Mădălin Constantin Daniel, wellness coach: „Trebuie să ne expunem în mod inteligent la mediul natural”
Mădălin Constantin Daniel are 33 ani și este wellness coach de mai bine de 10 ani.
Printre cele mai importante certificări pe care le deține în acest moment se numără cele de la Anatomy Trains (Opening the Breath & Unwinding the Spine ), Gray Institute (3D MAPS & Foot/ Ankle Specialization), Precision Nutrition (level 1), EXOS (Performance Specialist) și Barca Universitas (Professional Diploma in Sports Nutrition).
Mădălin poate fi găsit și contactat pe Instagram – @thenaturalmethod și @rehabit.ro.
De ce ai ales acest domeniu și prin ce alte job-uri ai trecut până să ajungi antrenor personal și specialist în mișcare?
N-am ales acest domeniu și n-am visat niciodată să fac ceea ce fac astăzi. Dar am fost binecuvântat să mi se dea să fac asta și e datoria mea să o fac cât pot de bine.
N-am avut alte joburi care să depășească o lună de muncă. Nu cred că ai nevoie de mai mult ca să îți dai seama dacă-ți place sau nu. Dar poate că în viețile altora sunt circumstanțe care nu oferă libertatea pe care eu am avut-o sau pe care am ales să o am.
Totuși, ce trebuie menționat este faptul că am un background sportiv de la o vârstă foarte fragedă, având ca bază fotbalul, unde nu am fost deloc departe de ce înseamnă performanța și fotbalul profesionist, și sporturi de contact, precum kick-box și brazilian jiu jitsu. Plus sporturile pe care le practicam în perioada din școala generală și liceu, pe care mulți copii le evitau prin scutiri la sport.
Spune-ne un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre jobul de antrenor personal și specialist în mișcare.
Cei mai mulți oameni au impresia că eu știu întotdeauna exact ceea ce fac, când de foarte multe ori testez până găsesc soluția potrivită pentru mine și pentru orice om care vine la mine pentru ajutor. Fiecare om are un program diferit și nevoi diferite, iar eu trebuie să adaptez totul, astfel încât rezultatele să fie optime. Dar este doar cazul meu, poate alți colegi sunt ca un ceas elvețian și găsesc soluția optimă din prima încercare.
Care este cea mai importantă calitate pe care un antrenor personal trebuie să o aibă?
Să îi pese. Dacă îi pasă suficient de mult, va dori să învețe mai mult și va avea răbdarea necesară unei activități ce implică oameni, care de cele mai multe ori sunt disperați (din multe motive) și vor rezultate cât mai rapide și nerealiste.
Blamăm medici, polițiști, politicieni sau preoți pentru lipsa de implicare, dar această lipsă de implicare este tot mai pregnantă în toate activitățile ce implică lucrul cu oamenii, în special în domeniul fitness-ului/ wellness-ului.
Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când vorbim despre sport / mișcare?
Fac prea puțină mișcare sau prea multă dintr-odată. Se aprind rapid și se sting și mai rapid. Vor rezultate peste noapte, după ce ani la rând și-au bătut joc de propriul corp printr-un stil de viață incompatibil cu sănătatea și cu starea de bine.
Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job?
Schimbarea mentală și fizică a unui om cu care lucrez. Atunci când vede că orice pot eu să fac, poate și el/ ea și că nu sunt deloc special.
Astfel prinde încredere în capacitățile proprii și este mult mai ușor să își depășească condiția. Când poate depăși dureri sau afecțiuni ce au durat (uneori) ani la rând, pentru mine asta e o parte din ceea ce înseamnă succesul.
Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care-și dorește să se facă antrenor personal?
Să uite mare parte din ceea ce a învățat în facultate sau la cursul de antrenor personal și să învețe pe cont propriu, începând cu surse precum Anatomy Trains sau Gray Institute. Punând temelia cu aceste cărămizi, construcția sa va fi solidă, ceea ce va oferi siguranță și clienților.
Te antrenezi și în aer liber? Ne poți spune, te rog, câteva locuri unde-ți place să faci acest lucru și pe care le recomanzi?
Mă antrenez în aer liber, indiferent de condițiile meteo. Sunt de părere că trebuie să ne expunem în mod inteligent la mediul natural, oricât de des putem și oricât ne permite logistica. Ca locație, oriunde putem avea contact cu solul în picioarele goale, acolo îmi place și acolo recomand, deopotrivă.
Când vine vorba de sport, ce-i caracterizează cel mai mult pe români, din experiența ta?
Lenea, sub toate formele sale. Și superficialitatea. Iar aceste două lucruri se răsfrâng dincolo de ce înseamnă mișcarea și cred că ne domină ca popor. Dar nimic nu durează veșnic și cred că ne putem schimba. În timp.
Interviu de GRUIA DRAGOMIR | FitBucurEști