Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/05/2024
Lifestyle / Sport Viața Orașului / Povești din București

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | The Square Chess Studio – locul care-ți arată cât de cool este șahul 

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | The Square Chess Studio – locul care-ți arată cât de cool este șahul  Share POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | The Square Chess Studio – locul care-ți arată cât de cool este șahul 
The Square Chess Studio


The Square Chess Studio – locul care-ți arată cât de cool este șahul 

Cluburile de șah sunt de obicei asociate cu decoruri vechi și în niciun caz nu îți vin în minte atunci cât te gândești unde poți să ieși în oraș într-o sâmbătă seara.

The Square Chess Studio a apărut tocmai pentru a schimba această mentalitate. Este un loc dezvoltat de trei prieteni pasionați de sportul minții și care au reușit deja să strângă în jurul șahului o comunitate de oameni foarte cool.

De asemenea, The Square iese în evidență prin adăugarea unei note contemporane în designul interior. Detaliile, culorile, texturile, funcționalitatea și emoția au fost infuzate cu grijă în spațiu pentru a reprezenta comunitatea din jurul brandului The Square.

Am stat de vorbă cu Stanciu Cristiana, unul dintre cei 3 fondatori The Square, pentru a afla mai multe despre acest loc unic în București,  

Care a fost inspirația sau motivul principal din spatele deschiderii The Square și de ce ați ales să mizați pe șah? 

În primul rând, inspirație ne-a fost experiența pe care eu și Georgiana, sora și colaboratoarea mea, am avut-o cu șahul.

Amândouă am fost jucătoare de șah, ne-am antrenat și am fost în competiții mai mulți ani. Georgiana a avut rezultate chiar la nivel mondial pentru categoria ei de vârstă la fete.

Șahul este o pasiune care s-a aprins încă de când eram copile. Georgiana a început la vârsta de 6 ani, eu de la 11 ani. Avem acasă o cameră plină de cupe pe care le-am strâns amândouă de-a lungul anilor din competiții. Pe lângă jucat, noi am și lucrat ca antrenori la club în acest domeniu.

Apoi, pe lângă pasiunea pentru șah, The Square Chess Studio a luat naștere din dorința de a crea o comunitate creativă de oameni. Este minunat să vezi cum oamenii se conectează și interacționează, adunând clipe memorabile împreună în jurul fiecărei partide sau lecții. De multe ori ni se întâmplă ca oamenii să vrea să stea mai mult după fiecare curs.

The Square Chess Studio

De asemenea, ne-am dorit ca în studioul nostru de șah The Square oamenii să se simtă „acasă”. De aceea, am intenționat să creăm un spațiu primitor, cosy și, din punct de vedere al designului, să aducem un aer proaspăt, contemporan spațiului de șah.

The Square Chess Studio

Pentru ca această magie a locului să se întâmple, am lucrat cu o echipă minunată. Am colaborat cu Maria Gîndac, care este designer de interior, artista Maria Love, care ne-a făcut muralul de pe perete, și cu Flavia Achim, care s-a ocupat de partea de branding vizual, care include logo, flyere, postări vizuale pentru social media.

The Square Chess Studio

Maria Gîndac și cu Flavia au lucrat îndeaproape pentru a defini paleta de culori a locului, iar apoi, Maria Love, cu ajutorul acestei palete de bază, ne-a pictat peretele cu o ilustrație care reflectă complexitatea șahului și care ne reprezintă. Apoi, o altă prietenă bună, Hasard Dimassi, ne-a ajutat cu fotografiile pentru social media. A fost o colaborare între prieteni buni.

Șahul, în general, este viața în miniatură. Te învață să-ți îmbrățișezi greșelile cu timpul, te învață răbdarea, te învață să gândești strategic, să anticipezi mutări.

The Square Chess Studio

Este un joc în care nu contează dacă pierzi sau câștigi, ci contează să construiești partide complexe și frumoase, mutare cu mutare. Am miza pe asta, și ne-am dori ca tot mai mulți oameni să descopere frumusețea jocului și a comunității. 

Cine sunt oamenii care au făcut acest lucru posibil?

Suntem trei fondatori: Stanciu Georgiana, Stanciu Cristiana și Andrei Bîtcă, toți 3 pasionați de șah și dornici să creăm o comunitate.

The-Square-Chess-Studio-

The-Square-Chess-Studio-

The-Square-Chess-Studio-

Pe lângă noi trei, am avut o echipă minunată în spate care a muncit pentru a face acest business mic să se întâmple. The Square este și o poveste de colaborare între prieteni buni. 

Ce se întâmplă mai exact la The Square? Povestiți-ne un pic despre oferta pe care o are acest loc unic în peisajul bucureștean.

La The Square facem cursuri și organizăm seri de șah, în care se țin mini competiții.

De obicei organizăm serile de șah sâmbăta. Când se întâmplă, anunțăm pe pagina noastră de Instagram: @thesquare_chess, dar facem tot posibilul să le ținem săptămânal.

Referitor la cursuri, o parte implică strategie/tactică, și o parte joc. Ne adresăm atât copiiilor, dar și adulților. 

The Square Chess Studio

Ce proiecte viitoare aveți în plan pentru a extinde și îmbunătăți experiența cursanților și a celor care vin să joace șah de plăcere?

Pentru ca această comunitate să se formeze, pe lângă conexiunea care se creează între oameni în timpul cursurilor, plănuim să organizăm în fiecare lună o seară la care pot participa toți cursanții și pot veni să joace șah și să socializeze liber.

Cum vedeți evoluția șahului în România, în următorii ani?

Șahul în România este în creștere continuă în ultimii ani, în special după apariția filmului „The Queen’s Gambit”. De asemenea, Federația Română de Șah este foarte implicată, se organizează multe competiții cu premii atrăgătoare și numărul de legitimări a crescut. 

The Square Chess Studio

Care ar fi câteva dintre beneficiile practicării șahului de către copii?

Copiii își dezvoltă în principal capacitatea de a se concentra, devin mai atenți și răbdători cu timpul, șahul îi calmează.

De asemenea, într-o lume tot mai orientată în zona de tehnologie, unde totul se bazează pe răspunsuri imediate și impuls, șahul le oferă posibilitatea să învețe să aștepte, să anticipeze mutări, să facă un plan, să gândească strategic.

Mai mult decât atât, șahul îi dezvoltă mental, devin mai ageri în gândire și creativi, dar și mai rezilienți, deoarece îi învață să-și îmbrățișeze și micile greșeli sau eșecuri cu timpul.

The Square Chess Studio

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă The Square asupra orașului sau a zonei din București în care e deschis?

Ne dorim ca The Square să aducă vecinii mai aproape unii de ceilalți, să se cunoască, să interacționeze mai mult, să colaboreze, iar aici ne referim și la businessurile vecine.

Ce urmează pentru The Square?  

Pentru The Square urmează să pregătim atât copii, dar și adulți pentru a participa în competiții.

De asemenea, am dori ca în curând să facem workshopuri de șah în colaborare cu diverse locații sau companii ca formă de teambuilding.

Interviu de GRUIA DRAGOMIR | Povești din București

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută