Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/09/2023
Lifestyle / Arhitectură & Design

DESIGN | Romanian Jewelry Week pune împreună BIJUTERIA și LITERATURA

Alexandra Bujeniță De Alexandra Bujeniță
Comentarii DESIGN | Romanian Jewelry Week pune împreună BIJUTERIA și LITERATURA Share DESIGN | Romanian Jewelry Week pune împreună BIJUTERIA și LITERATURA
Bijuteria-si-Literatura-RoJW--cover-Brigitte-Raoult


Romanian Jewelry Week pune împreună BIJUTERIA și LITERATURA

Cum poți purta o carte sau o epopee?

Între 4 și 8 octombrie 2023, la Muzeul Literaturii Române, Romanian Jewelry Week va lansa expoziția „Bijuteria și literatura”, concurs inițiat de Tincal lab, Portugalia.

Bijuteria și literatura, deși par două lumi diferite, ambele produc emoții celor care le creează și celor care le admiră.

Ele reproduc lumi imaginare pornind de la gesturi și emoții, iar designerii  de bijuterie au primit ca reper un autor preferat, o carte remarcabilă, un personaj de neuitat, un suport sau instrument de scris pe care îl consideră indispensabil.

La concurs au participat 79 de designeri din 29 de țări.

Bijuteria-si-Literatura-RoJW-Ana-Pina
Ana Pina

Am stat de vorbă cu ANA PINA, designer și fondatoare a galeriei de bijuterie portugheze Tincal lab.

Despre Tincal lab, în câteva cuvinte.

Este un spațiu expozițional și atelier de bijuterie contemporană fondat de designerul de bijuterie portughez Ana Pina, în Porto, Portugalia.

Sub motto-ul „curating and experimenting in contemporary jewelry”, Tincal lab este din 2015 un atelier activ de bijuterii contemporane, dar și spațiu expozițional, cu ateliere atent curatoriate cu bijutieri invitați, cu expoziții individuale și colective ale artiștilor locali și internaționali.

Cum ți-a venit ideea unei provocări cu tema Bijuterie și literatură?

Tincal lab Challenge este o inițiativă anuală care începe cu un apel deschis către bijutieri din toată lumea lumea și are ca rezultat un eveniment colectiv de expoziție cu vânzare prin care se deschide sezonul expozițional în fiecare lună noiembrie.

Cu obiectivul principal de a arăta calitatea și diversitatea bijuteriilor contemporane, Tincal lab invită în fiecare an bijutieri din întreaga lume pentru o „Provocare”: crearea a până la trei piese cu preț maxim, inspirate dintr-o tematică. În 2022, cea de-a VIII-a ediție a acestei inițiative a sugerat o reflecție pe tema „Bijuterii și Literatură” și a adunat la Porto peste 200 de piese de la 79 de artiști, din 29 de țări diferite, create exclusiv pentru acest eveniment, cu un preț maxim de 150 €.

Ce își propune provocarea lansată – Bijuterie și literatură?

Bijuterii și literatură, cum se întâlnesc aceste două lumi?

De la simpla scrisoare până la o capodoperă, libertatea de a răspunde la această întrebare am lăsat-o în mâinile artiștilor.

Această inițiativă își propune să inspire artiștii și să sensibilizeze publicul, permițând bijuteriilor să-și părăsească circuitul comercial mai convențional, făcându-și în același timp latura artistică mai accesibilă – tot din punct de vedere monetar.

Cum au primit designerii tematica?

În această ediție, artiștii au folosit literatura ca sursă de inspirație, explorând litere, cuvinte și citate, materiale precum hârtie, porțelan sau nisip, cărți preferate, personaje și autori – prezentând nu numai bijuterii, dar și reflecții, povești, opere de artă.

Cum va arăta selecția de la Romanian Jewelry Week?

Acum, la ROJW 2023, Tincal lab prezintă o selecție a expoziției Tincal lab Challenge 2022: Bijuterii și literatură, cu aproximativ 120 de piese de la 56 de bijutieri.

Romanian Jewelry Week

Romanian Jewelry Week este un proiect anual internațional organizat de Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, care reunește în fiecare ediție peste 190 designeri și colective din întreaga lume. Este în prezent cel mai amplu și important eveniment dedicat bijuteriei contemporane din România.

După trei ediții de succes desfășurate în București, în spații culturale precum Biblioteca Națională a României, Arcub, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național Cotroceni și multe altele, Romanian Jewelry Week a organizat anul acesta o primă ediție specială în Timișoara și în Chișinău, iar ediția principală din București va avea loc în perioada 4-8 octombrie 2023.

Interviu realizat de Alexandra Bujeniță | Lifestyle | Design | Interviuri

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută