VIDEODOME | “THE WEDDING RINGER” (2015, r: Jeremy Garelick)
După cum sugerează titlul, nu avem de-a face cu o dramă sofisticată sau cu un eseu vizual intelectual… profund.
Este, pur şi simplu, o reinterpretare ‘profesională’, să-i zicem aşa, a premisei din “The Wedding Crashers” (2005, r: David Dobkin), în sensul că, dacă în filmul amintit, Owen Wilson şi Vince Vaughn se prezentau impromptu drept cavaleri de onoare la nunţi – exclusiv ca hobby – pentru a mânca, bea şi agăţa gagici, în “The Wedding Ringer”, Bic, personajul interpretat de Kevin Hart (“Die Hart”, “Borderlands”, “Jumanji”), a transformat exerciţiul într-o sursă confortabilă de existenţă.
Plin de spirit antreprenorial, are o firmă ce rezolvă problema viitorilor însurăţei care constată, privind retrospectiv, că nu au prieteni suficient de apropiaţi încât să merite (sau să îşi dorească) să devină secunzii lor în faţa altarului.
Este cazul lui Doug Harris (Josh Gad, o copie palidă a lui Jonah Hill, cu roluri ceva mai importante doar în “Love & Other Drugs” – 2010 şi “Jobs” – 2013), un tocilar singuratic plin de bani care a moştenit afacerea lui taică-său şi pare că l-a prins pe Dumnezeu de un picior când o blondină super-good looking i-a spus “Da” (Kaley Cuoco – Penny din serialul “The Big Bang Theory” şi Cassie din “The Flight Attendant”, aici într-un rol care nu îi oferă multe oportunităţi de a-şi dovedi talentul), dar care, în ciuda angajamentelor asumate entuziast în faţa socrilor, constată că, în viaţa personală, a rămas… absolut izolat socialmente.
Disperat, Doug apelează la serviciile companiei lui Bic (Best Man, Inc.), căci nu mai e vorba de a face rost doar de un aghiotant de formă, ci de “Golden Tux”… Sfântul Graal a nunţilor, o întreagă echipă formată din şapte cavaleri de onoare prefabricaţi, credibili în actul de socializare cu ceilalţi invitaţi în calitate de ‘vechi prieteni’ a lui Doug (istorii comune, gusturi, experienţe, poveşti, în fine, tot tacâmul), ce trebuie inventată şi pregătită în doar câteva zile.
Aşa ajungem la un soi de “Cei Şapte Magnifici” mixat cu “Full Monty”, într-o versiune uşurică şi edulcorată (în ciuda unor derapaje vulgare izolate), tipic americană, care evită a leza vreo susceptibilitate (de la juriu şi selecţie până la tacticile aplicate pentru repetiţii). Previzibil, Doug sfârşeşte prin a fi adoptat ca B.F.F. de către grupul eterogen datorită unei revelaţii personale: “I want my real life to be as fun as the one I made up!“.
Menţiune:
fost asistent personal al lui Joel Schumacher la începutul anilor 2000 (la “Tigerland”, “Bad Company” şi “Phone Booth”), Jeremy Garelick a început apoi tacticos să îşi clădească o carieră solidă în spaţiul comic (film & TV), deopotrivă ca regizor şi ca scenarist (este autorul Rom-Com-ului din 2006 al lui Peyton Reed, “The Break-Up”, cu Jennifer Aniston, Vince Vaughn şi Jon Favreau, precum şi creatorul sitcom-ului “The Rebels”), iar “The Wedding Ringer” se constituie într-o dovadă OK a profesionalismului său.
Evident, pelicula (un simplu Bromance de larg consum), construită pe o combinaţie de clişee sau de stereotipuri scenaristice deja consumate, nu aspiră să fie plasată pe acelaşi palier cu “Wedding Crashers” sau “Bridesmaids”, nu are anvergura şi aspiraţiile unui blockbuster, dar îşi găseşte un loc onorabil în zona mai discretă a lui “I Love You, Man” (2009, r: John Hamburg) şi “Death at a Funeral” (2007, r: Frank Oz), cel cu Matthew Macfayden şi Peter Dinklage.
Asta înseamnă că, pentru o seară de început de toamnă, rămâne o vizionare delectabilă, fără pretenţii, dar amuzantă, care pică bine alături de un cocktail multicolor în compania partenerului sau partenerei de viaţă.
Un eventual plus pentru cinefili:
în rolurile secundare pot fi identificate câteva prezenţe interesante: veterana Cloris Leachman (născută în 1926 şi oscarizată în 1972 pentru “The Last Picture Show”) ce are în CV apariţii în aproape 300 de filme (“Dillinger”, “Young Frankenstein”, etc.), dolofanul Jorge Garcia din serialul “Lost”, Olivia Thirlby (“Dredd”, “The Darkest Hour”), Mimi Rogers (“Austin Powers”, “Weapons of Mass Distraction”), precum şi mai tânărul Josh Peck (“Danny Collins”, “Drillbit Taylor”).
Anecdota de final este că, în 2016, Josh Gad a fost nominalizat inclusiv pentru prestaţia din “The Wedding Ringer” la infamul trofeu Zmeura de Aur, evident, la categoria ‘cel mai prost actor în rol secundar’.
Dar asta nu i-a scăzut popularitatea printre copilaşi, atâta vreme cât continuă să-i împrumute vocea omului de zapadă Olaf şi în a treia parte a blockbuster-ului animat “Frozen”, care va avea premiera în… 2027.