Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 22/12/2023
Film

PREMIERĂ | „Next Goal Wins”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii PREMIERĂ | „Next Goal Wins” Share PREMIERĂ | „Next Goal Wins”


„Next Goal Wins”, o poveste reală despre fotbal, despre familie și redescoperirea de sine

Cei care s-au bucurat de „Ted Lasso”, unul dintre cele mai bune seriale de comedie din ultimul deceniu, vor cumpăra cu siguranță bilet la cinema să vadă pe marele ecran „Next Goal Wins”.

Asta pentru că noul film al lui Taika Waititi se bazează pe documentarul omonim din 2014, realizat de Mike Brett și Steve Jamison, despre eforturile antrenorului olandezo-american Thomas Rongen de a conduce echipa națională de fotbal din Samoa Americană, considerată una dintre cele mai slabe echipe de fotbal din lume, spre calificarea la Cupa Mondială FIFA 2014.

Bine, poate nu e chiar o poveste identică sau nici prea asemănătoare cu „Ted Lasso”, dar crede-mă, emoția și acel good feeling vor fi aceleași, plus scene amuzante care implică mânuirea stângace a balonului rotund.

Next Goal Wins, o poveste reală despre fotbal, despre familie și redescoperirea de sine

De asemenea, cu acest nou film, Taika Waititi se întoarce la personajele sale pline de culoare din primele filme din și despre Noua Zeelandă, „Boy” și „Hunt for the Wilderpeople”. Astfel, și de această dată, regizorul Māori aduce mai multă recunoaștere și respect (făcând haz de necaz) unei alte culturi indigene de pe insulă.  

„Încerc să lupt împotriva a ceea ce ar fi o regie normală sau a ideii normale despre cum ar trebui să fie un astfel de film. Sunt interesat de fotbal, dar nu sunt pasionat de el. Nu-mi pasă de el așa cum îmi pasă de poveștile despre oameni, de poveștile despre familie”, spunea Taika despre „Next Goal Wins”.

Next Goal Wins, o poveste reală despre fotbal, despre familie și redescoperirea de sine

Deci, în niciun caz nu va fi un film în care focusul să fie pe fotbal în sine.

Așadar, „Next Goal Wins” spune povestea modului în care Samoa Americană a trecut de la a avea cea mai slabă echipă de fotbal din lume la, ei bine, nu cea mai slabă, iar asta a fost cu adevărat o realizare. Și o poveste adevărată fascinantă!

În 2001, echipa de fotbal din Samoa Americană a stabilit un record mondial. A pierdut meciul de calificare la Cupa Mondială cu 31-0. Aparent, de aici încolo, lucrurile au mers din ce în ce mai rău. În acest moment și context este catapultat personajul lui Fassbender, Thomas Rongen, un antrenor căpos și care are probleme cu alcoolul, dar care ascunde și o poveste emoționantă – regizorul o ține bine ascunsă până la momentul în care va avea cel mai mare impact asupra spectatorilor.

Next Goal Wins, o poveste reală despre fotbal, despre familie și redescoperirea de sine

În mod surprinzător, misiunea lui nu este să transforme această echipă de ratați într-una de câștigători, ci doar să-i facă să înscrie un gol. Unul singur!

Însă, așa cum se întâmplă în poveștile frumoase (a se vedea „Ted Lasso”), filmul este și despre cum îl ajută echipa pe Rongen să se pună pe picioare, să se redescopere, să se vindece. Nimeni nu renunță la el, chiar dacă el face crize de furie, aruncă cu scaune și găleți cu gheață, îi supune la exerciții grele pe jucători, îi insultă și renunță de mai multe ori.

Cei mai mulți dintre jucători, inclusiv fiul lui Tavita (Oscar Kightley), care conduce Federația de Fotbal din Samoa Americană, Daru (Beulah Koale) și Jaiyah (Kaimana), care are un sex fluid, vor doar să se distreze.

Însă atunci când conștientizează că dacă nu câștigă, Samoa Americană va fi exclusă de la Cupa Mondială, iar Rongen este singura lor șansă, întreaga insulă, inclusiv un preot local (interpretat de Waititi, cu o mustață falsă caraghioasă), se implică pentru a susține echipa care nu a câștigat niciodată.

Next Goal Wins, o poveste reală despre fotbal, despre familie și redescoperirea de sine

Poate un întreg film ar merita și personajul Jaiyah, o Fa’afafine cu identitate feminină care a devenit prima femeie transsexuală ce a jucat într-o partidă masculină de calificare la Cupa Mondială.

Personajul ei este și unul dintre motoarele filmului și are parte de mult timp pe ecran. Alte personaje cu adevărat interesante și ieșite din comun sunt cei doi jucători care se reîntorc în echipă după ce Rongen începe să antreneze: portarul Nicky Salapu (Uli Latukefu) și atacantul Rambo (Semu Filipo).

Next Goal Wins, o poveste reală despre fotbal, despre familie și redescoperirea de sine

Next Goal Wins, o poveste reală despre fotbal, despre familie și redescoperirea de sine

„Next Goal Wins” are premiera pe 22 decembrie 2023 și reprezintă nu doar revenirea lui Taika Waititi la origini, după Oscarul câștigat pentru „Jojo Rabbit” și după aventura prin Universul Marvel, dar și revenirea lui Michael Fassbender pe marele ecran.

Din 2019, după „X-Men: Dark Phoenix”, n-a mai apărut în niciun film.

În 2023 el a mai jucat în „The Killer”, al lui David Fincher, dar acesta a avut premiera în noiembrie, nu în cinematografe, ci direct pe platforma de streaming Netflix.

Text de Gruia Dragomir | Filme

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută