Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 16/06/2024
Film

„Bastardul”. Orice ținut are nevoie de un rege

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii „Bastardul”. Orice ținut are nevoie de un rege Share „Bastardul”. Orice ținut are nevoie de un rege
Bastardul


„Bastardul” („The Promised Land”), cel mai recent film al regizorului Nikolaj Arcel („O afacere regală”, 2012), cu un scenariu scris împreună cu Anders Thomas Jensen, recreează viața unui soldat de rang inferior, ajuns cu sute de ani în urmă rege al unui ținut pustiu, interpretat pe marile ecrane de către popularul star scandinav Mads Mikkelsen.

„Bastardul”. Orice ținut are nevoie de un rege

„The Promised Land”, care a fost propunerea Danemarcei la Oscarurile din 2024, reprezintă o adaptare după romanul de succes din 2020, „The Captain and Ann Barbara”, de Ida Jessen, care, la rândul său, este inspirat de o poveste adevărată din istoria țării despre Ludwig von Kahlen, căpitan de armată în retragere devenit fermier.

„Bastardul”. Orice ținut are nevoie de un rege
Simon Bennebjerg & Mads Mikkelsen

Acțiunea are loc în Danemarca secolului al XVIII-lea, când căpitanul Kahlen s-a întors în țara natală după luptele din Germania. Erou de război, rămas fără bani și cu o pensie modestă, se prezintă la curtea Regelui cu o propunere sau, mai degrabă, un vis: să aibă șansa de a cultiva o parte din terenul arid și pustiu din Iutlanda, un proiect preferat al suveranului. Dacă reușește să cultive pământul și să atragă coloniști în zonă, recompensa este un titlu regal, un act oficial de proprietate asupra terenului și un salariu generos. Cabinetul curții este sceptic, dar dă o aprobare tacită, fără niciun sprijin asociat acesteia, lăsând fostul militar să se descurce pe cont propriu.

„Bastardul”. Orice ținut are nevoie de un rege
Mads Mikkelsen & Nikolaj Arcel

„The Promised Land a apărut din această reglare de conturi existențială și este, de departe, cel mai personal film al meu de până acum. Ajutați de romanul genial al Idei Jessen, Anders Thomas Jensen și cu mine am vrut să spunem o poveste mare, epică, despre cum ambițiile și dorințele noastre vor eșua în mod inevitabil dacă sunt tot ceea ce avem. Viața este un haos; dureroasă și urâtă, frumoasă și extraordinară, iar noi suntem adesea neputincioși în a o controla. După cum spune proverbul: «Noi ne facem planuri și Dumnezeu râde»”Nikolaj Arcel.

„Bastardul”. Orice ținut are nevoie de un rege
Amanda Collin

Alături de Mads Mikkelsen („Another Round”, „Star Wars”, serialul „Hannibal”), în distribuție îi regăsim și pe Amanda Collin („O femeie îngrozitoare”, 2017), Simon Bennebjerg („Pagten”, 2021), Kristine Kujath Thorp („Ninjababy”, 2021) și Gustav Lindh („Queen Of Hearts”, 2019). Povestea din romanul danez a primit inițial titlul de „King’s Land”, ulterior fiind schimbat în „The Promised Land” pentru publicul nord-american. Cu toate acestea, cinefilii din România, începând cu data de 28 iunie, îl vor vedea pe ecrane sub un titlu mult mai simplu… „Bastardul”.

» Text de TEODORA BRATU | Film

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută