Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/04/2024
TV

EXCLUSIV | Actriţa SONEQUA MARTIN-GREEN despre serialul STAR TREK: DISCOVERY 

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii EXCLUSIV | Actriţa SONEQUA MARTIN-GREEN despre serialul STAR TREK: DISCOVERY  Share EXCLUSIV | Actriţa SONEQUA MARTIN-GREEN despre serialul STAR TREK: DISCOVERY 


EXCLUSIV | Actriţa SONEQUA MARTIN-GREEN despre serialul STAR TREK: DISCOVERY 

Sezonul cu numărul cinci din serialul Star Trek: Discovery a devenit recent disponibil pentru vizionare pe platforma SkyShowtime şi prezintă echipajul U.S.S. Discovery, al cărui căpitan este Michael Burnham – rol interpretat din 2017, din primul sezon, de către Sonequa Martin-Green -, în efortul de a desluşi un mister care îl va trimite într-o aventură epică prin galaxie.

Pentru că Discovery ajunge la final, ne-am bucurat de oportunitatea de a avea un scurt dialog, în exclusivitate pentru România, cu talentata actriţă, mai ales că acţiunea din serial a început prin a fi plasată înainte de Star Trek: Original Series şi a continuat apoi în viitor, în secolul XXXII, implicând personajul într-o succesiune inedită de situaţii, care i-au pus la încercare versatilitatea performativă.

Fiind principala responsabilă de crearea şi menţinerea ataşamentului publicului spectator pentru colectivul de pe Discovery, curiozitatea noastră a fost legată de modul în care a evoluat raportarea sa la personaj pe parcursul celor şapte ani şi cinci sezoane de serial.

SONEQUA MARTIN GREEN - despre serialul STAR TREK DISCOVERY

Sonequa, pentru că am ajuns la final cu Star Trek: Discovery, vorbeşte-mi de personalitatea personajului. Cine este Michael Burnham în clipa de faţă?

Păi, Michael a ajuns căpitanul navei, nu-i aşa? Iar asta spune multe despre călătoria mea ca Burnham… am urmărit-o cu toţii pe această femeie devenind ceea ce era menită să fie.

Acesta este unul dintre lucrurile care cred că ne face speciali în cadrul întregii francize Trek și anume faptul că am avut o evoluție foarte profundă a fiecăruia dintre personaje. Am evoluat ca serial, dar am evoluat și ca personaje.

Trebuie să-i vezi pe acești oameni devenind ceea ce au fost destinați să fie și, cu siguranță, vezi asta cu Burnham în primul rând. Să treci de la postura de răzvrătit la cea de căpitan, cred că este o călătorie uimitoare.

Aici, acum, o vedem pe această femeie care este sigură de sine, care înțelege cine este şi care a decis cine este pentru ea însăși și care a hotărât, de asemenea, să se dăruiască doar pentru că așa vrea ea, nu pentru că așa i s-a ordonat. Și o vedem, de asemenea, pe această femeie care începe să se așeze cu adevărat în feminitatea ei, să conştientizeze forța feminității sale și, prin urmare, săi conducă pe ceilalţi cu grație.

Să ne reamintim că ea nu a început așa şi, ca atare, trebuie să o vedem devenind acea persoană, devenind acea femeie.

SONEQUA MARTIN GREEN - despre serialul STAR TREK DISCOVERY

Pentru că ai menționat termenul de evoluție, poți să-mi punctezi câteva repere majore din serial care definesc transformarea graduală a personajului tău?

Oh, cu siguranță! Ei bine, știm ce s-a întâmplat cu faptul că a fost o rebelă, dar condamnarea la închisoare pe viață în urma acelei acțiuni din primul sezon a fost, desigur, o parte foarte importantă a călătoriei ei.

S-au întâmplat multe lucruri în perioada în care Burnham a stat în izolare după ce a fost condamnată pe viață. Apoi, faptul că i s-a dat o a doua șansă de a se întoarce pe Discovery a însemnat enorm de mult, fiindcă Burnham era în căutarea izbăvirii și a iertării, plus că mai dorea încă să-și dovedească valoarea în fața tatălui ei surogat, Sarek, și a tuturor celor din jurul ei, de fapt, a Flotei Stelare, a căpitanului Lorca și așa mai departe.

După aceea, cred că înfrângerea de către ea a lui Lorca a reprezentat un jalon extrem de important, şi, la fel, reîntâlnirea de mai târziu cu mama sa, deoarece Burnham trăise experiența de a se considera orfană, știind că mama ei nu a murit, dar s-a pierdut în spațiul cosmic… reîntâlnirea cu ea a fost un moment esenţial de refacere și vindecare. Nu în ultimul rând, un moment foarte important a fost şi iertarea ei de către Spock, datorită vinei foarte, foarte grele pe care Burnham o purta în suflet.

Călătorind apoi în viitor şi având acel an în care a fost singură cu “Book”, a primit efectiv șansa de a reflecta asupra propriei persoane şi de a decide: ‘Este asta ceea ce vreau eu cu adevărat? Poate că vreau doar să fiu liberă!’. Ei bine, toate aceste lucruri au fost necesare pentru a-i înţelege evoluţia.

SONEQUA MARTIN GREEN - despre serialul STAR TREK DISCOVERY

Ai investit foarte mult în aceşti ani pentru a face personajul credibil și atașant, așa că, acum, mă uit în direcţia cealaltă. Cât din modul de gândire sau comportamentul personajului a rămas sau va rămâne în tine după ce serialul se va termina?

Aceasta este o întrebare bună și interesantă. Cred că cel mai bun scenariu pentru un actor, cel puțin după umila mea părere, este acela în care dai absolut tot ce ai tu personajului pe care îl interpretezi, iar apoi acel personaj și acea poveste îți dau înapoi tot ce au ele.

Speranța este, până la urmă, aceea că și eu, Sonequa, mă voi schimba într-o oarecare măsură în urma acelui rol. Chiar dacă nu mă folosesc de propria mea viață pentru a-mi crea personajele, tot imaginația mea este cea la care apelez și tot eu sunt cea care îi dau viață cu adevărat prin mintea și inima mea, prin corpul și sufletul meu, așa că nu pot să nu fiu afectată de povestea care se narează prin intermediul meu.

Așa se face că am învățat multe din faptul că am interpretat-o pe Burnham și anumite perspective pe care le aveam au fost provocate, până la a se schimba, doar trăind în această viață, pur şi simplu, ca omul Burnham și, mai apoi, ca Burnham… căpitanul.

Voi putea purta mereu cu mine ceea ce am deprins din această experiență, pentru că înglobează inclusiv ceea ce am învățat de la oamenii alături de care am avut ocazia să spun această poveste.

Ei m-au învățat extraordinar de multe lucruri, iar eu le voi lua cu mine și pe astea mai departe.

Din perspectiva unei persoane imersate în universul Star Trek, care crezi că sunt principalele teme care-l fac atât de relevant pentru atâta şi atâtea generații?

Cred că toate se pot distila într-o singură mare temă, și anume speranța, care se află întotdeauna în centru.

Speranța constituie, în fapt, pulsaţia inimii Star Trek, pentru că aici, mereu, este vorba despre conexiune, unitate, diversitate și egalitate, totul se referă la acest viitor utopic mai bun. Și tot ceea ce contează cu adevărat este speranța… oamenii își doresc asta, oamenii vor să spere!

Cred că acesta e motivul pentru care această franciză este ceea ce este și a rezistat atât de mult timp.

Interviu de IOAN BIG | INTERVIURI

Foto: SkyShowtime

SONEQUA MARTIN GREEN - despre serialul STAR TREK DISCOVERY

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută