„Umbra lui Caravaggio”, un biopic de văzut la cinema
Cu un puternic accent pe contrastul dintre lumină și întuneric, specific tablourilor maestrului italian Michelangelo Merisi, Umbra lui Caravaggio, biopic-ul regizorului Michele Placido, ne poartă prin Italia anului 1610 pentru a spune povestea artistului care, acuzat de crimă, fuge din Roma și găsește adăpost în Napoli.
Sprijinit de familia nobiliară Colonna (în special de Marchiza Costanza Colonna, jucată de Isabelle Huppert), el încearcă să obțină aprobarea Bisericii Catolice pentru a se întoarce acasă.
Ca urmare, Papa Paul al V-lea decide să inițieze o anchetă pentru a-l cerceta pe pictor (interpretat de Riccardo Scamarcio), considerând că reprezentările sale realiste și uneori crude ale subiectelor religioase, care au în centrul lor oameni obișnuiți (chiar marginalizați, care nu se supun normelor sociale ale vremii, precum curtezane, persoane fără adăpost sau alcoolici), sunt în contradicție cu moralitatea bisericii, care le percepe ca fiind mult prea provocatoare.
Filmul pornește de la o altercație reală din anul 1606, în timpul căreia pictorul l-a ucis pe Ranuccio Tomassoni, în Piazza Navona, din Roma.
Acest eveniment a dus la excomunicarea sa din Biserica Catolică în același an, el fiind exclus din comuniunea religioasă și persecutat de autoritățile vremii.
Mergând pe acest fir narativ, acțiunea urmărește legătura dintre Caravaggio și investigatorul cunoscut sub numele de „Umbra” (Louis Garrel), care are misiunea de a descoperi viciile și virtuțile contradictorii ale artistului (interacționând inclusiv cu cei care l-au cunoscut, precum Marchiza, cardinalul și colecționarul Francesco Maria del Monte sau Lena Antonietti, curtezana căreia i-a folosit trăsăturile pentru a o reprezenta pe Fecioara Maria) și de a-l convinge să renunțe la arta sa pentru a-și salva viața.
Ideea proiectului a luat naștere în anii ‘60, când Michele Placido a vizitat Monumentul lui Giordano Bruno din Roma și și-a imaginat cum Caravaggio l-a întâlnit pe filosoful italian (ars pe rug în anul 1600).
Având dorința de a-l reda în cel mai autentic mod posibil, regizorul a explorat latura umană a picturilor sale, reconstruind lumea în care acesta și-a dus existența pentru a invita publicul în lumina și întunericul care i-au marcat universul.
Pelicula, care ilustrează atât ultimii ani ai artistului, petrecuți între Roma și Napoli, cât și moartea lui inexplicabilă în Porto Ercole (Toscana), a câștigat două Premii David di Donatello și a fost distinsă cu Best Cinematography la Golden Globes Italia, fiind disponibilă în cinematografele din România începând cu data de 8 decembrie.
Text de Claudia Aldea | Film | Recomandări