Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/06/2024
Lifestyle / Sport

EXCLUSIV | Interviu cu Viorel MOLDOVAN

Marian Olaianos De Marian Olaianos
Comentarii EXCLUSIV | Interviu cu Viorel MOLDOVAN Share EXCLUSIV | Interviu cu Viorel MOLDOVAN
EXCLUSIV | Interviu cu Viorel MOLDOVAN


Viorel Moldovan a avut o carieră notabilă la echipa națională de fotbal a României. Moldovan a adunat 70 de selecții pentru echipa națională, pentru care a marcat 25 de goluri.

A participat la patru turnee finale, Campionatul Mondial din 1994, Campionatul European din 1996, Campionatul Mondial din 1998 (unde Viorel Moldovan a marcat 2 goluri, cu Anglia și Tunisia) și Campionatul European din 2000 (unde a marcat un gol contra Germaniei).

Se apropie Campionatul European. Ești în grupul optimiștilor sau ești pesimist în ceea ce privește participarea noastră acolo?

Sunt în grupul echilibraților. Chiar dacă ne mai supărăm din când în când și criticăm sau suntem de multe ori dezamăgiți, de această dată vreau să fiu pozitiv și să trimit un gând bun către băieți, pentru că au nevoie. Indiferent de situație și mai ales la un turneu final, ei au nevoie de sprijinul nostru. Suntem la Euro și asta este cel mai important. În același timp, invit la echilibru.

Cum apreciezi, pe o scară de la 1 la 10, dificultatea grupei noastre?

Ținând cont de nivelul la care evoluează ai noștri, comparativ cu adversarii, e clar că suntem, cel puțin pe hârtie, inferiori. Chiar și Slovacia, nu mai vorbesc de ceilalți, este peste noi.

Toate cele trei adversare din grupă au jucători în campionate puternice, care evoluează constant. Dar noi putem compensa, ca și în calificări, prin forța grupului. Este important că naționala noastră dispune de același nucleu de jucători folosit în preliminarii.

Fotbalul este cel mai iubit sport de pe planetă tocmai pentru că oferă surprize peste surprize. Și noi putem fi o surpriză la acest Euro 2024.

Câte puncte crezi că vom face? Sau care crezi că sunt meciurile din care vom scoate puncte?

Chiar vorbeam cu un prieten mai devreme. Și i-am spus că vom face egal cu Ucraina și Belgia și că vom câștiga cu Slovacia. Asta înseamnă 5 puncte. Dar eu cred că putem merge mai departe și cu 4 puncte.

Au fost și sunt încă multe discuții legate de selecție. Știm în mare lotul ales de Edi Iordănescu. Ești mulțumit de alegerile lui?

Edi a rămas consecvent. A ales cei mai mulți dintre jucătorii pe care i-a folosit și în preliminarii. Îi cunoaște foarte bine pe fiecare în parte, iar jucătorii îl cunosc pe el, îi cunosc deja filozofia, principiile. Disciplina și organizarea sunt atuurile României în momentul de față. Mai trebuie doar ca jucătorii să conștientizeze că e un moment perfect pentru a ieși în evidență, pentru a se afirma și pentru a putea intra în vederile marilor cluburi ale Europei.

Cine crezi că ne va surprinde? Ce jucător o să explodeze ? Cine o să rupă tiparele?

Drăguș. Are caracteristile necesare pentru a ieși în evidență. Am așteptări mari de la el. Îmi place foarte mult. Va depinde însă și cât și cum o să fie folosit. Va conta enorm și abordarea. Dacă vom fi sau nu ultradefensivi sau vom ieși la luptă.

Ești genul de om de fotbal care se uită la toate meciurile la un turneu final? Sau îți alegi doar câteva meciuri?

Consum fotbal pe pâine. Dacă voi putea, mă voi uita la toate meciurile. Pentru că îmi place să văd strategiile fiecărui antrenor, să văd abordarea. Și asta, indiferent de adversari.

Pe lângă ai noștri, evident, ce altă echipă preferată ai la turneul final din Germania?

Nu am neapărat o favorită. Cred că în semifinale vom avea sigur Franța , Anglia și Portugalia. Normal că nu trebuie să scoatem din calcul Germania, chiar dacă a fost în suferință în ultimii ani. Dar fotbalul e mereu surprinzător. Cine credea că Italia va câștiga europeanul precedent?

În ce măsură ne vor împinge suporterii de la spate?

Când vorbesc despre suporteri, nu am cum să nu fiu emoționat. Ei sunt cei mai importanți. Fără ei nu ar mai exista fotbal. E minunat să joci cu ai tăi în tribune și să auzi imnul. Din punctul ăsta de vedere cred că vom domina multe națiuni la turneul eurpean din Germania. Vom fi mulți.

Viorel Moldovan interviu exclusiv

Ai jucat la Euro 1996 și la Euro 2000. Lumini și umbre când te uiți în spate, nu-i așa?

Nu eram neapărat un protagonist la Euro 96. Am jucat în primele două meciuri. Cu Franța și Bulgaria. Am pierdut, din păcate, toate cele trei meciuri, dar dacă stai și vezi astăzi imaginile, vei realiza cât ghinion am avut atunci. Am dominat și cu Franța, și cu Bulgaria. Dar așa a fost să fie. La Euro 2000 am fost aproape de o mare performanță: calificarea în semifinale. Ne-a eliminat Italia, care avea să ajungă în finală.

Dar mai țineți minte că Hagi a avut o bară la 1-0 pentru Italia?

Și că tot Hagi a fost eliminat aiurea la o fază la care ar fi trebuit să avem penalty? Am atâtea amintiri frumoase de la acel turneu final! Golul cu Germania , o Germanie pe care eu am avut-o în mână la 1-0, dar am ratat două ocazii pe care nici astăzi nu le-aș mai rata.

În meciul cu Anglia, la Charleroi , am scos penalty-ul ăla în minutul 90, după ce am fost faultat de Phill Neville. Realizați că dintr-o grupă cu Germania, Anglia și Portugalia noi le-am trimis acasă pe primele două?

Viorel Moldovan interviu exclusiv
Viorel Moldovan Campionatul Mondial 1998

Știai că victoria cu Anglia de la Euro 2000 este ultima realizată de România la un turneu final?

Dacă mi-ar fi spus cineva atunci că vor trece 24 de ani fără să mai câștigăm un meci la un Euro, îl trimiteam la nebuni. Sau că vor trece 26 de ani fără să mai mergem la o Cupă Mondială…

Mergi la Euro în Germania?

Am un program încărcat în perioada asta, dar fac tot posibilul să ajung măcar la un meci. Probabil la cel cu Belgia.

Interviu realizat de MARIAN OLAIANOS | EURO 2024

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută