Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 09/12/2023
POP-UP STORiEs Artă & Cultură Film

POP-UP STORiEs | Artă în mișcare: Poveștile pictorilor celebri, în cinematografie

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii POP-UP STORiEs | Artă în mișcare: Poveștile pictorilor celebri, în cinematografie Share POP-UP STORiEs | Artă în mișcare: Poveștile pictorilor celebri, în cinematografie


Artă în mișcare: Poveștile pictorilor celebri, în cinematografie

Pentru că biopic-ul Umbra lui Caravaggio, care urmărește viața maestrului italian Michelangelo Merisi din perspectiva cineastului Michele Placido, va avea premiera la noi luna aceasta, avem ocazia de a trece în revistă o serie de producții de succes prin intermediul cărora putem privi în culisele vieților artiștilor celebri, pentru a descoperi diverse interpretări ale pasiunilor, conflictelor și influențelor care au modelat operele lor remarcabile.

Caravaggio

POP-UP STORiEs | Artă în mișcare: Poveștile pictorilor celebri, în cinematografie
Caravaggio (1986)

Pentru început, alături de contribuția lui Placido, istoria pictorului a fost adusă în atenția publicului și în anul 1986, prin pelicula Caravaggio, în care regizorul britanic Derek Jarman a construit un portret subiectiv al artistului (adus aici la viață de Nigel Terry), combinând elementele biografice cu cele imaginare.

Cunoscut pentru stilul său vizual distinct și pentru folosirea culorilor intense, inspirate din lucrările lui Caravaggio (cineastul a ales nuanțe închise, jucându-se cu lumina și umbrele pentru a recrea atmosfera tablourilor), filmul ilustrează momente cheie din viața lui Michelangelo Merisi (Caravaggio fiind o denumire derivată de la orașul său natal), abordând teme precum arta, religia și puterea în epoca în care acesta și-a dus existența.

O altă personalitate uriașă explorată în universul Pop culture este Vincent van Gogh.

Prima peliculă dedicată vieții lui, Lust for Life, a fost lansată în anul 1956, în regia lui Vincente Minnelli, având o distribuție formată din Kirk Douglas (în rolul lui Vincent van Gogh) și Anthony Quinn (Paul Gauguin).

Inspirat din romanul cu același nume, scris de Irving Stone, filmul urmărește relațiile artistului cu familia și contemporanii lui, în centrul narațiunii aflându-se prietenia sa cu Gauguin, pe care l-a cunoscut la Paris, în 1887, și perioada în care a locuit și lucrat împreună cu el în Arles, într-o casă imortalizată în tabloul The Yellow House.

Acolo, cei doi și-au dorit să construiască o comunitate care urma să se distanțeze de curentul impresionist (în ceea ce a fost numit de criticul Roger Fry, în 1910, „postimpresionism”), visând la o artă care nu absolutizează rolul naturii (Paul Cézanne spunea că „natura nu trebuie reprodusă, ci reprezentată”) și care exprimă emoții, nu impresii optice.

Filmul a primit patru nominalizări la Premiile Oscar, Anthony Quinn câștigând premiul Cel mai bun actor într-un rol secundar pentru interpretarea sa.

POP-UP STORiEs | Artă în mișcare: Poveștile pictorilor celebri, în cinematografie
Vincent & Theo (1990)

Mai departe, în 1990, Robert Altman a ilustrat, în biopic-ul Vincent & Theo, un alt aspect important din viața pictorului, anume relația dintre el și fratele său, Theo van Gogh (care i-a oferit atât sprijin financiar, cât și emoțional), principala sursă de informații fiind corespondența lor, formată din sute de scrisori în care discutau despre artă, viață și procesul creativ al lui Vincent (cei doi murind la șase luni distanță unul față de celălalt).

POP-UP STORiEs | Artă în mișcare: Poveștile pictorilor celebri, în cinematografie
At Eternitys Gate (2018)

Tot aici amintim de Van Gogh (1991), în care au fost explorate ultimele 67 de zile din viața lui, de pelicula At Eternity’s Gate (2018), denumită după unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale artistului, unde îl avem pe Willem Dafoe în rolul lui Vincent van Gogh, filmul încercând să ofere o perspectivă detaliată asupra stării sale mentale, de episodul Vincent and The Doctor (Doctor Who), în care eroii îl aduc pe Vincent în prezent, unde îi arată cât de importantă este arta lui pentru oamenii de astăzi (el s-a sinucis la 37 de ani, după ce a dus o existență izolată, cu dificultăți financiare, fără a avea succes comercial în timpul vieții) și de Loving Vincent (2017), unde peste 100 de graficieni au lucrat pentru a crea aproximativ 65.000 de cadre individuale sub forma picturilor în ulei, care au fost animate ulterior.

Henri de Toulouse-Lautrec

POP-UP STORiEs | Artă în mișcare: Poveștile pictorilor celebri, în cinematografie
Moulin Rouge (1952)

Dacă ne îndreptăm privirea către o familie de aristocrați din sudul Franței și, mai târziu, către faimosul cartier parizian Montmartre, în 1952, John Huston a adus la viață povestea lui Henri de Toulouse-Lautrec și universul celebrului cabaret Moulin Rouge, în pelicula cu același nume. Regăsim povestea sa și în Lautrec (1998), unde apar și accidentele care l-au obligat pe artist să se refugieze în pictură încă din copilărie.

Renoir

POP-UP STORiEs | Artă în mișcare: Poveștile pictorilor celebri, în cinematografie
Renoir (2012)

Mai departe, filmul biografic Renoir (2012) relatează viața maestrului impresionist (jucat de Michel Bouquet) în timpul Primului Război Mondial și povestea relației pe care a avut-o cu Andrée Heuschling, devenită, ulterior, actrița Catherine Hessling, muza regizorului Jean Renoir (fiul lui Auguste Renoir), întreaga producție având o estetică ce amintește de tehnica pastelului, executată de pictor cu ajutorul creioanelor moi, de mici dimensiuni, făcute din pigmenți de pulberă fină, talc și gumă arabică.

Salvador Dalí

Pe Salvador Dalí îl putem privi în Little Ashes (2008), care ilustrează relația dintre artist (jucat de Robert Pattinson), poetul Federico García Lorca și regizorul Luis Buñuel, filmul concentrându-se pe perioada studenției lor la Universitatea din Madrid, în anii ’20. Producția poate fi urmată de Dalíland (2022), care îl prezintă pe pictor la bătrânețe, în New York-ul anilor’70, alături de soția lui, Gala, și de The Death of Salvador Dalí, o călătorie suprarealistă prin imaginația și obsesiile sale.

Frida Kahlo

POP-UP STORiEs | Artă în mișcare: Poveștile pictorilor celebri, în cinematografie
Frida (2002)

O altă poveste care a captivat lumea artei este cea a artistei mexicane Frida Kahlo, prezentată în Frida (2002), unde apar momente precum accidentul de autobuz care a lăsat-o imobilizată timp de aproape un an, întâlnirea cu Diego Rivera, durerile fizice și emoționale pe care le-a îndurat de-a lungul vieții și implicarea sa activă atât în sfera politică, dar și în mișcarea feministă.

Jackson Pollock

Nu putem uita nici de Jackson Pollock, pelicula Pollock (2000), care îl are în rol principal pe Ed Harris, urmărind ascensiunea artistului în lumea expresionismului abstract, viața alături de soția lui, Lee Krasner, și relațiile complexe cu Dan Miller, prietenul său, și Peggy Guggenheim, care l-a susținut financiar.

Basquiat

POP-UP STORiEs | Artă în mișcare: Poveștile pictorilor celebri, în cinematografie
Basquiat (1996)

Rămânând în spațiul american, Basquiat (1996) explorează cariera remarcabilă a lui Jean-Michel Basquiat (Jeffrey Wright) în viziunea regizorului Julian Schnabel, care l-a cunoscut personal.

Filmul începe cu un tânăr artist de graffiti care dobândește rapid celebritate în lumea newyorkeză, atrăgându-i atenția lui Andy Warhol (interpretat de David Bowie), și se încheie tragic cu momentul în care Basquiat a murit de o supradoză, la vârsta de 27 de ani.

Poveștile Picctorilor celebri
Big Eyes (2014)

Putem încheia lista vorbind despre Camille Claudel, o producție dedicată artistei franceze, perioadei în care aceasta a lucrat în atelierul lui Auguste Rodin și încercării sale de a-și construi un nume în lumea artei, despre Girl With a Pearl Earring, care ne poartă în interiorul faimosului tablou al lui Johannes Vermeer, despre Mr. Turner, care spune istoria pictorului englez William Turner, despre Final Portrait, un film biografic ce are în prim-plan relația dintre Alberto Giacometti și James Lord, un scriitor american care i-a fost model pentru unul dintre portrete, despre Big Eyes, în regia lui Tim Burton, bazat pe viața artistei Margaret Keane și pe confruntarea cu soțul ei, care a pretins că personajele sale iconice, cu ochi de dimensiuni neobișnuit de mari, sunt creațiile lui, sau despre My Left Foot, adaptarea memoriilor artistului irlandez Christy Brown, care s-a născut cu paralizie cerebrală și a învățat să scrie și să picteze folosindu-se de piciorul său stâng.

Ilustrând puterea artiștilor de a comunica ceea ce simt chiar și în circumstanțe aparent imposibile, biopic-urile rămân povești complexe despre creativitate și pasiune, deschizând ferestre prin care noi, cei de astăzi, putem privi elementul uman din spatele operelor de artă care continuă să ne fascineze și în prezent.

Text de Claudia Aldea | Pop-Up Stories

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută