Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/03/2024
Artă & Cultură / Carte Junior

B.D. | „Povești din muzee”, o carte de colorat în benzi desenate

Mădălina Diaconu De Mădălina Diaconu
Comentarii B.D. | „Povești din muzee”, o carte de colorat în benzi desenate Share B.D. | „Povești din muzee”, o carte de colorat în benzi desenate
Povești din muzee


„Povești din muzee”, o carte de colorat în benzi desenate

Publicul s-a bucurat de expoziții de benzi desenate în muzeele din lume încă din anii 1930, dar au mai trecut 30 de ani până când cea de-a 9-a artă să se impună și să fie acceptată de curatorii care au inclus personajele de benzi desenate și poveștile lor în muzee, precum și iconografia unor artiști pop celebri precum Andy Warhol și Roy Lichtenstein.

În plus, după anii 1960, folositrea benzilor desenate în diferite medii, televiziune și film, a oferit o nouă privire asupra utilizării acestui mod de exprimare. Bogăția de teme și genuri ce puteau fi oferite de benzile desenate răspundeau intereselor diferitelor instituții dar și intereselor individuale.

" "

Au apărut astfel, în ziare și reviste, serii extinse de telenovele, mesaje, umor politic, realități diferite și informații educaționale despre fapte istorice și nu numai.

Toate aceste benzi desenate, de pe diferte meridiane, ne ajută azi să înțelegem gândirea unei persoane într-o anumită perioadă de timp și ne ajută să punem cap la cap percepțiile și înclinațiile naționale, politice și sociale care au stat la baza societatii respective.

Povești din muzee

Între timp banda desenată a patruns în multe din muzeele din lume și s-au deschis totodată, muzee dedicate total benzilor desenate.

Și în România benzile desenate sunt din ce în ce mai prezente în diferite expoziții, saloane, festivale și muzee. Și astfel apare întrebarea: cum putem descoperi un muzeu altfel decât printr-o vizită obișnuită? Găsim răspunsul în volumul “Povești din muzee”, o carte de colorat în benzi desenate (editura Muzeul Municipiului București) care se adresează în mod special copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, dar este, totodată, și o bandă desenată de familie, potrivită pentru toate vârstele.

Pasionații de muzeografie și benzi desenate sunt invitați într-o altfel de călătorie pentru a descoperi sau redescoperi poveștile Muzeului Municipiului București: se coboară dintr-o trăsură imaginară la Palatul Suțu de unde merge spre Muzeul Vârstelor la Casa Filipescu – Cesianu, apoi spre Muzeul de Artă Populară ,,Prof. Dr. Nicolae Minovici”, se ajunge și la Muzeul George Severeanu, sau la Observatorul Astronomic, unde cititorii sunt întâmpinați de exponate care devin personaje, prind viață precum eroii de bandă desenată.

Povești din muzee

Începând cu anul 2014 (și până în prezent), autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, împreună cu dr. Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București, au pornit în această călătorie de prezentare a muzeelor într-o manieră originală: cea a a benzilor desenate istorice cu rol educativ, un demers în premieră națională la momentul respectiv în sfera instituțiilor de gen din România.

Cei 10 ani de experiență au dat naștere și acestui volum menit să promoveze patrimoniul muzeal, o publicație care scoate în evidență importanța exponatelor, a documentelor, a poveștilor care se prezintă printr-un alt limbaj celor ce doresc să le cunoască.

Personajele din muzeele amintite sunt deja  faimoase pentru copiii care au participat la atelierele de benzi desenate (Caravana Muzeelor în benzi desenate, Muzeul Animat – ateliere și tutoriale video, etc), iar pentru cei care nu le cunosc, volumul reprezintă o bună ocazie pentru a le descoperi: Ceasul Collin, Gramofonul, Aparatul cu burduf, Velocipedul, clopoțeii din cristal de la vila Minovici, etc.

Povești din muzee

Paginile volumului sunt interactive: pe lângă poveștile și dialogurile captivante, cititorii pot colora paginile și pot personaliza și finaliza anumite desene începute de autor. Apar din loc în loc și întrebări de cultură generală care îmbogățesc latura educativă a volumului.

Vizitele de grup sau tururile ghidate pot începe sau se pot finaliza cu răsfoirea acestui volum care încurajează tinerii să-și exploreze creativitatea și să se inspire din varietatea largă de obiecte și povești descoperite în muzeu.

Povești din muzee

„Povești din muzee”, o carte de colorat în benzi desenate poate fi folosită și la școală, bibliotecă sau alte instituții dedicate educației  copiilor pentru a aduce muzeul în mijlocul elevilor, oriunde s-ar afla aceștia.

Text de MĂDĂLINA C. DIACONU | BD

Citește mai multe articole din ARTĂ & CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută