Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/01/2024
Muzică

ANIVERSARE | „Am o dragoste de dat, nu de închiriat!”… îți amintești de trupa AKCENT?

Adina Barbălată De Adina Barbălată
Comentarii ANIVERSARE | „Am o dragoste de dat, nu de închiriat!”… îți amintești de trupa AKCENT? Share ANIVERSARE | „Am o dragoste de dat, nu de închiriat!”… îți amintești de trupa AKCENT?
Akcent


Intrând într-un nou an, se lansează multe piese sau trupe, dar, pe de altă parte, multe altele continuă să rămână profund ancorate în sufletele noastre.

O trupă reprezentativă pentru anii 2000, Akcent, împlinește 25 de ani în 2024.

Cu această ocazie, o mică retrospectivă a acesteia ne poate aminti de piesele care, cândva, ne erau atât de familiare.

ANIVERSARE | „Am o dragoste de dat, nu de închiriat!”... îți amintești de trupa AKCENT?
ADRIAN SÎNĂ (foto: Adrian Sînă FB)

Akcent este o formație românească de muzică dance pop formată în 1999 de Adrian Sînă, solist, compozitor și producător. Majoritatea cunoscătorilor își amintesc de trupă ca fiind un grup de 4 băieți – Adrian Sînă, Marius Nedelcu, Mihai Gruia și Sorin Brotnei -, însă, de-a lungul anilor, membrii au părăsit rând pe rând trupa, iar singurul rămas la momentul actual este chiar fondatorul acesteia, care păstrează numele Akcent.

Primul succes semnificativ a fost melodia Ți-am promis, lansată în 2001, melodie ce a atins vârful clasamentelor vremii.

Piesa are aranjamentul instrumental specific muzicii electro dance din anii 2000, care duce cu gândul la petrecerile în care oamenii se îmbrăcau în haine de culori țipătoare sau cu cămăși din flanel în carouri, cu brățări groase cu ținte, cu veste din denim pentru femei și cu ochelari de soare verde fosforescent pentru bărbați.

Cu toate acestea, apogeul celebrităţii este atins odată cu lansarea piesei  Dragoste de închiriat, precum și a variantei în engleză, Kylie, în 2005.

Pe lângă ocuparea primelor locuri în topurile muzicale românești, melodia a fost difuzată şi ascultată în întreaga Europă. Anul lansării piesei coincide cu fondarea YouTube, aceasta fiind postată în primii ani de existență a platformei. Din acest motiv, a devenit repede atât de populară, încât versurile sunt fredonate chiar și la petrecerile din ziua de azi.

Printre alte melodii ale trupei care trezesc puternice nostalgii, într-o selecţie subiectivă, se numără:

That’s my name (2009).

Serile de vară pe plajă, când vântul adia ușor, iar valurile mării se mișcau încet reproduc fidel imaginea acestei melodii. Un cuplu ținându-se de mâna se plimba și își șoptea la ureche, grupuri de prieteni ciocneau o bere lângă cortul lor, iar întunericul făcea ca atmosfera să pară una mult mai liniștită, dar și enigmatică. Luna strălucea în ochii tuturor oamenilor, ei devenind mai sinceri, uitând de neînțelegerile dintre ei.

My passion (2010).

Este o piesă ce era difuzată foarte des pe canalele TV de muzică la începutul anilor 2010. Versurile în engleză stârnesc o doză de nostalgie, chiar melancolie: „Don’t let go, don’t run away, love/ I still got feelings, you are my passion”.  Pe atât de îndrăgită era piesa, încât versurile erau fredonate și de cei care nu știau engleză. Era vremea când încă se asculta muzică de la TV, iar clipul dădea impresia că ești protagonistul unei povești de dragoste nereușite, ce își cântă suferința în iubire.

I’m sorry (2012).

Piesa amintește de momentele petrecute duminica în familie, când se punea masa și se deschidea radioul/televizorul, iar melodia aceasta era difuzată. Discuțiile de la masă nu erau semnificative, poate nici măcar interesante, însă ritmurile muzicale antrenau schimbul de replici, mâncarea avea brusc gust mai bun, iar picioarele reproduceau mișcări de dans pe sub masă.

Piesele trupei Akcent sunt întotdeauna prezente într-un playlist de muzică românească veche, ele amintind de momentele frumoase dintr-o vacanță de vară, de cele mai reușite petreceri, de muzica ce nu te făcea vreodată să stai nemișcat.

Text de ADINA BARBĂLATĂ | Muzică

Foto header: Akcent band FB

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută