Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 24/12/2023
Film / Point of View

POINT OF VIEW | „The Killer”. Anticipează. Nu improviza

Ștefan Iancu De Ștefan Iancu
Comentarii POINT OF VIEW | „The Killer”. Anticipează. Nu improviza Share POINT OF VIEW | „The Killer”. Anticipează. Nu improviza
The killer


„The Killer”. Anticipează. Nu improviza

Ca să stabilim clar de la început: David Fincher e regizorul meu preferat.

În repertoriul său de până acum se numără unele dintre filmele mele favorite, în frunte cu The Social Network, Zodiac sau The Girl with the Dragon Tattoo.

Dacă există un punct comun în filmografia lui Fincher e atenția lui la detalii.

Meticulozitatea acestuia și stilul perfecționist în care alege să spună câte o poveste reprezintă deja o amprentă clară a unuia dintre cei mai prolifici și premiați cineaști ai secolului XXI. Dar exact ca și personajul central din cel mai recent film al său, The Killer, chiar și acesta mai dă greș câteodată.

Dacă Mank a fost un exercițiu regizoral ambițios și chiar reușit pe alocuri, dar ceva mai atipic pentru Fincher, The Killer e un fel de reîntoarcere la origini.

Și când zic „origini”, mă refer la zona de thriller, crime, psycho-drama cu care acesta ne-a obișnuit. Și nu e ceva rău deloc.

Doar că e ceva parcă prea familiar. Ceva pe care am avut senzația că l-am mai văzut. Și nu o dată.

The Killer suferă în principal din cauza unui scenariu relativ simplu.

The Killer

Un asasin plătit ratează o țintă și suferă repercusiunile eșecului său, fapt care pune în mișcare un întreg joc de-a șoarecele și pisica. Regizoral, filmul e bine realizat, creează tensiune și e un spectacol atât vizual, cât și auditiv (grație unui music score impecabil al lui Trent Reznor).

The Killer

Doar că pare ceva mult prea safe. Ceva ce Fincher a mai făcut deja de vreo 2-3 ori și a făcut-o mult mai bine cu alte filme. Și atunci nu poți să nu te-ntrebi: „de ce?”.

The Killer

De ce oare era nevoie ca Fincher să revină după o pauză de mai bine de trei ani cu filmul ăsta?

Care, din afară, părea că e o rețetă perfectă pentru un succes. Și e un film bun. Dar pe care îl uiți la fel de repede. Și nu din pricina faptului că e un film rece, ci pur și simplu pentru că nu aduce nimic nou.

The Killer

The Killer

Michael Fassbender face un rol foarte bun, asemănător cu cel al lui Alain Delon din Le Samourai, dar nu e vreun tur de forță care să-l fi pus pe un actor atât de experimentat față în față cu vreo mare provocare.

Ceea ce nu e rău.

Uneori, îmi place să văd filme bine făcute cu niște actori buni în niște roluri care nu emoționează și nici nu își propun asta, dar atunci mă aștept ca măcar pe plan scenaristic povestea să fie una care să mă țină cu sufletul la gură.

Pe scurt, The Killer este un film de văzut, recomandă criticii.

Poate nu un must, dar un film bun și bine realizat, sunt de părere criticii, de la un regizor care poate că știe cel mai bine cum să abordeze genul ăsta de teme, unde personajul principal împrumută din însăși meticulozitatea dusă la extrem a regizorului, dar care din păcate nu vine cu nimic nou.

Sper ca Fincher să înceapă să își scrie singur scenariile și va reveni în forță.

Oricum ar fi, eu o să-l aștept oricât e nevoie.

Text Ștefan Iancu | Point of View

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută