Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 23/01/2024
Film / Videodome

VIDEODOME | “PAYMENT IN BLOOD” (1967, r: Enzo G. Castellari)

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii VIDEODOME | “PAYMENT IN BLOOD” (1967, r: Enzo G. Castellari) Share VIDEODOME | “PAYMENT IN BLOOD” (1967, r: Enzo G. Castellari)
PAYMENT IN BLOOD


“PAYMENT IN BLOOD” (1967, r: Enzo G. Castellari)

Videodome | 99+ cronici de filme realizate de Ioan Big!

Întrucât contributia lui esenţială la “A Few Dollars for Django” (1966, r: León Klimovsky) rămâne şi în clipa de faţă relativ puţin cunoscută publicului larg, acesta e considerat filmul care reprezintă debutul oficial al versatilului regizor şi scenarist Enzo G. Castellari (“Keoma”, “The Inglorious Bastards”, “The Bronx Warriors”), Western conceput de către Marino Girolami, tatăl lui Castellari (G-ul din numele juniorului vine de la Girolami).

Precizarea se impune din două motive: Marino şi-a concurat fiul în acelaşi an cu un combo de două pelicule de gen, “Bullets and the Flesh” şi “2 RRRingos no Texas”, şi el este, de fapt, autorul poveştii în baza căreia Tito Carpi (colaborator fidel a familiei Girolami), împreună cu Enzo, a dezvoltat scenariul final, inspirat de “Cei şapte magnifici” ai lui John Sturges, dar şi din al său “Badmen of the West” din 1964.

VIDEODOME | “PAYMENT IN BLOOD” (1967, r: Enzo G. Castellari)

Plecând de la o realitate a industriei cinematografice în acel moment – nimic nou pe frontul de… West(ern) – şi manifestând un ataşament deosebit pentru cifra 7 (avea ca precedente în filmografie: “Sette canzone per sette sorelle”-1956, “Le magnifiche 7”-1961, “7 monaci d’oro”-1966), Marino Girolami concoctează miezul narativ utilizând o mulţime de teme, referinţe şi simboluri prezente în pelicule deja confirmate anterior prin succesul de public, indiferent că am avea în vedere “For a Few Dollars More” (1965) sau ”The Good, the Bad and the Ugly” (1966), ale lui Sergio Leone (vânătorii de recompense, căutarea comorii) sau “A Bullet for the General”, din 1966, al lui Damiano Damiani (aspectul politic, bandiţii mexicani ce acţionează în interesul generalului), iar rezultatul este unul neaşteptat de coerent pentru nivelul unei asemenea tip de producţie.

Deoarece titlul iniţial, “7 Winchester per un massacro”, este suficient de explicit, teama de spoilere dispare şi îmi pot permite să vă dau o idee asupra conţinutului.

VIDEODOME | “PAYMENT IN BLOOD” (1967, r: Enzo G. Castellari)

Genericul de început (colaj de imagini de arhivă susţinut excelent de tema muzicală compusă de Francesco De Masi): la doi ani după terminarea Războiului de Secesiune, soldat cu peste 600,000 de morţi, supravieţuitorii din trupele Confederate sunt trimişi de către învingători în civilie, având dreptul de a-şi păstra doar calul pentru muncile agricole.

Parte dintre aceştia nu mai au nici familii sau case şi nici mijloace de a-şi asigura existenţa, au un gust amar legat de o înfrângere pe care o consideră nemeritată, iar toate acestea, puse la un loc, îi determină să devină nişte proscrişi răzbunători, a căror luptă este cu întreaga societate.

Action!

Animat în acelaşi timp de cinismul şi imoralitatea generate de instinctul de autoconservare şi de un idealism considerat desuet şi periculos inclusiv de către cetăţenii sudişti în căutarea redobândirii normalităţii, Colonelul Blake (Guy Madison – “Massacre River”/1949, “The Last Frontier”/1956), ce a refuzat să se predea yankeilor, se vede pe el însuşi (şi se comportă cu multă distincţie ca atare) ca un paria în propria ţară, un Robin Hood ce are misia de a lua aurul adunat de trădătorii deveniţi bogaţi în timpul războiului (în acest caz o figură istorică, Generalul Beauregard, unul dintre responsabilii principali de capitularea Confederaţilor, beneficiar a amnistiei semnate de Preşedintele Johnson, care, în perioada în care se consumă acţiunea filmului, 1867, milita ca politician Democrat la New Orleans pentru eliberarea sclavilor, după ce refuzase ofertele succesive de a deveni comandantul suprem ale armatelor Braziliei, Egiptului şi… României!) şi de a-l distribui amărâţilor care luptaseră şi pierduseră totul pe front.

Obiectivul său secret? Finanţarea unei noi insurecţii Confederate.

VIDEODOME | “PAYMENT IN BLOOD” (1967, r: Enzo G. Castellari)

Etichetat în Sud, pe bună dreptate, întrucât banda sa jefuieşte, torturează şi ucide civili fără discernământ, drept un bandit periculos şi nu un erou, Blake (care prezintă, incontestabil, trăsături de caracter comune cu El Chuncho al lui Damiani, dar pare conceput fundamental pe profilul lui William Quantrill, liderul Conferedat ale grupurilor de guerilla Bushwhackers din timpul războiului) îşi are domiciliul fortificat printre nişte coline de dincolo de Rio Grande, în Mexic, de unde trece periodic după bunul plac în Texas pentru incursiunile sale nelegiuite datorită securizării ridicole a frontierei de către autorităţi. Atât pentru capturarea/uciderea sa cât şi a membrilor bandei multietnice, experţi specializaţi în diferite feluri de a omorî sunt oferite recompense substanţiale.

VIDEODOME | “PAYMENT IN BLOOD” (1967, r: Enzo G. Castellari)

Printre aceştia îşi găseşte loc un gringo, Stuart (Edd Byrnes, utilizat de Castellari şi în “Any Gun Can Play”, contra-replica în stil Leone la combo-ul livrat de taică-său tot în 1967) cu o dantură perfectă, accent non-Sudist şi aducând la figură cu un James Dean fotoşopat, iar la port, iniţial cu Clint Eastwood (poncho, trabuc în colţul gurii), iar mai apoi cu Lex ‘Old Shatterhand’ Barker din seria germană cu Winnetou (jacheta de piele maro amplu franjurată), plus că îşi câştigă respectul noilor colegi demonstrându-le că este mai ingenios şi mai abil decât oricare dintre ei… în orice privinţă.

Ajuns în tabără după ce l-a salvat de plutonul de execuţie pe Chamaco (interpretat de Ennio Girolami, fratele regizorului), evazivul Stuart susţine că ştie locul în care Beauregard a îngropat 200,000 de dolari, un cimitir Comanş de lângă Durango… trimitere clară la Django: “The tomb of the Comanche hero”.

VIDEODOME | “PAYMENT IN BLOOD” (1967, r: Enzo G. Castellari)

Trupa de şapte proto-terorişti se aventurează în Statele Unite sub comanda lui Blake pentru a recupera, doar că şeful se prinde la timp că misteriosul ghid este un manipulator, îi dejoacă planul, iar finalitatea tragică ajunge să fie masacrul majorităţii populaţiei civile din oraş. Cu Winchester-urile. Nu voi continua cu detaliile deoarece întorsăturile de situaţie nu lipsesc din naraţiune, dar aş vrea să punctez câteva aspecte de ordin subiectiv.

Plusuri:

a.) savuroasă scena bătăii cu… lopata; b.) este unul dintre puţinele Spaghetti-Western-uri în care o femeie are un rol-pivot (în acest caz, personajul Manuelei (Luisa Baratto); c.) atractivitatea neaşteptată a scenariului (de coerenţa acestuia am pomenit deja); d.) formidabila ironie din ultima parte a lui “7 Winchester per un massacro”, apropo de lipsa de valoare a banilor Confederaţi.

VIDEODOME | “PAYMENT IN BLOOD” (1967, r: Enzo G. Castellari)

La minusuri, personal, aş menţiona vreo trei.

Filmat în preajma Romei, prin excesul de verdeaţă, se pierde din atmosfera tradiţională a genului, de obicei mai bine sugerată de cadrele ‘prăfuite’ din Almeria. Pentru un film european din spaţiul exploitation, “7 Winchester per un massacro” a.k.a. “Renegade Riders” este mult prea ‘curat’ ca ansamblu (cu excepţia portretizării lui Blake), trimiţând mai degrabă la Western-urile americane edulcorate din anii ‘50.

Nu în ultimul rând, i se poate reproşa montajul neglijent – tipic producţiilor italiene de serie B din epocă -, deoarece conţine racorduri atât de sec abordate (puse mai nou de către analişti pe seama unor experimente ale lui Castellari) încât, deseori, deranjează vizual, mai ales în comparaţie cu “I crudeli” a.k.a. “Hellbenders”, din acelaşi an, 1967, al mult mai experimentatului Sergio Corbucci. La o revizitare, “Payment in Blood” se relevă acum a fi mai interesant decât la momentul premierei, atunci când s-a rătăcit prin multitudinea de alte Western-uri produse pe teritoriul Europei continentale, deci merită să căutaţi a-l vedea.

» Text de IOAN BIG | Videodome

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută