Cămin pentru sportivi cu cantină în Cârţa, județul Sibiu
Unul dintre cei mai experimentați arhitecți din spațiul Transilvaniei, arh. Köllő Miklós prezintă proiectul căminului sportiv construit în completarea bazei sportive din comuna Cârţa. Colectivul Larix Studio a propus o intervenție care păstrează spiritul arhitecturii zonei și răspunde nevoilor funcționale ale unui program de arhitectură pe care ne-am dori să îl întâlnim mult mai frecvent.
În Evul Mediu, Cârța era centrul religios al Ciucului de Sus, astfel că are o biserică fortificată pe măsură, care domină imaginea satului și a depresiunii. Nu în ultimul rând, la Cârța s-a păstrat relativ bine imaginea tradițională a satului.
Fără exagerare, putem spune că hocheiul (încă) este sportul naţional al secuilor. La Cârţa, pentru susţinerea activităţii Academiei de hochei, s-a construit în primă etapă un patinoar artificial, urmat de un centru medical şi metodologic.
Următoarea etapă logică de dezvoltare a fost cea a căminului pentru sportivi.
În cazul acestuia, în loc de o comandă directă, a fost preferat un concurs, care a fost câştigat de biroul de arhitectură Larix Studio. Propunerea biroului grupa în mod just funcţiunile şi oferea o flexibilitate planimetrică mare, care permite o utilizare multifuncţională: de exemplu, zona restaurantului poate funcţiona ca sală de aşteptare pentru părinții care beau o cafea până se întorc copiii de la antrenamente etc.
Încadrarea în peisajul cultural din secuime este una dintre premizele acestui proiect.
Este vorba despre un peisaj format în ultimii 300 de ani, dar care, în esență, este un peisaj cultural medieval european specific pentru comunitățile de oameni liberi și, în speță, reflectă democrația militară medievală a secuilor.
Din aceste considerente, atât parcelele de pe câmpuri, cât și construcțiile din sate sunt relativ egale, cele mai mari construcții (desigur, după biserică) fiind șurile.
Modalitatea de relaționare a clădirii propuse cu biserica fortificată din Cârţa, încadrarea în imaginea satului, cât şi evitarea pe cât posibil a ruperii de scară din cauza prezenţei caselor parter pe frontul de vizavi al străzii pe rând au fost analizate cu ajutorul fotografiilor realizate cu drona.
Pentru a reduce impactul vizual al clădirii destul de mari preconizate în cadrul temei de proiectare, au fost desfășurate un set foarte variat de instrumente de neutralizare şi reducerea vizuală a volumului mare faţă de vecinătăţi, combinat cu o varietate de tehnici pentru a înscrie clădirea cât mai mult în imaginea satului.
Astfel, imobilul a fost „spart” în patru volume separate (dispuse în formă de „U”), care pot intra în dialog cu şurile mari, specifice zonei. Printre volume, prin transaparenţă s-a dorit anihilarea prezenţei clădirii în peisaj, folosindu-se de vederile orientate către peisaj/imaginea satului.
Aripa restaurantului este înconjurată de o prispă generoasă (realizată integral din lemn), care disimulează cu succes dimensiunea clădirii față de casele parter de pe cealaltă latură a străzii şi continuă în zona parterului volumului următor, care adăposteşte sălile de conferințe (care pot fi și folosite ca săli de clasă).
Holul transparent, prin care pătrunde peisajul în clădire, separă spaţiile „publice” descrise anterior.
Blocul central al căminului a fost parțial scufundat în pământ, ca demisol, pentru a evita o prezenţă nedorită generată de înălţimea acestui corp şi pentru evitarea concurenţei cu biserica fortificată (centrul de greutate vertical al satului).
Volumul cu demisol găzduieşte spaţiile de cazare, acestea fiind gândite ca să separe sportivii de vârste diferite. Deși acest corp servește ca „dormitor”, la capătul fiecărui nivel au fost adăugate camere de studiu, respectiv bucătării comune.
Ultima aripă este destinată cazării echipelor oaspete.
Pentru a căuta un raport just faţă de casele de vizavi, clădirea este mult retrasă faţă de aliniamentul străzii.
Volumele principale au un acoperiș în două ape cu pante abrupte, caracterisce arhitecturii tradiţionale din zonă și, acolo unde lăţimea construcţiei ar fi condus la un imens volum al acoperişului, acoperişul şarpantă este combinat cu un acoperiş terasă, prin împărţirea în jumătate a suprafețelor de acoperit.
Învelitoarea – din dorinţa de a înscrie cât mai bine clădirea în imaginea satului şi din dorinţa de respectare a tradiţiei locale – este realizată din ţigle solzi ceramice, în culoare cărămizie.
La fel de bogată este compoziţia faţadelor vizibile dinspre spaţiul public: sunt evitate suprafeţele mari, uniforme, de faţadă prin inserţii de finisaje de lemn, pentru a reflecta ritmul formal general al peisajului cultural din jur.
În contrast cu cele de mai sus, văzut din interiorul curții delimitate de aripile clădirii, putem remarca o unitate fermă, generată de uniformitatea tencuită a faţadelor spre curtea interioară, acoperișul terasă și motivul codului de bare (în cazul golurilor) care împreună conferă totuși clădirii greutatea instituțională publică necesară academiei.
Clădirea a fost folosită pentru Cupa Mondială Universitară de hochei pe gheață, care a avut loc între 14 și 19 aprilie 2023.
În timpul evenimentului celor opt națiuni, clădirea şi-a demonstrat calităţile și spațiile au fost puse la încercare pentru a dovedi că funcționează cu adevărat, că sunt într-adevăr de dimensiunea potrivită şi pentru o asemenea competiţie.
Proiectul căminului pentru sportivi cu cantina din Cârţa va participa la concursul de arhitectură „Nature Paths”, din cadrul celei de-a 7 ediții a Bienalei de arhitectură Arhitectura.6 2024, eveniment care își propune să inspire o schimbare de paradigmă în domeniul arhitecturii.
Pe parcursul a 9 săptămâni echipa bienalei va organiza în 9 orașe, din 6 județe, prezentări, expoziții, concursuri și ateliere:
Brașov, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Reghin, Odorheiu Secuiesc și Gheorgheni. Va fi o călătorie prin inima țării, prin care aducem evenimentele noastre în comunități cheie ale regiunii.
Proiectul este înscris și în campania de votare „VOTUL PUBLICULUI”, care se desfășoară exclusiv online, pe pagina web a Bienalei de arhitectură Arhitectura.6 2024 și se derulează în perioada 25 iunie – 20 august 2024.
Cea de-a 7-a ediție se desfășoară în perioada februarie – noiembrie 2024, având ca temă centrală HUMAN ± NATURE. La Brașov, evenimentele vor avea loc în luna septembrie. Inspirată din soluții sustenabile, Bienala își invită participanții să exploreze posibilitățile oferite de arhitectura regională, ca exemplu de durabilitate și echitate. „Prin premiile acordate de votul publicului larg, aducem comunitățile în mijlocul transformării.” Votul publicului este deschis în luna august, pe site-ul dedicat evenimentului: www.arhitectura6.ro
Credite foto © Szigeti Vajk-István
Text de Arh. IOANA ALDEA | DESIGN & ARHITECTURĂ
Citește mai multe articole din LIFESTYLE.