Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/11/2021
Lifestyle / Fashion

TRENDURI: Y2K STRĂLUCEȘTE, CHIAR ȘI 20 DE ANI MAI TÂRZIU!

Anamaria Grumeza De Anamaria Grumeza
Comentarii TRENDURI: Y2K STRĂLUCEȘTE, CHIAR ȘI 20 DE ANI MAI TÂRZIU! Share TRENDURI: Y2K STRĂLUCEȘTE, CHIAR ȘI 20 DE ANI MAI TÂRZIU!


Stilul Y2K a revenit în trend! Tendințele actuale în materie de modă înclină în mod cert către o întoarcere în trecut, mai exact, în perioada anilor ‘90-2000, când stilul vestimentar predominant era marcat de vestimentația Y2K.

Revenirea Y2K în tendințele actuale demonstrează, încă o dată, natura ciclică a modei. În urma amplorii pe care a luat-o platforma TikTok, popularizarea stilurilor vestimentare specifice unor vremuri de mult apuse nu este deloc ceva greu de realizat: așa cum ținutele anilor ‘80 au renăscut datorită acestei aplicații, putem spune că s-a întâmplat același lucru și cu stilul Y2K. Se pare că generația Z are un apetit remarcabil pentru ceea ce reprezintă anumite perioade cu care n-a fost contemporană, mai ales din punct de vedere al modei. Astfel, Y2K este o tendință stilistică specifică perioadei cuprinse între anii ‘90 și începutul anilor 2000, rezultată din îmbinarea culturii pop a mileniului cu cele mai recente progrese tehnologice ale acelei vremi. Nostalgia față de perioada Y2K poate fi explicată, în primul rând, prin simplitatea și naturalețea – marcate chiar de un iz de naivitate – care descriau cotidianul de atunci, ce nu era invadat într-o manieră atât de masivă de tehnologie. Din punct de vedere vestimentar,

Y2K reprezintă perioada de dinaintea convergenței modei conduse de logomanie și de încrucișarea dintre îmbrăcămintea de stradă și cea de lux, căci între timp, lucrurile au evoluat către o direcție pe care am putea-o descrie ca fiind ușor superficială, bazată pe puterea numelui de brand, fenomen răspândit în toate sferele existenței noastre, inclusiv în cea a vestimentației.

TRENDURI: Y2K STRĂLUCEȘTE, CHIAR ȘI 20 DE ANI MAI TÂRZIU!

Britney Spears

În vreme ce tendințele din ultimii ani s-au axat pe stilul minimalist, simplu și cât mai ‘clean’, moda Y2K este descrisă mai degrabă de opulență, de culori care atrag atenția, materiale sclipicioase, materiale transparente, pantaloni largi, denim, fuste mini, bluze care lasă talia la vedere, ținute compuse din două piese asortate și nu în ultimul rând, accesorii colorate și jucăușe. Perioada Y2K a fost definită, în mod incontestabil, de femeile care dominau cultura pop la acea vreme. Astfel, Destiny’s Child, Britney Spears, Christina Aguilera, Missy Elliot, Lindsay Lohan, Paris Hilton, Reese Witherspoon (în „Legally Blonde” – 2001), Rachel McAdams (în „Mean Girls” – 2004), Alicia Silverstone (în „Clueless” – 1995) sunt doar câteva nume ale celor mai stylish vedete feminine ale momentului, ale căror apariții reprezentau o poartă de acces către cele mai bune look-uri Y2K. Să nu uităm de fashion icon-urile masculine ale perioadei Y2K, întrucât celebrități precum Usher, Justin Timberlake, Ashton Kutcher, Chad Michael Murray sau Jared Padalecki au dominat acea eră, din punct de vedere vestimentar!

TRENDURI: Y2K STRĂLUCEȘTE, CHIAR ȘI 20 DE ANI MAI TÂRZIU!

Justin Timberlake

La popularizarea acestui trend a contribuit, într-o măsură extrem de importantă, atenția pe care celebritățile momentului au acordat-o acestuia, și regularitatea cu care ele ‘îmbrățișează’ vestimentația Y2K, prin aparițiile lor publice, abordând reinterpretări fresh și creative. Astfel, personalități precum Bella Hadid sau Addison Rae au adus în atenția publicului acele tricouri specifice Y2K, cu un aer copilăresc, marcate de diverse imprimeuri jucăușe, care lasă talia la vedere. Printr-o postare de pe Instagram, în care Dua Lipa purta o pereche de jeanși cu talie joasă, aceasta reușește să readucă acest tip de pantaloni în atenția publicului, după o perioadă în care blugii cu talie înaltă – specifici anilor ‘80 – au fost la putere! Rihanna și Hailey Bieber readuc în prim-plan, 18 ani mai târziu, șapca de tip trucker, iconică stilului Y2K, populară mai ales după ce Justin Timberlake a purtat un astfel de accesoriu la afterparty-ul Grammy, din 2003.

TRENDURI: Y2K STRĂLUCEȘTE, CHIAR ȘI 20 DE ANI MAI TÂRZIU!

Rihanna 

Cine își dorește să îmbrățișeze într-o manieră cât mai autentică acest trend, are oportunitatea de a vizita și achiziționa de pe diverse site-uri, unde se comercializează articole vestimentare din acea perioadă; iată câteva recomandări: Vestiaire Collective, ThredUP, ASOS Marketplace sau Grailed. În orice caz, dacă această metodă nu vă face cu ochiul, nu e nicio problemă, întrucât magazinele de tip mass market (H&M, Bershka, Stradivarius, Pull&Bear etc), care sunt la îndemâna oricui, se interesează întotdeauna de preferințelor arătate de internauți față de anumite stiluri vestimentare și se conformează, urmând să le pună la dispoziția consumatorilor, astfel că se găsesc cu ușurință reinterpretări ale celor mai populare articole Y2K în toate mall-urile!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută