Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/05/2024
Artă & Cultură / Art Expo

Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată vine, în premieră, la Muzeul de Artă Arad

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată vine, în premieră, la Muzeul de Artă Arad Share Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată vine, în premieră, la Muzeul de Artă Arad
Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată vine, în premieră, la Muzeul de Artă Arad


Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată vine, în premieră, la Muzeul de Artă Arad

Art Safari, cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est, anunță deschiderea unui nou eveniment în țară, dedicat unuia dintre cei mai importanți pictori români, Nicolae Grigorescu (1838-1907). Expoziția poate fi văzută în perioada 14 mai – 16 iunie 2024 și oferă publicului iubitor de frumos oportunitatea de a admira opere rare ale celui mai iubit pictor român.

Vernisajul „Nicolae Grigorescu. Expoziție aniversară” are loc în data de 14 mai 2024, la Muzeul de Artă Arad, instituție publică de cultură subordonată Consiliului Județean Arad. Expoziția marchează Ziua Națională Nicolae Grigorescu, sărbătorită anual pe 15 mai. 

Considerat un simbol național și un pionier al picturii moderne românești, Nicolae Grigorescu este omagiat prin această expoziție, care aduce în prim-plan capodopere mai puțin cunoscute, în cea mai mare parte aflate în colecții private. Printre lucrările de referință expuse se numără „Țărăncuțe (De la fântână)”, „Dimineața, după ploaie”, „Cap de țigancă”, „Întoarcerea spre casă”, „Țărăncuță cu furcă”, „Costum verde de bal” ș.a., fiecare reflectând geniul și sensibilitatea lui Grigorescu. 

Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată 

Țărăncuțe (De la fântână)”, piesa centrală a expoziției, este o operă esențială ce face parte dintr-un ciclu de variațiuni pe aceeași temă a “Întoarcerii de la izvor”, temă abordată de Grigorescu pe tot parcursul creației sale. Această lucrare, un record de piață, este o capodoperă absolută a artistului

Grigorescu a fost un artist complet și complex, cu o creație vastă, cu impact la nivel european. Lucrările sale transcend granițele naționale, contribuind la afirmarea artei românești pe scena internațională. Expoziția va constitui o oportunitate de a descoperi aspecte mai puțin cunoscute ale creației lui Grigorescu, precum studiile sale de nud în peisaj, inspirate din tradiția Școlii de la Barbizon, sau operele realizate de artist în perioada petrecută la Roma, care au o importanță deosebită în evoluția sa artistică. 

Carele cu boi, cumpenele, chipurile de fete, ciobănașii, crângul, prispele și mestecenii, țărăncile sunt emblemele românești pe care Grigorescu le-a transpus în picturile sale. Art Safari prezintă această moștenire artistică impresionantă prin opere din colecții private, dar și de la Muzeul Național Brukenthal și Muzeul de Artă din Constanța.

Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată vine, în premieră, la Muzeul de Artă Arad

Program de vizitare expoziția „Nicolae Grigorescu. Expoziție aniversară” la Muzeul de Artă Arad (strada Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4, etaj II):

15 mai – 16 iunie 2024

Marți-Vineri: 09.00-17.00, ultima intrare: 16.15

Sâmbătă-Duminică: 10.00-18.00, ultima intrare: 17.15

Luni – închis

Despre Complexul Muzeal Arad

Muzeul din Arad este deschis publicului din anul 1893, iar la ora actuală Complexul Muzeal Arad deține în colecțiile sale peste 137.000 de bunuri culturale de patrimoniu național și european, expuse în 10 muzee din municipiul și județul Arad. Colecția de artă cuprinde artă românească (lucrări de plastică românească din secolele XIX – XX, picturi de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, sculpturi de Dimitrie Paciurea, Romulus Ladea), artă universală din școlile italiană, franceză, flamando-olandeză, maghiară (pictură, tapiserie, porțelan, mobilier). Prima expoziție de pictură a fost organizată în Pinacoteca Palatului Cultural în anul 1913, iar lucrările expuse atunci în formează fondul actualei colecții de pictură europeană. 

Muzeul de Artă Arad funcționează din 1984 la etajul II al clădirii situate pe strada Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, clădire monument de arhitectură (secolul al XX-lea), unde pot fi vizitate Galeria de Artă Românească, kinema ikon și, în paralel, diferite expoziții de artă, cu caracter temporar. Structurată diacronic în intervalul secolelor XIX-XX, expunerea din Galeria de Artă Românească, deschisă publicului din primăvara anului 2023, prezintă cele mai semnificative lucrări din colecția de artă a Complexului Muzeal Arad.

Începuturile picturii de șevalet, pictorii pașoptiști, întemeietorii școlii românești de arte frumoase și studenți ai acestora, cu lucrări stilistic încadrate romantismului, realismului și neoclasicismului, influențe și interpretări impresioniste, postimpresioniste sau simboliste, pictura anilor interbelici, cu nume de referință pentru istoria artei, organizată în segmente tematice, sunt reperele pe care se dezvoltă conceptul curatorial.

Mai multe detalii: museumarad.ro/

Despre Art Safari București

Art Safari este un proiect cultural de importanță națională și organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România. Realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educațională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean.

Art Safari este un proiect strategic național susținut de Ministerul Culturii și realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. În cele 13 ediții realizate până acum a înregistrat 500.000 de vizitatori, având o importanță națională remarcabilă în promovarea patrimoniului românesc. Mai multe detalii pe: www.artsafari.ro  

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută