Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/09/2023
POP-UP STORiEs Zile si Nopti

POP-UP STORiEs | TikTok Core: Universuri din Era Digitală

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii POP-UP STORiEs | TikTok Core: Universuri din Era Digitală Share POP-UP STORiEs | TikTok Core: Universuri din Era Digitală
tiktok core pop up stories


TikTok Core: Universuri din Era Digitală

În volumul „Simulacre și simulare”, Jean Baudrillard scria că într-o societate de consum, realitatea este eclipsată de reprezentările și simulacrele care o înconjoară pentru că oamenii ajung să privească lumea printr-o lentilă modelată de produsele media pe care le consumă.

În mediul online, conținutul este deseori o reprezentare stilizată sau distorsionată a realității, purtând cu sine diferite tipuri de lifestyle care modifică experiențele utilizatorilor prin integrarea elementelor imaginare în cotidian.

Astfel, prin digital persona (masca digitală arătată celorlalți, modificată în funcție de context, nevoi sau interacțiuni), subculturile care în trecut se formau în contradicție cu valorile și normele culturii dominante au căpătat, prin micro-trenduri, denumirea de „estetici”, care au atât puterea de a încuraja exprimarea personală și creativitatea într-un spațiu în care fiecare participant capătă propria voce, cât și de a șterge identități atunci când apartenența la o anumită categorie devine un performance sau o acțiune impusă.

Un exemplu popular este fenomenul TikTok Core, care s-a transformat rapid într-un curent cultural ce are la bază aspectul stilistic și emoțional al conținutului creat și distribuit pe platformă.

Fiecare estetică are propria identitate vizuală, marcată prin culori, filtre, tipuri de cadre, peisaje, atmosferă, mesaje, produse, piese vestimentare și, cel mai important, printr-un stil de viață.

Cottagecore

Apărută ca o reacție la procesele brutale de industrializare, tehnologizare și consum, una dintre cele mai populare estetici de pe TikTok, Cottagecore, poate fi privită ca un răspuns la ceea ce Bell Hooks numea o cultură agresivă de lovelessness, în care banii devin mai importanți decât relațiile dintre oameni, iar munca neechilibrată și epuizarea au efecte negative asupra indivizilor.

tiktok core pop up stories
Studio Ghibli / The Secret World of Arriety

Fiind influențată de filme ca Little Women, The Secret Garden, de întregul univers Studio Ghibli (în care natura, spiritualitatea și conexiunea umană sunt nucleul animațiilor, eroii încercând să găsească un echilibru între valorile autentice și presiunile existenței moderne), de muzica folk și indie, unde avem reprezentanți precum The Oh Hellos, Sufjan Stevens, The Paper Kites, Bon Iver, Hozier sau AURORA (care folosesc instrumente tradiționale pentru a crea o atmosferă caldă și organică), de folosirea hainelor vintage și a detaliilor rustice și de interesul pentru lucrurile handmade și tradiționale, Cottagecore are la bază romanțarea vieții rurale și a unui stil de viață trăit în armonie cu elementele naturale.

Astfel, cei care aparțin acestei estetici își prezintă căsuțele pitorești, grădinile îngrijite și ținutele florale de inspirație Anne with an E, se filmează gătind sau tricotând și resping categoric ritmul vieții urbane. Curentul a evoluat și în extensii precum Farmcore (expresie a iubirii pe care oamenii o poartă animalelor) sau Witchcore (o abordare spirituală, bazată pe simboluri asociate cu practicile magice), care prezintă diferite părți din această lume idealizată, în care preocupările zilnice sunt înlocuite cu dorința de a trăi în liniște.

Old Money

La polul opus elementelor Cottagecore, estetica Old Money se referă, cel puțin la prima vedere, la un stil de viață asociat oamenilor și familiilor care au moștenit bani și statut social de-a lungul mai multor generații.

tiktok core pop up stories
John F. Kennedy Jr., Foto: British Vogue

Aici avem iconuri precum Familia Regală (în special Prințesa Diana și Kate Middleton), Carolyn Bessette (cunoscută pentru stilul său elegant și minimalist) și John F. Kennedy Jr. sau Grace Kelly (alături Charlotte Casiraghi, nepoata ei).

tiktok core pop up stories
Prințesa Diana, Foto: British Vogue

Referințele Pop culture includ The Great Gatsby, Gossip Girl (unde întâlnim descendenți ai familiei Vanderbilt), The Talented Mr. Ripley sau The Royal Tenenbaums (stilul lui Margot fiind adesea reprodus în interiorul esteticii).

tiktok core pop up stories
The Talented Mr. Ripley, Foto: British Vogue

Odată cu popularizarea serialului Succession, Old Money a început să capete, pe baza ținutelor purtate de personaje (ce amintesc, de exemplu, de Mark Zuckerberg, care este fotografiat întotdeauna în tricouri aparent simple, din mătase, create pe comandă de designerul italian Brunello Cucinelli), denumirea de Quiet Luxury, o formă de lux discret, deloc ostentativ, care se bazează pe servicii realizate cu materiale de înaltă calitate și atenție la detalii.

Mișcarea s-a produs ca o reacție împotriva extravaganței și excesului din mediul online, fiind o nouă reprezentare a fenomenului Old Money vs. New Money, discutat în Statele Unite în perioada de tranziție de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când marii afaceriști americani s-au îmbogățit, pe fondul Revoluției Industriale, extrem de rapid.

Dacă în trecut, conceptul de Old Money era folosit pentru a crea un univers exclusivist, în care oamenii puteau pătrunde doar prin intermediul familiilor lor, în mediul online a devenit o mișcare prin care se refuză trendurile efemere, se optează pentru produse calitative (respingând atât modelul fast fashion, cât și aspecte stridente ale modei, cum sunt logo-urile exagerate) și se promovează importanța educației (preluând foarte multe elemente din estetica Dark Academia).

 

tiktok core pop up stories
Tom Wambsgans / Succession planning, Foto: Harper’s Bazaar

Coastal Grandmother

Extensiile sale includ majoritatea elementelor de lifestyle ce țin de activități precum echitație, tenis, golf, polo sau Formula 1, în timp ce pentru navigație s-a creat o nouă estetică, numită Coastal Grandmother, care are ca punct de referință vacanțele petrecute de persoanele Old Money în Maine, Hamptons sau Riviera Franceză.

tiktok core pop up stories
Coastal Grandmother Foto: Harper’s Bazaar
tiktok core pop up stories
Coastal Grandmother Foto: Harper’s Bazaar

Stilul se remarcă prin nuanțe de albastru marin, verde, alb și bej, specifice peisajelor de coastă, prin materiale moi și naturale, cum ar fi bumbacul, inul sau tricoturile, și prin imprimeuri cu motive marine.

Alături de TikTok Core-ul care prezintă perspective diferite asupra societății contemporane există și estetici născute din produse și evenimente Pop culture.

tiktok core pop up stories
Margot Robbie – Barbie, Foto: British Vogue

Recent, Barbiecore a fost în atenția tuturor datorită Gretei Gerwig, fiind o mișcare prin care oameni din întreaga lume au redefinit stereotipul asociat păpușii.

tiktok core pop up stories
Jenna Ortega

Opus acestui trend, Wednesdaycore reprezintă un micro-trend al subculturii goth, având în prim-plan trăsăturile distinctive, stilul și preocupările personajului Wednesday Addams.

tiktok core pop up stories
Regencycore – Yuhan Wang Spring 2021

Mai departe, odată cu succesul Bridgerton, Regencycore a devenit o estetică foarte populară, reinterpretând elemente specifice perioadei istorice, precum pălăriile cu boruri largi, mănușile lungi, evantaiele, bijuteriile elegante sau limbajul specific universului lui Jane Austen (eroinele sale fiind principalele surse de inspirație).

NewJeans () ‘OMG’ Official MV (Performance ver.1)

O altă mișcare devenită virală, Y2K, are la bază perioada de tranziție dintre anii ’90 și 2000.

Ea este asociată cu culori vibrante și metalice, elemente futuriste, Crocs, topuri mini, pantaloni cu talie joasă, curele late, ochelari de soare cu forme neobișnuite, coliere cu mărgele multicolore, accesorii exagerate și obiecte tehnologice specifice vremii.

y2k Britney Spears

Aici avem atât celebrități precum Britney Spears și Paris Hilton (care sunt figuri reprezentative ale curentului), dar și artiști din sfera Gen-Z, ca NewJeans, care, prin conceptul lor, au îmbinat Y2K cu majoritatea esteticilor populare astăzi în mediul online.

O nouă direcție creativă aflată în creștere în lumea digitală este și crearea de micro-trenduri în funcție de anumite zone de influență.

Un exemplu care devine din ce în ce mai cunoscut este Scandinavian Core, estetica popularizată de Matilda Djerf (fondatoarea brandului Djerf Avenue), în care se practică minimalismul și sustenabilitatea caracteristice culturilor nordice.

tiktok core pop up stories
MATILDA DJERF instagram

În trecut, procesul de worldbuilding era, în principal, atribuit entităților creative bine definite. Astăzi, fiecare dintre noi are posibilitatea de a se imersa în noile lumi create pentru a experimenta mici fragmente din universul digital (transpuse, ulterior, și în realitate).

Text de Claudia Aldea | POP-UP STORiEs | Opinii

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută