă se intra cu bilet la Cărturești Modul, unde presa a aflat detalii despre ediția a XIX-a a Festivalului SoNoRo, având tema EX LIBRIS.
Anul acesta, fiecare concert cu muzică de cameră în stilul atât de special al acestui festival unic e inspirat de câte un titlu însemnat al literaturii universale – absența deliberată a operelor literare de la noi reprezintă, indubitabil, un indiciu al temei de anul viitor de la SoNoRo, ediția XX.
Răzvan Popovici a explicat alegerea temei de anul acesta prin similitudinile care se pot face între a citi și a asculta sau a interpreta muzică:
„Ne-am gândit că ar fi foarte frumos să invităm publicul să exploreze alături de noi, cu ajutorul cărților, lumea muzicală. În timp ce citești și în timp ce asculți un concert sau poate chiar cânți sau studiezi, nu ai loc pentru alte gânduri. Pentru organizări, pentru probleme cu sponsori plecați, bucătari îmbolnăviți, copii răciți și așa mai departe”.
Găsiți întreg programul pe site-ul festivalului găzduit de București și de Cluj. E bine făcut și bine scris, aveți toate detaliile legate de datele și de locurile unde va răsuna marea muzică inspirată de opere literare de Gabriel Garcia Marquez, Virginia Woolf sau Milan Kundera.
Dincolo de confluența artelor și de posibilitatea de a urmări mari interpreți de la noi și de aiurea, ceea ce mă încântă la SoNoRo, ca vechi bucureștean, e posibilitatea de a alcătui itinerare nespus de sonore prin orașul meu. Trasez cu ochii minții o hartă a Bucureștiului având ca repere spațiile cu totul remarcabile în care au loc concertele – același lucru va fi valabil și în etapa în care muzica de cameră va răsuna în amplasamentele excelent alese din Cluj.
Să mergi în sălile de concert de la SoNoRo XIX e în sine un act cultural, grație căruia poți trece în revistă destinații (excelent prezentate pe sonoro.ro) care vorbesc despre prezervare, restaurare, gentrificare.
Chiar cred că e un traseu captivant să vizitezi Palatul Bragadiru, Sala Radio, Tinerimea Română, ARCUB, Clubul Expirat, Muzeul Național de Artă al României, Ateneul Român, Teatrul Recul, Muzeul Național al Literaturii Române, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, Institutul Cultural Român și The Ark.
Îmi vine să alcătuiesc un traseu turistic și să-i plimb pe prietenii mei din Olanda, când vor reveni în București, de la un edificiu la altul, așa cum am făcut când am mers pe străduțele mele preferate din zona Popa Nan, Plantelor, din Cartierul Evreiesc și din cel Armenesc, revăzând ce este și mai ales ce a fost și nu mai este, dar dăinuie în memoria afectivă a unui oraș pitoresc, trist și vesel în egală măsură, o metropolă sonoră și orbitoare.
» Text de Horia Ghibuțiu | Jurnal de Bucureștean
Foto: sonoro.ro